Dodaj do ulubionych

Za mała główka?

13.11.14, 11:23
Mam pytanie. Zacznę od tego, że urodziłam moją córkę w Holandii. Tutaj też żyje i chodzę na kontrolę. Wczoraj własnie na takowej byłam i w sumie zaczęłam se martwic. Moja córka skończyła 6 miesięcy i obecnie jej obwód głowy to 42 cm. warzy 8,2 kg i ma 69 cm. Jest stosunkowo dużą dziewczynka a obwód głoey wydaje mi se zbyt maly... sama mierzyłam obwód sklatki pieriowej,bo Holandii tego nie praktykuja i ma 45 cm. Czy to nie za duża dysproporcja? Niestety nie wiem tez jak duza glowa byla po porodzie, bo oczywiscie tego nie mierza.. w pierwszym miesiacu zycia miala 35,8 cm. 7 tygodni temu jej obwód wynosił 40,7 cm .pani przzy kontroli stwierdziała,ze jest wszystko okej, jednak ja sie martwie. Dzidzia poza tym rozwija się prawidłowo...Dodam jeszcze,ze w 6 tygdniu zycia corka miala robione usg przez ciemiaczko. Ciemiączko nadal nie zarosło, lecz zmniejszyło sie. Proszę o poradę ,jesli ktos z Was miał podobny problem. smile pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: Za mała główka? 13.11.14, 14:01
      Ma głowę na prawie 50tym centylu. www.who.int/childgrowth/standards/second_set/cht_hcfa_girls_p_0_2.pdf?ua=1 Luz.
      Mój starszak był poniżej trzeciego, być może nadal jest (ma 6 lat i pomiar jest bez sensu, rozwija się ok).
    • stysia1987 Re: Za mała główka? 13.11.14, 22:29
      Glowka powinna urosnac po 2cm przez pierwsze trzy miesiace, potem 1cm miesiecznie. Wg mnie wszystko ok, a co do dysproporcji glowki i klatki, to z czasem klatka staje sie wieksza niz glowka i jest to normalne. Mierz glowke co miesiac, inaczej pomiarynie sa miarodajne. Mialam podobny stres co Ty. Neurolog mnie nastraszyl, a poki co glowka mojej malej rosnie wg norm ??
    • niutka Re: Za mała główka? 13.11.14, 22:38
      Moja mała ma 6 miesięcy i tydzień. Obwód główki to 43 cm, klatki 42 cm, waży 7620g i ma 68 cm. Moim zdaniem nie masz się czym przejmować.
      • muzykoterapia88 Re: Za mała główka? 14.11.14, 07:59
        Dzięki za opinie. Jak byłam u neurologa to mówił,że wszystko jest okej. No ale to było w 6 tygodniu życia. Wiem, że od 6 miesiąca główka może przyrastać tylko 1 cm miesięcznie. Wcześnie pomiary wygladały tak: 35,8 ; 37,6; 38; 40,7, jednak między 38 a 40,7 było więcej czasu niż miesiąc, jakieś 1,5 miesiąca. od 40,7 do 42 też było około 1,5 miesiąca z tym, ze rozmiar 42 utrzymuje sie juz od jakis 2, 3 tygodni. Najważniejsze,ze mieści się siatce smile oby wszystko było dobrze jak u WASZYCH pociech smile
        • rulsanka Re: Za mała główka? 14.11.14, 08:18
          Głowa rośnie skokowo, podobnie jak i całe dziecko. W ogóle pomiary główki są bez sensu, chyba że rośnie za szybko i jest podejrzenie wodogłowia. Jeżeli głowa jest za mała, to pomiary nic nie dadzą, bo nie ma na to lekarstwa. Albo jest mała i nic z tego nie wynika, albo jest mała, bo przestał rosnąć mózg i nie ma na to rady. Jeżeliby zarósł któryś ze szwów czaszkowych, to czaszka jest zdeformowana, są bóle głowy i trudno to przegapić. Przestań więc mierzyć, bo to nie ma sensu. Albo zmierz za 3 miesiące.
          • muzykoterapia88 Re: Za mała główka? 14.11.14, 12:03
            No tak, nie raz tak miałam w sumie, że nie rosła a w ostatnim tygodniu urosła centymetr. wink dzięki za rady. Moja córka ma lekko przelaną głowę na jedną stronę, ale niestety nawet przekładanie jej na inny bok, czy inne manewry nie działają. Ponoć jak zacznie siedzieć to wtedy wszystko się unormuje. Póki co staram się nie wpadać w panikę, skoro mówisz, że Twoje dziecko było po niżej 3 centyla i rozwija się normalnie wink w sumie w rodzinie mojego męża, jego mama i siostra też mają małe głowy, więc może to takie dziedziczne. wink
            • muzykoterapia88 Re: Za mała główka? 19.11.14, 08:41
              Pomocy! sad przeszukując internet, natknęłam się na kilka objawów, których moja córka jeszcze nie robi, a powinna mając 6 miesięcy... Niedość, że ta nieszczęsna głowa nie rośnie, to przy okazji dziecko gawarzy, wydaje tylko dziwne dzwięki, ale nie łaczy w sylaby typu lala, mama, dada. Wystawia ciągle język, co dla mnie raczej było normalne, bo robi tak odkąd pamiętam.. Przy okazji potrafi przekręcić się w jedną stronę na brzuch, ale z brzucha na plecy już tego nie robi.. nie wiem czy nie chce, czy nie umie.. Wiem, że jak pójdę do lekarza w Holandii to mnie zbyją i powiedzą , że wszystko ok, jak zawszesad
              • szuga Re: Za mała główka? 19.11.14, 08:47
                Kobieto, weź wyluzuj i daj spokój temu dziecku. I odetnij sobie dostęp do internetu, dobrze Ci zrobi.
    • ewa.misko-wasowska Re: Za mała główka? 19.11.14, 09:21
      Witam,
      głowa jest nieznacznie proporcjonalnie mniejsza od m.c. i długości, ale taka może być uroda, ponieważ po podanych przez Panią pomiarach widać, że rośnie prawidłowo (ok. 25 centyla). Ciemiączko zarasta do 18-24 m.ż. więc nie ma powodów do niepokoju. Nie ma standardów mówiących o mierzeniu obwodu klp (obecnie w Polsce też się tego rutynowo nie zaleca). Zatem spokojnie, ja też nie widzę powodów do niepokoju,
      pozdrawiam serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka