gosia262 20.11.05, 23:24 mój 2miesieczny bobas ma niezarosniętą przegrodą w serduszku, lekarka mowi, żeby sie nie martwic, bo zarośnie, ale... ja się martwię. czy ktoś też tak miał? co robic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beatkab5 Re: szmerek w sercu 21.11.05, 00:15 Podobną sytuację mieli moi znajomi u swojego maluszka. Jeździli na kontrole, a po kilku miesiącach wszystko zarosło. Odpowiedz Link Zgłoś
sleepybug Re: szmerek w sercu 21.11.05, 08:23 Malgosiu wiem ze sie denerwujesz ale u mojego synka tez w podobnym wieku wykryto takie same objawy ...ale wszytsko sie dobrze skonczylo synek ma 3 latka i jest zdrowy....pediatra mnie zapewnial ze to normalne i sie czesto zdarza nie denerwuj sie ....pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mala.ela Re: szmerek w sercu 21.11.05, 08:23 moja mała ma 3 mm dziurke w przegrodzie międzykomorowej. Lekarka kazała absolutnie sie tym nie martwic, traktowac ja jak całkiem zdrowe dziecko bo jej to w niczym absolutnie nie przeszkadza, w zaden sposób nie zagraża też życiu. Na moje pytanie: A co jak będzie wrzezczec (czy taki wysiłek jej nie zaszkodzi)? powiedziała: To bardzo dobrze, płucka też sobie musi trenowac. Powiedziałą ze tego się nie leczy w tak młodym wieku bo moznaby wiecej szkód narobic niz pożytku. Za 2 miesiace idziemy do kontroli - wg lekarki dziurki powinno juz nie byc. Podobno baaaaaardzo rzadko zdarza sie żeby nie zaratsały takie dziurki. Reasumujac my się tym w ogóle nie przejmujemy. Co robic? Czekac na wizytę kontrolną. Jesli wtedy wyjdą jakieś problemy to będziemy się przejmowac. Ja ufam naszej lekarce. Odpowiedz Link Zgłoś
smille1 Re: szmerek w sercu 22.11.05, 15:55 ja tez mam ten sam kłopot. Kilka dni temu całkiem przypadkiem przy biegunce lekarka osluchała synka (7 m-cy) i stwierdziła szmer. po zrobieniu EKG okazało się, że prawdopodobnie ma niezrośnięty otwór owalny. Teraz czekam na wizytę u kardiologa ( mamy w grudniu) i co prawda stresuje się, jak kazda matka, ale z kim rozmawiam każdy mnie pociesza ze duzo dzieci ma ten kłopot i rzeczywiście w wiekszości wypadków otwór zarasta. Z tego co sobie przypominam moja siostra też miała coś takiego. teraz ma 19 lat i funkcjonuje normalnie. Pozdrawiam i zycze duzo zdrówka Odpowiedz Link Zgłoś