Dodaj do ulubionych

Pasta do zębów

01.01.06, 21:32
Drogie emamy od kiedy można małemu dziecku podawac troszke pasty do mycia
ząbków? Moja córka ma 13 miesięcy, czy jest odpowiednio duża?
Obserwuj wątek
    • fitap Re: Pasta do zębów 02.01.06, 08:56
      Żeby dawać dziecku pastę musi ono umieć ją wypluwać. Zaczęłam córce dawać pastę
      1 raz dziennie jak miała około 1,5 roku chociaż nie umiała jeszcze dobrze
      wypluwać. NAjlepsza pasta to elmex z elinką.
      • staszka1974 Re: Pasta do zębów 02.01.06, 09:45
        Wiem, że niektóre dzieci nie dają sobie wymyć ząbków samą "bezsmakową"
        szczoteczką. Jedynym wyjściem jest pasta, którą dziecko może łykać. Moja córka
        ma 1,5 roku. Od kilku miesięcy myję jej ząbki pastą bobodent (firmy Dentinox, w
        komplecie np. z silikonową szczoteczką-nakładką na palec). Pasta zawiera m.in.
        ksilitol działający przeciwpróchnicowo, a producent zaleca stosowanie jej już od
        pierwszych ząbków. Poza tym wystarczy jedynie nikły ślad pasty na szczoteczce,
        żeby odniosła skutek, tak więc w zasadzie nic nie dostaje się do brzuszka.
    • bea-ta Re: Pasta do zębów 02.01.06, 10:20
      Możesz stosowac Bobini ta rózowa z niska zaw. fluoru - 25o mg odrobine rozetrzec
      na szczoteczce raz dziennie jesli maluch nie dostaje kropli z fluorem. Jest
      dopuszczalne zjedzenie odrobiny pasty. Dokładnych informacji poszukaj na forum o
      kosmetykach tam pani ewa udzielała szczwegółowych odpowiedzi. Beata
      • kuka9 Re: Pasta do zębów 02.01.06, 11:01
        my też myjemy bobini. Zuza bardzo lubi myć ząbki a przy okazji zjada ciut pasty
        bo z wypluwaniem to tak nie za bardzo jeszcze sobie radzi. Na szczoteczkę
        nakładam jej troszeczkę tylko i nie zauważyłam nic niepokojącego.
    • aneta_maz Re: Pasta do zębów 02.01.06, 11:21
      my używamy pasty nenedent bez fluoru, smakowa, można połykać. Madzia bardzo
      lubi myć nią ząbki. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka