mamaemmy 26.10.05, 14:24 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=30958692&a=30960160 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nchyb Niestety, możliwe 26.10.05, 14:30 Zdarzało się, nawet w mojej rodzinie. Dziecko roczne, ząbków nie miało, jak mu poszły wszystkie, tak malucha kości nie wytrzymały. Z tym, że było to już trochję lat temu, być może teraz medycyna potrafi zapanować nad tym. Odpowiedz Link Zgłoś
tiya Re: Pęknięta czaszka przez zęby????Możliwe? 26.10.05, 15:14 Danta, no co Ty Slyszałam już taką rewelację, ale wrzucam ją do jednego worka z czerwoną kokardką od uroku. Chyba, że mi to jakiś medyczny autorytet potwierdzi, wtedy odszczekam Odpowiedz Link Zgłoś
alicia83 Re: Pęknięta czaszka przez zęby????Możliwe? 26.10.05, 15:25 jak mozna wierzyc w takie brednie-w tym samym watku aypowiadaja sie mamy,ktorych dzieciczkom tez zabki naraz zaczely wychodzic i jakos nic sie nie dzialo,co za idiotyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
monika121975 Re: Pęknięta czaszka przez zęby????Możliwe? 26.10.05, 15:29 Idiotyzm? Brednie? hm...Pierwszy ząbek pojawił się u mnie w wieku 3 miesięcy. Kilka następnych "pchało się" na raz w wieku 7 miesięcy. Wylądowałam w szpitalu z jakimś metalowym hełmem na głowie. Do dziś przez czoło aż za ucho można wyczuć u mnie rozstęp między kośćmi? Czy to więc bzdury? Zainteresowanym dam pomacać Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Pęknięta czaszka przez zęby????Możliwe? 27.10.05, 07:07 Bywają różne sytuacje: ktoś pali i nie umiera na raka, ktoś obżera się jak świnie, a chudy jak anorektyk, inny od samego spojrzenia na cukierka tyje. Podobnie z zębami. Sa dzieci, które rodzą się z ząbkami już wyżętymi (oczywiście nie wszyskimi 32 stałymi), a są dzieci, którym wyrastają w wieku ok roku i nic im nie jest. ALe co jakiś czas trafi się przypadkowo dziecko, któremu to jednak zaszkodzi. > jak mozna wierzyc w takie brednie A jak można uwierzyć w brednie o ktrowach z dwoma głowami, o dzieciach z 4 rękami i 3 nogami? A przecież okazuje się, że to naukowo wyjaśnić możńa, syjamskie bliźnięta itd. Pewnie i jakieś wyjaśnienie tej sytuacji z niewytrzymującymi koścmi czaszki jest. Jakie, nie wiem. Ale z tego powodu w mojej rodzinie dziecko zmarło naprawdę. Ale jak już wspomniuałam, było to już parę lat temu, w czasach gdy np. wcześniaków urodzonych w 26 tygodniu też ratować się nie dało. Czyli co, top brednie, że kiedyś umierały wcześniaki? Czy może wytłumaczymy to postępem medycyny? Odpowiedz Link Zgłoś
lajlah Re: Pęknięta czaszka przez zęby????Możliwe? 26.10.05, 16:06 pierwsze słyszę, ale nie neguję, bo nie znam się na tym. Być moż emożliwe jest jakieś rozejście siekości czaszki, kiedy zęby zaczynają wychodzić bardzo wczesnie, a kości czaszki sąjeszcze miękkie, ale pekniecie? Chyba przesada. Moj synek miał pierwszy ząb gdy skończył 10 miesięcy, następne wyszły szybko po pierwszym i nic mu nie pękło. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Pęknięta czaszka przez zęby????Możliwe? 26.10.05, 17:31 No cóż jeżeli Nchyb twierdzi że możliwe to chyba uwierzę, do tej pory myślałam że to bajka. I nie ja jedna - szwagierki siostra do roku nie miała zębów i straszyły kumy jej matkę, że potem jej czaszkę rozsadzi jak jej będą wszystkie na raz szły. Wyszły naraz i krzywdy nie zrobiły... Ale widać się zdarza. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Andabo? 27.10.05, 07:09 A czemuż to ja stałam się wyznacznikiem tego w co wierzyć lub nie? A na serio, z reguły nie wierzy się w to, czego się samemu nie doświadczyło. Traktuje to jako przesądy i bajki starych kum. A to się czasami trafia, niestety, ale oby jak najrzadziej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
czajkax2 Re: Pęknięta czaszka przez zęby????Możliwe? 26.10.05, 17:43 mozliwe. dziecko moich znajomych własnie przez takie "niemożliwe coś" zmarło Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Pęknięta czaszka przez zęby????Możliwe? 26.10.05, 17:54 KOszmar,juz mi słabo Ale mozna jakoś temu zapobiec? Odpowiedz Link Zgłoś
dyrgosia Re: Pęknięta czaszka przez zęby????Możliwe? 26.10.05, 17:57 Ja bym bardzo chciała usłyszeć jak zęby mogą spowodować pękniecie czaszki ? Pęka z powodu ilości czy wielkosci, w którym miejcu ? Bardzo proszę o opisanie konkretnych przypadków.... Odpowiedz Link Zgłoś
redudek Re: Pęknięta czaszka przez zęby????Możliwe? 26.10.05, 18:00 Dziewczyny to jest prawda!Zdarzyło się coś takiego w dalszej mojej rodzinie,pamiętam że bardzo się martwiłam że moja niunia nie miała jeszcze żadnego zeba w wieku 10 mies.Naszczeście nic złego się nie stało,ale przy każdym nowym zębie jest płacz i leki przeciwbólowe.Teraz ma 15 mies i ma 6 zębów. Odpowiedz Link Zgłoś
dyrgosia Re: Pęknięta czaszka przez zęby????Możliwe? 26.10.05, 18:03 Ciekawe dlaczego kobietą nie pękają czaszki przy porodzie ??????? to dopiero ból... Odpowiedz Link Zgłoś
alicia83 Re: Pęknięta czaszka przez zęby????Możliwe? 26.10.05, 18:47 dołączam się do prośby o opis przypadku,dlaczego tak się dzieje? Odpowiedz Link Zgłoś
gabrysia_s Re: Pęknięta czaszka przez zęby????Możliwe? 26.10.05, 20:00 dyrgosia napisała: > Ciekawe dlaczego kobietą nie pękają czaszki przy porodzie ??????? > to dopiero ból... Taaaak, ale facetowi by pewnie pękła, gdyby rodził. Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: Pęknięta czaszka przez zęby????Możliwe? 26.10.05, 22:04 Rany. Mojej córce szły wszystkie zęby na raz (po 9 m-cu). Nic jej na szczęście nie pękło, a i o bólu nie ma mowy, bo moje dziecię ząbkowało bezobjawowo (poza lekkim ślinieniem). Dobrze, że wtedy nie wiedziałam, że coś może się stać, bo znając prawa Murphy'ego... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Pęknięta czaszka przez zęby????Możliwe? 27.10.05, 07:27 > Ciekawe dlaczego kobietą nie pękają czaszki przy porodzie ??????? Przypuszczam, ze ma to związek z tym, że żadna z nas Zeusem rodzącym Atenę nie jest i że nie przez czaszkę te dzieci się rodzą, bo gdyby tamtędy maluszki się na świat przepychały, to coponiektórym mamusiom czaszki by jednak pękły A co do samego pękania kości - nie sądzę, by było to spektakularne złamanie, w rodzaju trzaskających otwartych złamań. Tyle że szczęka malutka, twarde ząbki się nie mieszczą, jedna kość zaczyna ugniatać drugą itp. A czy nie zetknęliście się z dorosłymi, którym trzeba część stałych zębów wyrywać, bo się w szczęce nie mieszczą? Bo ja zetknęłam. Ponoć gdyby nie wyrwano, to albo by super krzywo reszta rosła, albo by część kości jednak trzasła... Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Pęknięta czaszka przez zęby????Możliwe? 26.10.05, 22:32 No to jednak jest mozliwe,żeby zęby szły naraz i nic sie nie działo.. Uff! Odpowiedz Link Zgłoś
julia246 Re: Pęknięta czaszka przez zęby????Możliwe? 26.10.05, 23:03 Mamoemmy, nie przejmuj się, mało prawdopodobne że coś takiego się stanie. A swoją drogą, to pierwsze słysze o czym takim. Zapytam się jutro ciotki, jest pidiatrą więc może mi powie jak to jest. Odpowiedz Link Zgłoś
ala67 Re: Pęknięta czaszka przez zęby????Możliwe? 27.10.05, 00:30 Podobnie jak Driadea oddycham z ulgą i się cieszę, że o tym wcześniej nie wiedziałam (bo po przeczytaniu tego wątku wierzę, że to się może zdarzyć, choć się śmiałam na początku). Moja pierworodna nie miała żadnego zęba do końca 11- go miesiąca. W 12 - tym wyszło sześć na raz, było naprawdę ciężko, przez 3 dni b. wysoka gorączka, koszmar. Gdybym wiedziała, umarłabym chyba ze strachu. Odpowiedz Link Zgłoś
korneliap Re: Pęknięta czaszka przez zęby????Możliwe? 27.10.05, 09:22 Mojej sasiadce dziecko wlasnie tez tak zmarlo ze podobno wychodzily wszystkie zabki na razi glowka pekla czy coś takiego. To bylo z 30 lat temu wiec moze teraz juz takie rzeczy sie nie zdarzaja. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda56 Re: Pęknięta czaszka przez zęby????Możliwe? 27.10.05, 12:03 Wydaje mi się,ze mozliwe.Taki przypadek moze sie zdarzyc np.1 na milion,ale może.Moja znajoma po wyrwaniu zęba jak chciała sie napić to woda wylewała sie jej nosem.Tak nosem.Lekarz powiedział,że zdarza sie to raz na kilka milionów,a jej to sie przytrafiło.W tych czasach pewnie do tego nie dojdzie,gdyż medycyna zaradzi takiemu przypadkowi. Odpowiedz Link Zgłoś
kaaskaa17 Re: Pęknięta czaszka przez zęby????Możliwe? 27.10.05, 21:41 czesc dziewczyny jesli chodzi o pekniecie czaszki przez zeby jest to mozliwe mojej mamy siostra zmarla na to jak miala niecale dwa latka zeby szly naraz mleczne i stale organizm i kosc czaszki nie wytrzymaly tego, doszlo takze to ze ciemie bylo zarosniete co prawda czaszka nie przepolowila sie na pol i nie byla potrzaskana ale pekla, pekala kilka dni mala miala wysoka goraczke i bardzo cierpiala w tamtych czasach nie wiedzieli jak zapobiegac, z kolei mojej kolezanki syn mial podobna sytuacje ale ona zorientowala sie ze malemu cos dolega poszla do lekarza i ten wyslal go do dentysty gdzie przeprowadzono operacje usuniecia kilku zebow gdyby nie wczesne wykrycie maly by umarl takze jak widzicie jest to mozliwe, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ala67 Re: Pęknięta czaszka przez zęby????Możliwe? 27.10.05, 23:08 O Jezuuuu, jak dobrze, że o tym wszystkim wcześniej nie wiedziałam...Przeżyłabym chyba koszmar, bo tak ciężkiego ząbkowania, jak u mojej córki, to nie było wśród znajomych... A co ciekawe, druga córka ząbkowała wcześniej i bezproblemowo. Dodam, że starsza ma zdrowiutkie zęby, po dziś dzień zero jakichkolwiek problemów (dopiero teraz pojawiły się ortodontyczne). W myśl zasady, że jak później, to zęby mocniejsze. A młodsza, choć też bardzo pilnujemy (mamusia ma hopla, pomna własnych cierpień na fotelu), już zaliczyła dwie plombki. Na szczęście mimo tego nadal uwielbia chodzić do dentysty. Odpowiedz Link Zgłoś
miss_jumbo Re: up-ktos wie,jak zapobiec????? 05.11.05, 15:50 Tak. Na trzy "zdrowaśki" do pieca. Co za ciemnogród, a niby jesteśmy w cywilizowanym krajem, katolikim zresztą w Europie XI wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
antonina_74 Re: Pęknięta czaszka przez zęby????Możliwe? 30.10.05, 00:33 zawsze traktowałam to jak kolejny mit typu czerwona kokardka... ale napiszcie jak to możliwe, przecież od pęknięcia czaszki też się tak natychmiast i nieodwołalnie nie umiera. Mam w dalszej rodzinie dziecko które mając 5 mies. spadło na podłogę z pralki, miało pęknięcie czaszki i żyje i ma się znakomicie - może tamte dzieci o których piszecie poumierały na coś innego - zdarza się że i dorosły człowiek umiera od zakażenia przy zębie - ropień, sepsa, ale czaszka jakoś nie pęka nawet jak krzywo rosną zęby mądrości - no i czaszka kilkunastomiesięczniaka jest jeszcze w miarę elastyczna, na zdrowy rozum prędzej by pękła taka sztywna dorosła czaszka... ech, mimo wszystko nie jestem w stanie uwierzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
tracer81 Re: Pęknięta czaszka przez zęby????Możliwe? 05.11.05, 18:06 Dziz, ale "zabobony"... Odpowiedz Link Zgłoś
mama_helenki Re: Pęknięta czaszka przez zęby????Możliwe? 05.11.05, 21:02 Hej, Mamy! nie nakręcajcie się takimi sensacjami - realne zagrożenie to czaszka pęknięta po upadku, bo mama siedzi przy komputerze kiedy dziecko poznaje świat M Odpowiedz Link Zgłoś