Dodaj do ulubionych

Kupiłam nebulizator

10.11.05, 12:54
...i szukam pomocy.Chodzi mi o uzytkowanie.Lekarz zasugerował,ze warto kupic
i uzywac profilatycznie (1:1) sol fizjologiczna z woda.Tak przygotowany
specyfik podalam mojemu mezowi (miał kaszel) i corce (tez miała kaszel).I
nic... Nie ma zadnej zmiany.Kaszlą nadal,zwłaszcza w nocy.A tak wierzyłam w
to urzadzeniesmile Corka chodzi do przedszkola i notorycznie:kaszel,katar,syropy
i leki.Miałam dosc i chciałam przejsc na takie leczenie.Czy ja robie cos źle?
Ile trzeba uzywac aby zauwaz zmiany? W jakich proporcjach.Czy u was cos
pomogło?...Pomozcie.

Gosia
Obserwuj wątek
    • dorrit Re: Kupiłam nebulizator 10.11.05, 13:02
      To nie tyle zalezy od "urzadzenia" ile od schorzenia i rodzaju leku, ktory
      podajesz. Roztwor soli fizjologicznej jedynie wspomaga troche wykrztuszanie.
      My przy uciazliwym kaszlu mokrym stosujemy leki do inhalacji na bazie kortyzonu
      z dodatkiem roztworu soli fizjol. (2 ml) + ew. innego leku wspomagajacego prace
      oskrzeli, dwa razy dziennie przez - roznie - czasem tydzien, czasem dwa.
      Ostatnio pomoglo, "przedostatnio" - nie.
      Mozna tez dawac preparaty ziolowe.
      A lekarz moze by Wam polecil jakis lek? Bo sama sol to troche malo...
      • dorrit Re: Kupiłam nebulizator 10.11.05, 13:05
        Doczytalam, ze lekarz zalecil wam inhalacje sola "profilaktycznie" czyli gdy
        nie ma kaszlu ani stanu chorobowego, a nie leczniczo, czyli gdy kaszel jest...
        Tym bardziej wydaje mi sie, ze warto stosowac jakis lek do inhalacji, nie tylko
        sol.
        • edziecko_gosia Re: Kupiłam nebulizator 10.11.05, 17:30
          Tzn. moze zle sie wyraziłam - jesli jest kaszel,katar to mam uzywac sol z
          polowa wody.I koniec.Jestem załamana,bo jak zrobiłam wczoraj corce taka
          inhalacje to w nocy wiecej zaczeła kasłac.Mąż wrecz zaczyna mi dokuczac,ze sa
          to wywalone pieniadze sad
          CHodzi mi o to,ze jak to stosowac - dla córki (3 latka) i osoby dorosłej
          a) jesli mogry kaszel to co?przez ile czasu, ile razy w ciagu dnia ? jakie
          propocje,dla kogo?
          b) to samo dotyczy sie suchego kaszlu
          c)kataru

Myslałam ze na wstępnym etapie (czyli np.dzisiaj zuwazyłam ze pierwszy dzien
          kaszle moja cora) podaję jej przez nebulizator tą wode i sól fizjol=razem 5
          ml,jedna raz dziennie inhalacja i po tygodniu przechodzi.A tu nagle nie
          wystarcza sól...
          Jakie dodatkowe (konkretna lista leków,leków ziołowych,olejków) uzywasz? Czy
          lekarz dał Tobie taką listę?

Pomóz.
      • taptap Re: Kupiłam nebulizator 10.11.05, 16:50
        moje dziecko ma astme i my sobie nie wyobrarzamy sobie zycia bez nebulizatora co
        prawda na codzien podajemy wziewy ale jak kaszel sie wzmaga to wtedy podaje
        mucosolwan, berodual i flixotide .Ale to wszystko po wczesniejszej konsultacji
        .A tak po za tym to podczas kataru czy zapaleniu krtani robimy inhalacje z soli-
        nam pomaga .Teraz idac do lekarza biere oczywiscie jesli jest taka mozliwosc
        leki do nebulizacji wydaje mi sie ze sa mniej inwazyjne szczegolnie ze mojemu
        malemu pani doktor zamiast astmy leczyla zapalenie oskrzeli i antybiotyki
        dostawal prawie 2 razy w miesiacu ,wiec teraz bierzemy antybiotyki w ostatecznosci
    • chwilka9 Re: Kupiłam nebulizator 10.11.05, 17:26
      ja zawsze sól fizjologiczna wlewam bez mieszania z wodą.
      • edziecko_gosia Re: Kupiłam nebulizator 10.11.05, 17:32
        Jak to?Kaszel czy katar wlewałac tylko sól i wdechy robiłaś?Ile razy dziennie?
        Jakie proporcje?Dla dziecka a dla dorosśłego? No i czy i kiedy miałas rezultat?
        Czy dziecko ma astme (powazniejsze choroby) czy tylko (jak w moim przypadku)
        katar,poczetek kaszlu?

Bardzo proszę o pomoc bo sie załamuje...
        • taptap Re: Kupiłam nebulizator 10.11.05, 18:43
          ja wlewam tylko sol taka z apteki nie rozcienczam jej .Inhalacje robie i przy
          zwyklym przeziebieniu i przy atakach astmy.Inhalacje robimy 2 razy dziennie rano
          i wieczorem no chyba ze podaje mucosolwan to wtedy do 17 bo potem moga byc
          problemy ze spaniem (lek wykrztusny).Jest jeszcze taka dodatkowa maseczka a
          raczej przyrzad do inhalatora ktorym sie robi inhalacje zatok jest naprawde
          super moze sama inhalacja nie jest zbyt przyjemna ale bardzo pomaga jesli ktos
          ma problemy z zatokami.Sprzedaja go na allegro kosztuje okolo 80 zl.ostatnio moj
          maly mial zapalenie krtani ktore wyleczylismy inhalacjami z soli robilam
          inhalacje 2 razy dziennie przez okolo tydzien oczywiscie to zalezy od dziecka
          ale nam pomoglo ponoc na zapalenie krtani jest dobry pulmicort ale jest drogi
          kosztuje ok 100 zl ale jak masz recepte na P (CHOROBY PRZEWLEKLE ) to zaplacisz
          3,20 Powodzenia naprawde waro troche cierpliwosci
          • dorrit Re: Kupiłam nebulizator 11.11.05, 10:33
            1. Roztwor soli fizjologicznej kupowany w aptece zawiera chlorek sodu czyli sol
            plus sterylna wode. Nie potrzeba wiec tam dodawac wody!
            Co innego, gdybys raptem zaczela stosowac sol kuchenna, wowczas ja rozpuszczasz
            w wodzie w odpowiedniej proporcji...

2. Czemu nie spytasz lekarza o stosowny wg niego lek do inhalacji, gdy kaszel
            juz jest, jest uciazliwy i nie przechodzi po samej soli???

3. Niektore leki do inhalacji zawieraja tez antybiotyk (ale tych nie probowalam
            u dzieci, u siebie natomiast tak) albo substancje zawierajace siarke (i wtedy
            smierdza - dziecko nie chcialo mi go wdychac!).

Spytaj lekarza o stosownosc uzycia leku zawierajacego jako substancje
            czynna "beclometasonum dipropionatum", "budesonide" albo "fluticasonum
            dipropionatum" (wydaje mi sie, ze taka lub prawie identyczna jest ich lacinska
            nazwa, wystepujaca nastepnie na opakowaniach w PL). Ich dzialanie jest podobne.

Sa to leki z grupy kortykosteroidow, stosowane przy astmie, zapaleniach drog
            oddechowych, rozedmie, przy duzej ilosci wydzieliny z drog oddechowych. Aby
            otrzymac efekt nalezy inhalowac 2 razy dziennie; poprawa powinna nastapic po 3
            do 7 dniach od poczatku terapii.
            Nie wiem, jak nazywaja sie w Polsce leki zawierajace te substancje(u nas
            najjpopularniejszy z nich ma nazwe Clenil). Mieszkamy we Wloszech i tu
            inhalowanie jest bardzo popularne.

3. Jak juz pisalam w moim pierwszym poscie, w przypadku dzieci (choc mozna
            oczywiscie i u doroslych) dodajemy do nebulizatora (czyli mieszamy razem) ok. 2
            ml roztworu soli fizjologicznej.
            Nebulizator wylaczyc, gdy calosc plynu zostanie znebulizowana.

4. Dziwne, ze maz wysmiewa sie, zamiast szukac wyjscia z sytuacji. A moze juz
            zaproponowal cos innego?

5. Bywa, ze inhalowanie nie pomaga przy danym schorzeniu. Wowczas byc moze
            trzeba wziac antybiotyk, zaleznie od tego, co lekarz slyszy w oskrzelach i
            plucach i czy jest goraczka.

Pozdrawiam Was serdecznie i zycze cierpliwosci w leczeniu, dobrego lekarza i
            zdrowia.
          • annasza33 Re: Kupiłam nebulizator 11.11.05, 13:21
            Pulmicort rewelacja, po 4 dniach wszystkie objawy u 10-letniej córy ustąpiły,
            Mucosolvan stosuje też 2x2 ml (rano i południe), Pulmicort wieczorem. qrde, nie
            wiedziałam, że na choroby przewlekłe można tak mało zapłacić! Pewnie moja
            lekara też nie sad((
        • chwilka9 Re: Kupiłam nebulizator 11.11.05, 11:02
          Robię 2 razy dziennie około 2,5-3ml, myslę że dla dorosłego to bym dała 5ml.Mam
          dwoje dzieci. Młodszy ma podejrzenie astmy i dlatego kupiłam inhalator ale
          stosuje go równiez starszy. Właśnie teraz ma kaszel i katar i po dniu inhalacji
          w nocy przestał kaszleć, gdzie przy normalnych syropach przeciwkaszlowych
          pomagało na kilka godzin. A dla młodszego mam w razie co (czyli w razie
          zapalenia oskrzeli) Flixotide i Berodual do nebulizatora. Myslę że katar tak
          nie przejdzie jedynie inhalator pomaga udroznic drogi oddechowe. Katar zawsze
          utrzymuje sie przez kilka dni i nie wiem czy jest jakis złoty środek żeby to
          przyspieszyć. i to nie jest tak że zaraz wszystko przechodzi. 3 dni temu miał
          suchy męczący kaszel nocny. Teraz został mu katarek i odkasłuje (to jak
          najbardziej prawidłowe że jak się ma katar to powinien byc i kaszel szczególnie
          rano gdyz w nocy nie wydmuchuje się z nosa i gdzies to sie zbiera)
          • edziecko_gosia Re: Kupiłam nebulizator 12.11.05, 11:25
            Rozumie,ze starszemu podajesz:
            sol fizjologiczna (kupiona w aptece),bez rozcieńczania z woda,w ilosci 3 ml,2
            razy dziennie (rano i wieczorem) przez około tydzien i przechodzi ? Objawy:był
            kaszel,katar (poczatek przeziebienia).Czy dobrzez rozumiem?

Przepraszam ze sie tak dopytuje,ale co lekarz to inne informacje (niektórzy
            nawet mowia ze bezsensu kupowac taki nebulizator jesli dziecko nie ma powaznych
            skchorzen typu:astma,zapalenie płuc, itd).

Gosia
            • gandzia4 Re: Kupiłam nebulizator 12.11.05, 13:37
              Weronika miała robione inhalacje solą fizjologiczną (bez rozcieńczania) już od
              12 doby życia, teraz (13miesięcy) na sam katarek i lekki kaszel stosujemy
              inhalacje czysta solą fizjologiczną w ilości 5ml 2-3razy dziennie. Owszem
              nebulizator kupiliśmy z powodu nawracających infekcji dolnych dróg oddechowych.
              Pulmikort, berodual, mucosolvan podajemy po konsultacji z lekarzem, gdy kaszel
              jednak się nasila. A jeszcze też zawsze gdy pojawiają się pierwsze objawy
              przeziębienia to oprócz inhalacji podaję dziecku większą dawkę wit.C. Tak jak
              dziewczyny pisały kataru nie wyleczysz w jeden dzień, generalnie wszelkie
              działania mają na celu jedynie uchronienie dziecka przed tym by zwykły katarek
              nie przeszedł w poważniejsze choróbsko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka