mamaadama3 07.11.05, 13:32 Czy wiecie w którym miesiącu życia dziecka zarasta czlkowicie tzw."ciemiączko"? Jak to było / jest u Waszych pociech i co mówili pediatrzy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
222j444 Re: ciemiączko 07.11.05, 14:01 Książkowo ciemiączko przednie zarasta do 18 m-ca, tylne do 6 tyg. W praktyce jak ze wszystkim pewnie bywa różnie. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta96 Re: ciemiączko 07.11.05, 14:29 Moja córcia ma skończone 9 mś i ciemiączko prawie całkowicie zarośnięte, pediatra kazał zmniejszyć podawanie wit D3 z 2 do 1 kropli. Odpowiedz Link Zgłoś
elise5 Re: ciemiączko 07.11.05, 17:57 Moj synek mial bardzo duze ciemiaczko 3 na 4, zaroslo jak mial ponad poltora roku Odpowiedz Link Zgłoś
mamaadama3 Re: ciemiączko 08.11.05, 10:32 Pytałam o ciemiączko dlatego,że mojemu synkowi ciemiączko przednie zarosło już w 7 miesiącu a w ogóle od urodzenia miał bardzo małe. Pediatra zleciła badania krwi i moczu w poradni metabolicznej.A tam wyznaczono nam wizytę za pół roku,.Synek w ogóle bardzo szybko rośnie ale jest zdrowy.Nie wiem ,czy jest sens robićte badania. Aga Odpowiedz Link Zgłoś
elise5 Re: ciemiączko 08.11.05, 17:36 Pewnie wszystko jest w porzadku, bo czesto sie zdarza ze male ciemiaczka szybko zarastaja, ale badania mozesz wykonac. Tym bardziej, ze to podstawowe badania. Odpowiedz Link Zgłoś
kateglow Re: ciemiączko 09.11.05, 19:39 Ja miałam ten sam problem i też skierowanie na badania do poradni Metabolicznej, w sumie bylismy tam 3 razy. Syn miał zaburzenia gospodarki wapniowo-fosforanowej, ale dostaliśmy tylko zalecenia co do diety, no i oczywiście odstawienie witaminy D3. Ja gorąco polecam zrobienie badań, ponieważ lepiej dmuchać na zimne. Jesli ciemiączko sie za szybko zrasta to trzeba kontrolować obwód głowy. U mojego Szymka główka jest cały czas minimalnie poniżej siatki centylowej, chociaż cały czas powoli rośnie. Lepiej to kontrolować, a w sumie Centrum Zdrowia to dobry ośrodek pozdrawiam kaska Odpowiedz Link Zgłoś