Dodaj do ulubionych

Inhalacje i Eurespal

12.12.05, 08:11
Moja Majka od dwóch dni ma lekki katarek i a wczoraj zaczęła nam kasłać i to
tak dość czesto. Na razie to jest taki raczej suchy kaszel. Dziś idę z nią do
lekarza, ale podpowiedzcie proszę - bo czytałam na forum - że bardzo dobre są
inhalacje. Co lekarka powinna nam przepisać? W domu mam olbas ale czy on
nadaje się do inhalacji? Oklepywać powinno sie po inhalacji?
I jeszcze zapytam o eurespal - czy rzeczywiście nie jest wskazany dla dzieci
po operacjach kardiologicznych? jaki syrop zatem stosować?
Gosia - mama Mai (VSD, ASDII)
Obserwuj wątek
    • monikakonieczka Re: Inhalacje i Eurespal 12.12.05, 08:34
      Cześć mam na imię Monika mój Mati ma HLHS i podawałam Eurespal(oczywiście
      zlecony przez lekarza).Nie narzekam ładnie mi po nim wyzdrowiał i nic się nie
      działo.W ulotce jest co prawda napisane,że może powodować tachykardię ale nic
      się nie działo a pomogło.To zależy od lekarza co zleca.Lekarzy odwiedzają
      przedstawiciele firm farmaceutycznych i trochę narzucają stosowanie niektórych
      leków w zamian za coś tam. nie wszyscy idą na taki układ.....
      • barbarajarzabek Re: Inhalacje i Eurespal 12.12.05, 09:36
        oklepywanie PO inhalacjach daje wspaniałe rezultaty. Mucosolvan bardzo ladnie
        rozrzedza wydzielinę i mój Marek barzdo dobrze reagował na inhalacje z tego leku
        i dodatkowo Pulmicort 125mg. Eurespal też dostawał i nic sie nie działo. dzieki
        regularnym inhalacjom i oklepywaniu nie musialam podawać antybiotyku podczas
        ostatniego zap. krtani. marek po prostu wymiotował wszystkie leki i nam zostały
        tylko inhalacje, ale mam kupiony inhalator w domu. przydaje się.
        życzę dużo zdrówka.
        • barbarajarzabek Re: Inhalacje i Eurespal 12.12.05, 09:38
          olbas nie nadaje sie do typowych inhalacji ale warto postawić miseczkę z gorącą
          wodą i kroplą olbasu w poieszczeniu gdzie przebywa dziecko ułatwia oddychanie.
          • basikrzy Re: Inhalacje i Eurespal 12.12.05, 10:08
            też mamy inhalator i przydaje się bardzo (w tej chwili właśnie go używamy, bo
            Bartek jest przeziębiony), my stosujemy sól fizjologiczną pół na pół z wodą
            destylowaną (kupowane w aptece w małych ampułkach) - czyli nawilżanie, potem
            dokładne oklepywanie, można też podać jakiś syrop wykrztuśny (malutką dawkę,
            żeby nie męczyć za bardzo dziecka) i w ten sposób chronimy się przed zaleganiem
            w oskrzelach i płucach
            BmB
    • gosiamarciniak Jaki inhalator? 12.12.05, 19:20
      Nie mam jeszcze inhalatora i dlatego mam pytanie jaki mam kupić i ile kosztuje,
      bo z tego co piszecie jest bardzo przydatny. Majka co prawda rzadko mi choruje,
      kaszlu nie miała jeszcze nigdy, ale przyszłościowo pewnie inhalator się niestety
      przyda - oby był potrzebny jak najrzadziej! Bo bez inhalatora to w jaki sposób
      można inhalować? kilka kropel do miseczki z gorącą wodą żeby dziecko powdychało
      - ale to trochę niebezpieczne...
      • kingan75 Re: Jaki inhalator? 12.12.05, 19:58
        inhalatory są w przedziale od 150-300 zł. zależy od firmy i wyposażenia.
        Zazwyczaj są z maseczkami i nebulizatorem. Mają też różne okresy gwarancji. My
        osobiście często używamy przy infekcjach ze względu na ciągnący się tygodniami
        kaszel. W zależności od diagnozy stosujemy wodę z berodualem i czasem z
        dodatkiem pulmikortu i oczywiście syropek rozmakający. Po inhalacjach
        oklepywanie. Sposób skuteczny. Do niewielkich i krótkotrwałych inhalacji są
        dostępne w aptekach tuby plastikowe do których załącza się lekarstwo w areozolu
        i dziecko kilka razy się zaciąga. Koszt takiej tuby ok. 60 zł. Życzę zdrówka.
        Pozdrawiam.
        Kaśka mama Kacpra lat 6 (niedorozwój prawej komory, VSD, niedorozwój pnia
        tętnicy płucnej)
        • barbarajarzabek Re: Jaki inhalator? 12.12.05, 20:06
          możesz zapytać pediatrę nasza nam podała gdzie można kupić dobry i niedrogi.
          • basikrzy Re: Jaki inhalator? 13.12.05, 10:17
            nawet nie wiedziałam, że jest taki wybór (my kupowaliśmy ponad trzy lata temu i
            kupiliśmy taki sam jaki był w szpitalu - ultradźwiękowy - niestety bardzo
            drogi, ale działa, a to najważniejsze)
            myślę, że nie każda wada powoduje osłabienie płucek, np. nasza HLHS powoduje
            zwiększony przepływ płucny, dziecko szybciej oddycha i może dlatego jest
            bardziej podatne na nadmiar wydzieliny i zaleganie
            jeśli dziecko ma "łagodniejszą" wadę, nie ma przyspieszonego oddechu i nigdy
            nie miało tendencji do częstych infekcji dróg oddechowych, to taki inhalator
            może wcale nie być niezbędny,
            wydaje mi się, że warto zapoznać się z dostępną ofertą i mieć coś na oku w
            razie potrzeby, ale kupowanie na zapas może wcale nie być konieczne, tak
            myślę...
            życzę dużo zdrówka BmB
    • hubcio14 Re: Inhalacje i Eurespal 13.12.05, 19:32
      My od pewnoego czasu używamy inhalatora firmy PARI Junior BOY, kosztował 470zł,
      kupiłam go bo dostałam pełne refundowanie z fundacji. Dla nas jest rewelacyjny.
      Pozdrawiam Dorota z Hubciem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka