Dodaj do ulubionych

Wit. D - 800 jednostek

08.12.14, 21:53
Witam, czy można przedawkować wit. D?
Córka ma ponad rok, jest drobna, z obniżonym napięciem mięśniowym, ciemiączko bardzo powoli jej się zrasta.
Koleżanka zaczęła podawać (bez wskazań od pediatry) 2-letniej córeczce podwójną dawkę wit D (czyli 800) i twierdzi, że dziecko wreszcie zaczęło rosnąć, ma lepszy apetyt itp.

W sumie jeśli to prawda, że nie można wit. d przedawkować to mogłabym
mojej małej też podawać większą dawkę. Co Pani o tym sądzi? Moja pediatra nie wypowiedziała się na ten temat jednoznacznie.

Obserwuj wątek
    • ewa.misko-wasowska Re: Wit. D - 800 jednostek 09.12.14, 04:39
      Witam,
      między 1-18 r.ż. wit. D suplementujemy w dawce 800-1000 j./d, zatem koleżanka córeczce odpowiednią dawkę. Wit. D też ma wpływ na napięcie mięśniowe.
      Pozdrawiam serdecznie
      p.s. wit. D można przedawkować, jeżeli stosuje się ją u zdrowego dziecka bez niedoborów w dawkach wyższych niż zalecane
      • farfallina35 Re: Wit. D - 800 jednostek 11.12.14, 07:18
        O nie zauwazylam Pani dr wpisu wiec dolacze sie tu do pytanka
        Mlj synek obecnie 20 mcy ma nadal
        Duze ciemiaczko ale z duzym sie urodzil(6,5 cm).nasza pediatra zaleca podawania od urodzenia tylko 400 jednostek a Pani pisze o 800-1000 do 18 rż wiec ja daje za malo!
        Drugie pyt ile podawac 10 letniec corce?
        https://www.suwaczki.com/tickers/dqpr8iikig0a87qn.pnghttps://www.suwaczki.com/tickers/iv09krhmkkbw7dkl.png[/url]
    • farfallina35 Re: Wit. D - 800 jednostek 11.12.14, 07:13
      Alez oczywiscie,ze mozna przedawkowac!i to jest powazne w skutkach,poczytaj w internecie zanim Pani dr sie wypowie.mnie tez interesuje temat i zaloYlam watek ale bigdy sama nie podjelalbym decyzji o zwiekszeniu dawki i Tobie rowniez nie radze
      • smutassss Re: Wit. D - 800 jednostek 16.12.14, 11:25
        Przy okazji wizyty u pediatry zapytałam ostatnio jeszcze raz o tę witaminę d.
        Pani powiedziała, że dzieci powyżej 1 roku mają zalecaną dawkę wit d do 1000 jednostek - ale uwaga! - nie można tak dużo podawać w postaci preparatu , bo przy tym zaleceniu musimy brać pod uwagę wszystkie inne źródła wit d np: mleko modyfikowane itp.

Poza tym pani stwierdziła, że na wszystko panują przejściowe mody, kiedyś było na wit c ,
        a teraz jest na wit d.

Nie wiem co o tym myśleć...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka