Dodaj do ulubionych

powietrze w opłucnej

16.12.05, 10:41
cześć dziewczyny,
Mam do Was pytanie.
Dzisiaj rano dowiedziałam się, że moja malutka ma powietrze w opłucnej (leży
od ponad 2 tygodni na intensywnej). Ma założony dren. Lekarze mówią, że to
nie powinno nas niepokoić, ale jednak.......
Czy którejś z Was dziecko po operacji miało płyn lub powietrze w opłucnej i
co to ozn., jakie mogą być tego konsenkwecje?
Pzdr,
Beata
Obserwuj wątek
    • kopacz_tej Re: powietrze w opłucnej 16.12.05, 11:10
      Witam.
      Moja Julcia miała płyn na opłucnej, który był ściągnięty.Przez kolejne 5 dni miała podawany 24/24h jakiś lek , który miał uszczelnić te nacieki.Co kilka dni robione usg czy się znów nie zbiera.Nasz pobyt przedłużył się o trzy tygodnie. Do domu wyszliśmy z minimalną ilością płynu na opłucnej,która po jakiśm czasie zanikła.Julcia miała już wtedy ponad rok , więc kupiłam jej trąbkę, w którą dmuchała , a tym samym rozprężała płucka co sprzyjło, by płyn nie powrócił.Jak maleństwo ma więcej można robić bańki, dmuchanie balonów,dmuchanie w słomkę do szklanki z wodą itp. Życzę Wam szbkiego powrotu do zdrówka,pozdrawiam ciepło ,Ewa
    • basikrzy Re: powietrze w opłucnej 16.12.05, 11:21
      też mieliśmy płyny w opłucnej i w worku osierdziowym, najpierw były ściągane
      przez dren a potem stopniowo zanikły
      BmB
      • zumaminka Re: powietrze w opłucnej 23.12.05, 19:53
        Do nas niestety tez przyplątał sie płyn w opłucnej narazie (tfu tfu)tylko z
        jednej strony.DziS Błażejek miał zakładany dren.Zastanawiam się ile czasu może
        to trwać??
        • beatak15 Re: do mamy Błażejka 24.12.05, 10:54
          Myslę, że u każdego dziecka jest inaczej. Pamiętasz Dawidka (leżał z Twoim
          synkiem na kardiologii) jemu wyjęli dreny po 4 dniach. Moja mała miała
          zakładany dren w tym samym czasie, a wciąż nie wiadomo kiedy go usuną (na razie
          trwa to 9 dni).
    • aniurka Re: powietrze w opłucnej 24.12.05, 21:43
      Witam
      Moja Ala miała i płyn i powietrze.Każde dziecko dziecko jest inne i inaczej
      sobie z tym radzi. Dwa dni po operacji miała dren i specjalny pojemnik do
      którego spływał płyn i bąbelki powietrza. Na 7 dobę po zabiegu wyszłyśmy do
      domu bez płynu i powietrza. Pozdrawiam.

Ania
      • beatak15 Re: powietrze w opłucnej 25.12.05, 00:20
        Dzięki dziewczyny za odpowiedzi.
        Mam jeszcze jedno pytanko. Moja córka wciąż ma ściagane z opłucnej i płyn i
        powietrze. Jednak w płynie pojawiły się jakieś bakterie ( dzisiaj wykonano
        posiew więc na wyniki muszę poczekać). Czy któraś z Was miała taki przypadek?
        Jakie drobnoustroje mogą pojawić się w wydzielinie?
        Pozdrawiam,
        Beata
        • basikrzy Re: powietrze w opłucnej 25.12.05, 09:21
          u nas tego nie badano (widocznie nie było objawów)
          a jakie objawy były u Was (oprócz gorączki jak się domyślam)?
          z tymi bakteriami to po prostu załamka - wszędzie wlezą i wszystko psują sad
          życzę Wam, żebyście się ich pozbyli jak najszybciej
          pozdrawiam Baśka mama Bartka
          • beatak15 Re: powietrze w opłucnej 25.12.05, 20:06
            Cześć,
            Już wiemy, że są to bakterie gram (-). Podaja małej antybiotyk. Mam nadzieję,
            że szybko zacznie działac.
            A co do objawów, to jak się domyśliłaś, podwyższona temperatura, zmiana barwy i
            charakteru wydzieliny (tyle udało nam się ustalić).
            Pzdr,
            • zumaminka Re: powietrze w opłucnej-do beatak15 27.12.05, 19:46
              U nas 2 dni temu zdjęli dren a dziś ponownie pojawił się płyn i zakładali małemu
              dren-chyba mnie cholera weżmie przez to dziadostwo!!!
              A co u was??
              Mam pytanie co u Dawidka bo nie mogę się jakoś spotkać ostanio z jego rodzicami?????
              • beatak15 Re: powietrze w opłucnej-do zumaminka 28.12.05, 12:35
                cześć,
                Wiem co czujesz odnosnie drenów. Moja mała leży już z nimi 12 dniu. Niestety w
                płynie pojawiły sie bakterie i teraz oprócz antybiotyku dozylnie ma również
                płukaną jamę opłucnową antybiotykiem. Najbardziej mnie martwi, że cały czas
                (pomimo podawania leków) gorączkuje.
                Niestety mam przykrą wiadomość. Dawidek zmarł we czwartek rano.

• zumaminka Re: powietrze w opłucnej-do zumaminka 29.12.05, 19:12
                  Trzymamy więc za was kciuki oby szybko maleńnka doszła do formy.U nas płynów już
                  prawie nie ma ale dren pewnie potzrymają jeszce żeby nie musieli tfu tfu trzeci
                  raz zakładać.
                  A co do Dawidka to dla mnie straszna wiadomość tak bardzo współczuję
                  rodzicom,których zdążyłam troszkę poznać.Tak bardzo modliłam sie za to
                  maleńswto.Niestety nie dane mu było nacieszyć sie zyciem bez bólu.....
    • gosia.boh Re: powietrze w opłucnej 29.12.05, 21:22
      Mój synek po modo Fontanie miał płyn w opłucnej około 45 dni wyszedł do domu ze
      śladową ilością.Były to duże ilości około 400mil na dobe ,i ustąpiły
      gwałtownie.To częsta dolegliwość.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka