marge1 06.01.06, 10:04 Proszę o podanie dobrego leku żeby pozbyć się tego świństwa.Bralismy Vermox,Zentel i nic. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
matiuszka Re: GLISTA LUDZKA 06.01.06, 11:19 Zentel i Veromox to dobre leki, najbardziej skuteczne. Ale podstawą leczenia jest: - przeleczenie całej rodziny - przynajmniej w 2 dawkach w odstępie 10-14 dni - i posprzątanie domu. Jeśli czegoś z powyższych się nie dopełni to łatwo o reinfekcję. Napisz jak leczyłaś to może coś jeszcze podpowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
marge1 Re: GLISTA LUDZKA 06.01.06, 15:22 A więc tak.Leczę sie ja i mój prawie 4 letni syn.Mąż do tej pory się nie zaraził od nas.Sprzatam i myję zabawki codziennie.Prasuję majtki,piżamę i wszysko co się da.Leki przyjmujemy.Teraz zaczniemy schemat 3xdawka Zentelu w odstepach co 2 tygodnie.Moze nam pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
matiuszka Re: GLISTA LUDZKA 06.01.06, 15:42 Męża też bym przeleczyła; badania z kału nie są do końca wiarygodne. Przelecz też osoby, które przebywają u Was w domu (babcie, dziadków, opiekunkę itp). Możesz spróbować wymieniać leki podczas kuracji: Pyrantelum/Zentel/Veromox. Zacznij kurację w czasie pełni księżyca, czyli w połowie stycznia. Do tego czasu, a także w trakcie kuracji możesz wspomóc się homeopatią (Cina CH9, szczegóły na forum Homeopatia, zaraz dołożę linka), czosnkiem, pestkami z dyni, kwaśnymi potawami, ziołami p/pasożytniczymi - aby osłabić robaka. Nie podawaj nic słodkiego. Bardzo ważne jest mycie rąk dziecka i obcinanie na króciutko paznokci, u nas jest już na tym punkcie mała paranoja. Czasem na przykład zapomina się umyć dziecku ręce przed śniadaniem - no bo przecież nie miało kiedy ubrudzić - tymczasem w nocy często ręce wędrują wiadomo gdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
matiuszka Re: GLISTA LUDZKA 06.01.06, 15:44 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19760&w=31758572&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
marge1 Re: GLISTA LUDZKA 06.01.06, 16:21 Dzieki za linka.Ja już ma ogólną paranoję na punkcie czystości.Cała rodzina się ze mnie śmieje.Jak pomyślę sobie,ze żyjemy z czymś takim... A masz moze nazwy tych ziół p/pasozytniczych? Odpowiedz Link Zgłoś
matiuszka Re: GLISTA LUDZKA 06.01.06, 17:02 Tak, podaję kilka przepisów z książki `Ziołolecznictwo ojców Bonifratrów dla dzieci`: 1/ zioła przeciw glistom: zmieszać 5 g sproszkowanych owoców borówki czernicy, kwiatów wrotycza i korzenia omanu z miodem; przyjąć na czczo popijając szklanką wody. 2/ bezwonny wyciąg z czosnku: 30 ząbków czosnku utrzeć na miazgę po obraniu łusek, wymieszać z litrem przegotowanej chłodnej wody, wycisnąć sok z 1/2 kg cytryn. Wymieszać, rozlać do małych słoiczków, szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce. Podawać po 1 łyżeczce 1-3 x dziennie w robaczycy na godzinę przed jedzeniem. 3/ Roztarte, świeże nasiona dyni utrzeć z wodą lub mlekiem na gęstą papkę lub zmiksować 30-100 g świeżych nasion bez łupin i dodać do smaku soku lub miodu. Podzielić na 2 części i przyjąć rano na czczo w dwóch porcjach w odstępie 30 min. Po 2-3 godzinach wypić 1-2 łyżeczki oleju rycynowego odpowiednio dla wieku dziecka. W razie potrzeby kurację powtórzyć po 2-3 dniach. To na glistę, owsiki a także tasiemca uzbrojonego, nieuzbrojonego oraz tegoryjca dwunastnicy! 4/ Mieszanka ziołowa przeciw glistom i owsikom: ziele piołunu, ziele tysiącznika, liść bobrka, liść mięty pieprzowej, koszyczek rumianku, owoc kminku - wszystko po 20,0. Łyżkę ziół zalać szklanką wrzącej wody i pozostawić na parze pod przykryciem przez 15 minut. Odstawić na 10 minut i przecedzić. Wypić porcjami w ciągu dnia na 30 min. przed jedzeniem. 5/ Zioła przeciw glistnicy: kwiat wrotyczu, kosmosa piżmowa, ziele tymianku lub inna mieszanka: kwiat wrotyczu i morszczyn. Po 5,0. Zioła sproszkować, zmieszać z miodem lub powidłami. Podawać na czczo w ciągu 3 dni dzieciom w wieku 3-7 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
marge1 Re: GLISTA LUDZKA 06.01.06, 19:39 Dzięki za przepisy.A kuracji mamy już trochę za sobą.Nie liczyłam.A trwa to już rok.Czytałam,że jakaś pani walczy z glistą 5 lat!!!!!!!! Mam już tego dość! Odpowiedz Link Zgłoś
bella96 Re: GLISTA LUDZKA 13.01.06, 14:30 Ja od jesieni 2001 (z przerwami). To już niedługo będzie prawie 5 lat (. Odpowiedz Link Zgłoś
marge1 Re: GLISTA LUDZKA 13.01.06, 18:42 Im więcej czytam o tym pasozycie to dochodzę do wniosku,że jest on chyba niewyleczalny.Musimy z tym żyć.Tylko trochę to trudne.Zaczęłam następną kurację. Odpowiedz Link Zgłoś
matiuszka Re: GLISTA LUDZKA 13.01.06, 22:10 Martwicie mnie. Miałam nadzieję, że to da się wyleczyć. Zobaczymy, zamierzam przeleczyć rodzinkę profilaktycznie. Czy Wam glista wychodzi w badaniu kału? Odpowiedz Link Zgłoś
marge1 Re: GLISTA LUDZKA 14.01.06, 19:01 Ja też mam taką nadzieję,że uda nam się to kiedys wyleczyć.Tak,jaja glisty wychodzą nam w badaniu kału.2 razy nic i już mam nadzieję,że może się udało,a za 3 razem SĄ!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rureczka30 Re: glista ludzka 06.03.06, 19:55 A mojej córce wyszło w badaniu, że glista, wszyscy się leczyliśmy Vermoxem - 2 razy w odstępach 3 tygodniowych, robiliśmy teraz badania i u nikogo nie ma. Powiedzcie czy ktoś to kiedyś widział w kale? W domu już lekka paranoja, a nawet nie wiem czy coś było. Odpowiedz Link Zgłoś
5_monika Re: GLISTA LUDZKA 06.01.06, 17:03 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=30155&w=34424801&wv.x=2&a=34503030 Odpowiedz Link Zgłoś
matiuszka Re: GLISTA LUDZKA 06.01.06, 17:06 Tylko nie wiem, czy ten Vernikadis nadaje się dla małych dzieci... coś mi się wydaje że nie. Nie wiem też jak balsam kapucyński. To są środki dla dorosłych. A zioła Bonifratrów są dla dzieci. Wybieram się z małą do Bonifratrów, dam znać który przepis polecili. Odpowiedz Link Zgłoś
msto05 Re: GLISTA LUDZKA 06.01.06, 12:36 Moja córka brała najpierw Zentel, nie pomógł, potem Vermox, też nie pomógł, dopiero Pyrantelum jej pomogło. Oczywiście dom wysprzątaliśmy, piżamkę zmieniałam jej codziennie, pościel też dość często (mniej więcej co 3 dni). Ale leczyła się tylko ona, my nie (ze wskazań pediatry - podobno glista nie jest tak zaraźliwa jak np. owsiki, jak oczywiście przestrzega się podstawowych zasad higieny. Odpowiedz Link Zgłoś
maladorotka glista 07.03.06, 15:16 Czy twoje dziecko ma jakies dolegliwosci? czy robilas badania w innym laboratorium? Bo u mnie w Lublinie w jednym zawsze wychodzi glista, a w 3 innych nigdy. Moze byc i tak, ze twoja pociecha w ogole jej nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś