Dodaj do ulubionych

Pęknięta czaszka przez zęby????Możliwe?

26.10.05, 14:24
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=30958692&a=30960160
Obserwuj wątek
    • nchyb Niestety, możliwe 26.10.05, 14:30
      Zdarzało się, nawet w mojej rodzinie. Dziecko roczne, ząbków nie miało, jak mu
      poszły wszystkie, tak malucha kości nie wytrzymały. Z tym, że było to już
      trochję lat temu, być może teraz medycyna potrafi zapanować nad tym.
    • tiya Re: Pęknięta czaszka przez zęby????Możliwe? 26.10.05, 15:14
      Danta, no co Ty wink
      Slyszałam już taką rewelację, ale wrzucam ją do jednego worka z czerwoną
      kokardką od uroku.
      Chyba, że mi to jakiś medyczny autorytet potwierdzi, wtedy odszczekam smile
      • alicia83 Re: Pęknięta czaszka przez zęby????Możliwe? 26.10.05, 15:25
        jak mozna wierzyc w takie brednie-w tym samym watku aypowiadaja sie mamy,ktorych dzieciczkom tez zabki naraz zaczely wychodzic i jakos nic sie nie dzialo,co za idiotyzm.
        • monika121975 Re: Pęknięta czaszka przez zęby????Możliwe? 26.10.05, 15:29
          Idiotyzm? Brednie? hm...Pierwszy ząbek pojawił się u mnie w wieku 3 miesięcy.
          Kilka następnych "pchało się" na raz w wieku 7 miesięcy. Wylądowałam w szpitalu
          z jakimś metalowym hełmem na głowie. Do dziś przez czoło aż za ucho można
          wyczuć u mnie rozstęp między kośćmi? Czy to więc bzdury? Zainteresowanym dam
          pomacaćwink
        • nchyb Re: Pęknięta czaszka przez zęby????Możliwe? 27.10.05, 07:07
          Bywają różne sytuacje: ktoś pali i nie umiera na raka, ktoś obżera się jak
          świnie, a chudy jak anorektyk, inny od samego spojrzenia na cukierka tyje.
          Podobnie z zębami. Sa dzieci, które rodzą się z ząbkami już wyżętymi
          (oczywiście nie wszyskimi 32 stałymi), a są dzieci, którym wyrastają w wieku ok
          roku i nic im nie jest. ALe co jakiś czas trafi się przypadkowo dziecko,
          któremu to jednak zaszkodzi.

> jak mozna wierzyc w takie brednie
          A jak można uwierzyć w brednie o ktrowach z dwoma głowami, o dzieciach z 4
          rękami i 3 nogami? A przecież okazuje się, że to naukowo wyjaśnić możńa,
          syjamskie bliźnięta itd. Pewnie i jakieś wyjaśnienie tej sytuacji z
          niewytrzymującymi koścmi czaszki jest. Jakie, nie wiem. Ale z tego powodu w
          mojej rodzinie dziecko zmarło naprawdę. Ale jak już wspomniuałam, było to już
          parę lat temu, w czasach gdy np. wcześniaków urodzonych w 26 tygodniu też
          ratować się nie dało. Czyli co, top brednie, że kiedyś umierały wcześniaki? Czy
          może wytłumaczymy to postępem medycyny?
    • lajlah Re: Pęknięta czaszka przez zęby????Możliwe? 26.10.05, 16:06
      pierwsze słyszę, ale nie neguję, bo nie znam się na tym. Być moż emożliwe jest
      jakieś rozejście siekości czaszki, kiedy zęby zaczynają wychodzić bardzo
      wczesnie, a kości czaszki sąjeszcze miękkie, ale pekniecie? Chyba przesada. Moj
      synek miał pierwszy ząb gdy skończył 10 miesięcy, następne wyszły szybko po
      pierwszym i nic mu nie pękło.
      • andaba Re: Pęknięta czaszka przez zęby????Możliwe? 26.10.05, 17:31
        No cóż jeżeli Nchyb twierdzi że możliwe to chyba uwierzę, do tej pory myślałam
        że to bajka. I nie ja jedna - szwagierki siostra do roku nie miała zębów i
        straszyły kumy jej matkę, że potem jej czaszkę rozsadzi jak jej będą wszystkie
        na raz szły. Wyszły naraz i krzywdy nie zrobiły... Ale widać się zdarza.
        • nchyb Andabo? 27.10.05, 07:09
          A czemuż to ja stałam się wyznacznikiem tego w co wierzyć lub nie? smile
          A na serio, z reguły nie wierzy się w to, czego się samemu nie doświadczyło.
          Traktuje to jako przesądy i bajki starych kum. A to się czasami trafia,
          niestety, ale oby jak najrzadziej. Pozdrawiam
    • czajkax2 Re: Pęknięta czaszka przez zęby????Możliwe? 26.10.05, 17:43
      mozliwe. dziecko moich znajomych własnie przez takie "niemożliwe coś" zmarłosad
      • mamaemmy Re: Pęknięta czaszka przez zęby????Możliwe? 26.10.05, 17:54
        KOszmar,juz mi słabosad
        Ale mozna jakoś temu zapobiec?
      • dyrgosia Re: Pęknięta czaszka przez zęby????Możliwe? 26.10.05, 17:57
        Ja bym bardzo chciała usłyszeć jak zęby mogą spowodować pękniecie czaszki ?
        Pęka z powodu ilości czy wielkosci, w którym miejcu ?
        Bardzo proszę o opisanie konkretnych przypadków....
    • redudek Re: Pęknięta czaszka przez zęby????Możliwe? 26.10.05, 18:00
      Dziewczyny to jest prawda!Zdarzyło się coś takiego w dalszej mojej
      rodzinie,pamiętam że bardzo się martwiłam że moja niunia nie miała jeszcze
      żadnego zeba w wieku 10 mies.Naszczeście nic złego się nie stało,ale przy
      każdym nowym zębie jest płacz i leki przeciwbólowe.Teraz ma 15 mies i ma 6
      zębów.
      • dyrgosia Re: Pęknięta czaszka przez zęby????Możliwe? 26.10.05, 18:03
        Ciekawe dlaczego kobietą nie pękają czaszki przy porodzie ???????
        to dopiero ból...
        • alicia83 Re: Pęknięta czaszka przez zęby????Możliwe? 26.10.05, 18:47
          dołączam się do prośby o opis przypadku,dlaczego tak się dzieje?
        • gabrysia_s Re: Pęknięta czaszka przez zęby????Możliwe? 26.10.05, 20:00
          dyrgosia napisała:

> Ciekawe dlaczego kobietą nie pękają czaszki przy porodzie ???????
          > to dopiero ból...

Taaaak, ale facetowi by pewnie pękła, gdyby rodził.
          • driadea Re: Pęknięta czaszka przez zęby????Możliwe? 26.10.05, 22:04
            Rany. Mojej córce szły wszystkie zęby na raz (po 9 m-cu). Nic jej na szczęście
            nie pękło, a i o bólu nie ma mowy, bo moje dziecię ząbkowało bezobjawowo (poza
            lekkim ślinieniem). Dobrze, że wtedy nie wiedziałam, że coś może się stać, bo
            znając prawa Murphy'ego...
            Pozdrawiam.
        • nchyb Re: Pęknięta czaszka przez zęby????Możliwe? 27.10.05, 07:27
          > Ciekawe dlaczego kobietą nie pękają czaszki przy porodzie ???????
          Przypuszczam, ze ma to związek z tym, że żadna z nas Zeusem rodzącym Atenę nie
          jest i że nie przez czaszkę te dzieci się rodzą, bo gdyby tamtędy maluszki się
          na świat przepychały, to coponiektórym mamusiom czaszki by jednak pękły smile

A co do samego pękania kości - nie sądzę, by było to spektakularne złamanie, w
          rodzaju trzaskających otwartych złamań. Tyle że szczęka malutka, twarde ząbki
          się nie mieszczą, jedna kość zaczyna ugniatać drugą itp. A czy nie zetknęliście
          się z dorosłymi, którym trzeba część stałych zębów wyrywać, bo się w szczęce
          nie mieszczą? Bo ja zetknęłam. Ponoć gdyby nie wyrwano, to albo by super krzywo
          reszta rosła, albo by część kości jednak trzasła...
    • mamaemmy Re: Pęknięta czaszka przez zęby????Możliwe? 26.10.05, 22:32
      No to jednak jest mozliwe,żeby zęby szły naraz i nic sie nie działo..
      Uff!
    • julia246 Re: Pęknięta czaszka przez zęby????Możliwe? 26.10.05, 23:03
      Mamoemmy, nie przejmuj się, mało prawdopodobne
      że coś takiego się stanie.
      A swoją drogą, to pierwsze słysze o czym takim.
      Zapytam się jutro ciotki, jest pidiatrą więc może mi powie jak to jest.
      • ala67 Re: Pęknięta czaszka przez zęby????Możliwe? 27.10.05, 00:30
        Podobnie jak Driadea oddycham z ulgą i się cieszę, że o tym wcześniej nie
        wiedziałam (bo po przeczytaniu tego wątku wierzę, że to się może zdarzyć, choć
        się śmiałam na początku). Moja pierworodna nie miała żadnego zęba do końca 11-
        go miesiąca. W 12 - tym wyszło sześć na raz, było naprawdę ciężko, przez 3 dni
        b. wysoka gorączka, koszmar. Gdybym wiedziała, umarłabym chyba ze strachu.
        • korneliap Re: Pęknięta czaszka przez zęby????Możliwe? 27.10.05, 09:22
          Mojej sasiadce dziecko wlasnie tez tak zmarlo ze podobno wychodzily wszystkie
          zabki na razi glowka pekla czy coś takiego.

To bylo z 30 lat temu wiec moze teraz juz takie rzeczy sie nie zdarzaja.
    • jagoda56 Re: Pęknięta czaszka przez zęby????Możliwe? 27.10.05, 12:03
      Wydaje mi się,ze mozliwe.Taki przypadek moze sie zdarzyc np.1 na milion,ale
      może.Moja znajoma po wyrwaniu zęba jak chciała sie napić to woda wylewała sie
      jej nosem.Tak nosem.Lekarz powiedział,że zdarza sie to raz na kilka milionów,a
      jej to sie przytrafiło.W tych czasach pewnie do tego nie dojdzie,gdyż medycyna
      zaradzi takiemu przypadkowi.
    • kaaskaa17 Re: Pęknięta czaszka przez zęby????Możliwe? 27.10.05, 21:41
      czesc dziewczyny jesli chodzi o pekniecie czaszki przez zeby jest to mozliwe
      mojej mamy siostra zmarla na to jak miala niecale dwa latka zeby szly naraz
      mleczne i stale organizm i kosc czaszki nie wytrzymaly tego, doszlo takze to ze
      ciemie bylo zarosniete co prawda czaszka nie przepolowila sie na pol i nie byla
      potrzaskana ale pekla, pekala kilka dni mala miala wysoka goraczke i bardzo
      cierpiala w tamtych czasach nie wiedzieli jak zapobiegac, z kolei mojej
      kolezanki syn mial podobna sytuacje ale ona zorientowala sie ze malemu cos
      dolega poszla do lekarza i ten wyslal go do dentysty gdzie przeprowadzono
      operacje usuniecia kilku zebow gdyby nie wczesne wykrycie maly by umarl takze
      jak widzicie jest to mozliwe, pozdrawiam
      • ala67 Re: Pęknięta czaszka przez zęby????Możliwe? 27.10.05, 23:08
        O Jezuuuu, jak dobrze, że o tym wszystkim wcześniej nie
        wiedziałam...Przeżyłabym chyba koszmar, bo tak ciężkiego ząbkowania, jak u
        mojej córki, to nie było wśród znajomych...

A co ciekawe, druga córka ząbkowała wcześniej i bezproblemowo.

Dodam, że starsza ma zdrowiutkie zęby, po dziś dzień zero jakichkolwiek
        problemów (dopiero teraz pojawiły się ortodontyczne). W myśl zasady, że jak
        później, to zęby mocniejsze. A młodsza, choć też bardzo pilnujemy (mamusia ma
        hopla, pomna własnych cierpień na fotelu), już zaliczyła dwie plombki. Na
        szczęście mimo tego nadal uwielbia chodzić do dentysty.
    • mamaemmy up-ktos wie,jak zapobiec????? 29.10.05, 23:35
      napiszcie
      • miss_jumbo Re: up-ktos wie,jak zapobiec????? 05.11.05, 15:50
        Tak. Na trzy "zdrowaśki" do pieca.
        Co za ciemnogród, a niby jesteśmy w cywilizowanym krajem, katolikim zresztą w
        Europie XI wieku.
    • antonina_74 Re: Pęknięta czaszka przez zęby????Możliwe? 30.10.05, 00:33
      zawsze traktowałam to jak kolejny mit typu czerwona kokardka... ale napiszcie
      jak to możliwe, przecież od pęknięcia czaszki też się tak natychmiast i
      nieodwołalnie nie umiera. Mam w dalszej rodzinie dziecko które mając 5 mies.
      spadło na podłogę z pralki, miało pęknięcie czaszki i żyje i ma się znakomicie -
      może tamte dzieci o których piszecie poumierały na coś innego - zdarza się że
      i dorosły człowiek umiera od zakażenia przy zębie - ropień, sepsa, ale czaszka
      jakoś nie pęka nawet jak krzywo rosną zęby mądrości - no i czaszka
      kilkunastomiesięczniaka jest jeszcze w miarę elastyczna, na zdrowy rozum
      prędzej by pękła taka sztywna dorosła czaszka... ech, mimo wszystko nie jestem
      w stanie uwierzyć.
      • tracer81 Re: Pęknięta czaszka przez zęby????Możliwe? 05.11.05, 18:06
        Dziz, ale "zabobony"...
    • mama_helenki Re: Pęknięta czaszka przez zęby????Możliwe? 05.11.05, 21:02
      Hej, Mamy! nie nakręcajcie się takimi sensacjami - realne zagrożenie to
      czaszka pęknięta po upadku, bo mama siedzi przy komputerze kiedy dziecko
      poznaje świat smile
      M
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka