Dodaj do ulubionych

KOLANA SZPOTAWE???

12.12.05, 15:07
Moja córeczka,która ma prawie 2 latka ma kolana szpotawe.Stwierdził to lekarz
ortopeda dziecięcy.Igusia nosi specjalne ortopedyczne obuwie,zalecenie
lekarza,to żeby dziecko siadało po turecku,chodziło na palcach i na
piętach.Czy ta przypadłość jest do wyleczenia??
Niech ktoś napisze o swoich doświadczeniach.
Dona
Obserwuj wątek
    • lilka.w Re: KOLANA SZPOTAWE??? 12.12.05, 22:00
      Miałam podobna sytuacje z mojącóreczką.Ortopeda uspokoił nas,że to prawie
      fizjologia i,że nóżki są najpierw "na beczce prostowane",potem iksy,a poźniej
      może będą proste smile.....No.i są!Mała ma teraz 8 lat i piękne ,proste
      nóżki.Stosowałyśmy się do tych rad,które i Wy otrzymałyście,pilnowałam
      zwłaszcza prawidłowego siadania.Po domu i latem na dwór butki "postępu".Bez
      paniki,ale kontrolowac trzeba.Wady mogą mieć też różny stopień.
      • ewapowie Re: KOLANA SZPOTAWE??? 14.12.05, 09:20
        U nas też tak były. Mieliśmy zaś dwie skrajne rady lekarzy ortopedów. Jeden
        żeby buty ortopedyczne i wkładki ortopedyczne nosić na okrągło. Drugi, że to
        jest norma i samo przechodzi pod wpływem rozwoju mięśni nóg i pasa barkowego.
        Zastosowaliśmy tę drugą metodę tj. skarpetki po domu, latem chodzenie po piasku
        boso ile się da, na dwór latem szmaciane buciki (mięciutkie), dużo biegania i
        wspinania po górkach - takich na osiedlu i ... Faktycznie przeszło. Teraz mała
        ma 2,5 roku i ma proste nóżki. Lekarka przestrzegała przed butami sztywnymi i
        za kostkę - takie jak robi Postęp - dla dziecka które nie ma wad ortopedycznych
        stóp. Te buty blokują naturalny rozwój mięśni śródstopia co prowadzi do
        płaskostopia później. Wybór należy niestety do rodziców a lekarze nie przejmują
        się tym że dają nam sprzeczne zalecenia. Życzę właściwego wyboru swojej drogi i
        trzymam kciuki. Ewa
        • grzedon Re: KOLANA SZPOTAWE??? 15.12.05, 20:40
          Bardzo dziękuję za dodanie otuch,teraz trochę się przejęłam,bo mała w tych
          butach chodzi prawie cały dzień.
          A ja się cieszyłam z tego faktu,ale latem też chodzi po trawie i piasku na
          naszej działce.
          Pozdrawiam Donata

Dziękuję tez poprzedniczce za odpowiedź.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka