Dodaj do ulubionych

białko w moczu - pytanie

04.01.06, 18:40
moja córka często od dwóch dni siusia, więc zrobiliśmy dziś analizę moczu no
i wyszedł ślad białka. Pediatra wystawiła skierowanie na USG jamy brzusznej,
a także przepisała furagin (3 dni), badanie moczu kazała powtórzyć w
poniedziałek. W związku z tym mam pytanie - czy badanie USG lepiej
przeprowadzić przed czy po infekcji bo po prostu zakręciłam się i zapomniałam
spytać?
Obserwuj wątek
    • joln Re: białko w moczu - pytanie 04.01.06, 19:16
      nie ma znaczenia, kiedy zrobisz usg.
      ono moze (ale wcale nie musi) wskazac ewent. wade ukladu moczowego i zakazenie
      nie wplywa na wynik
      3 dni furaginy to troche malo, moze podleczyc, ale nie wyleczyc
      wez skeirowanie do nefrologa
    • aga55jaga Re: białko w moczu - pytanie 04.01.06, 20:22
      a czy furagin może zmienić obraz parametrów moczu np podawanie furaginu do dnia
      następnego badania?
      • joln Re: białko w moczu - pytanie 04.01.06, 21:12
        moze, jesli zakazenie bylo wywolane wrazliwa na furagine e-coli.
        Ja jednak zrobilabym ogolne i posiew po to, aby stwierdzic celowosc leczenia.
        Bo przecie ewentualny zum moze byc spowodowany przez szereg innych bakterii,
        chociaz e-coli jest na 1 miejscu wsrod podejrzanych
        • aga55jaga Re: białko w moczu - pytanie 04.01.06, 21:41
          hm chyba to nie jest zły pomysł. Wobec tego jeszcze dziś wstrzymuję się przed
          podaniem furaginu jutro pobieram mocz na posiew i włączam furagin. Chyba taka
          kolejność będzie najlepsza?
          • patyczako Re: białko w moczu - pytanie 04.01.06, 21:50
            nasi lekarze z niejasnych przyczyn najpierw podaja furagin a potem zalecaja
            posiew... dobrze ze nahjpierw zrobicie ten posiew bo w razie czego wiadomo z
            czym jest do czynienia a podanie furaginu powoduje jałowy wynik posiewu a
            dzieciak nadal choruje
            • joln Re: białko w moczu - pytanie 04.01.06, 22:01
              ja jednak podalabym furagin, ale jestem dosc przewrazliwiona, bo moje dziecko
              ma wade ukladu moczowego i furagin zazywa od roku stale i na tym furaginie
              robie jej posiewy,
              a w ogole to o ile sie nie myle, to furagin zazywa sie conajmniej tydzien, zeby
              mial funkcje lecznicza i ewentualnie pomogl

• aga55jaga i tak za póżno 04.01.06, 23:58
                mała śpi, wobec powyższego zaistniałego faktu furagin będzie jutro. A jak długo
                czeka sie na wynik posiewu i czy dużo moczu wymaga, bo cholercia obejrzałam się
                że kupiłam tylko jeden pojemnik na mocz (już go zużyłam dzisiaj) i 4 do kału,
                czy taki 20 ml do kału wystarczy?
                • joln Re: i tak za póżno 05.01.06, 08:57
                  na posiew czeka sie ok 72 h, ale pierwszy, wstepny wynik, czy "cos rosnie" jest
                  juz po 24, mozna zadzwonic do lab i zapytac.
                  sikow potrzeba b.malo. na dnie naczynia wystarczy doslownie
                  a co do pojemnika, to zawsze uzywam tego specjalnego na mocz, oczywiscie
                  sterylnego, na kal tez jest sterylny, ale nie wiem, czy mozna go uzyc na "si"
                  • maladorotka Re: i tak za póżno 05.01.06, 09:16
                    Mocz na posiew musi byc na specjalnej plytce - nie w zadnym pojemniku na kal.
                    Nawet posiew kalu nie robi sie z pojemnika tylko z wymazowki sterylnej.
                    • joln Re: i tak za póżno 05.01.06, 09:24
                      masz na mysli uromedium?
                      niektore labolatoria wrecz nie zycza sobie tego nosnika, bo jest to podloze
                      transportowe, labolatoria dysponuja lepszymu odczynnikami
                      chca wlasnie mocz w pojemniku jalowym pobranym ze wszelkimi warunkami
                      sterylnosci

a jesli chodzi o kal, to co to jest ta wymazowka, ostatnio zanosilam do badania
                      kupe wlasnie w takim "zwyklym" naczyniu i nikt nie powiedzial, ze zle??
                      • maladorotka Re: i tak za póżno 05.01.06, 09:26
                        Kał na pasozyty jak najbardziej w tym pojemniku, natomiast kal na posiew - to
                        taki patyczek jałowy, ktory wsadza sie do pupki leciutko i do probowki.
                        • joln Re: i tak za póżno 05.01.06, 09:29
                          no ja wlasnie mowie o badaniu bakteryjnym i mialam opakowanie z patyczkiem ale
                          grzebalam nim w pielusze a nie w pupcesmile
                          dzwonilam do 3 lab i wszedzie mowili, ze tak mam zrobic...
                          • maladorotka Re: i tak za póżno 05.01.06, 09:31
                            oj bo im sie nie chcialo, jakby to bylo ich dziecko to by kazali przyjsc po
                            wymazowke i tak pobrac kal na posiew.
                      • maladorotka Re: i tak za póżno 05.01.06, 09:28
                        co do sterylnosci pojemnik na kal czy na mocz nie nadaje sie na posiew,
                        ewentualnie trzeba prosic w aptece o tzw. sterylny pojemnik na mocz. A co do
                        uromedium nigdy zadne lab. nie mialo nic przeciwko temu pojemnikowi. Jest tam
                        pozywka agarowa i z niej nie ma problemu posiania bakterii.
                        • joln Re: i tak za póżno 05.01.06, 09:31
                          no widac, co kraj to obyczajsmile
                          a ze pojemnik ma byc sterylny to jasna sprawasmile
                          • aga55jaga dzięki dziewczyny kochane jesteście n/t 05.01.06, 16:08

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka