Dodaj do ulubionych

czarne ząbki...

09.01.06, 16:39
Witam,

wczoraj byliśmy u znajomych.
Ich 5 letnie bliźniaki mają tzw. próchnicę butelkową.
Pytali nam się czy byliśmy już z naszą córką u dentysty by sprawdzić czy jej
to grozi (można to podobno wykryć i spowolnić).
Czy to prawda?
Wiecie coś na ten temat?
Z góry dziękuję za wypowiedzi i pozdrawiam,
Kama
Obserwuj wątek
    • joanna9920 Re: czarne ząbki... 09.01.06, 16:41
      zęby zawsze warto sprawdzić
    • kama6 Re: czarne ząbki... 09.01.06, 16:46
      zapomniałam, że moja córka ma prawie rok i 8 ząbków
      pozdrawiam
      • gosia152 Re: czarne ząbki... 09.01.06, 18:36
        nasza 3 letnia corka ma taka prochnicę, zeby zaczęły się jej psuć jak miała
        prawie dwa lata, cztery z przodu na gorze, charakterystyczne wlaśnie dla
        prochnicy butelkowej, zaczęliśmy podawać jej zymafluor zeby uratować zęby
        stałe, dentystka zalakierowala jej te zęby i zrobily się czarne, reswzta jakoś
        się trzyma
        • aga55jaga Re: czarne ząbki... 09.01.06, 19:12
          nie zalakierowała tylko pokryła specjalnym roztworem (nazwa wyleciała mi z
          głowy) który zatrzymuje rozwój istniejącej już próchnicy. Zabieg powtarza się 3
          razy w odstępie tygodniowym a następnie 6 miesięcy po ostatnim.
          A zęby faktycznie warto sprawdzać
          • aga55jaga Re: czarne ząbki... 09.01.06, 19:15
            miejsca istnienia próchnicy, po użyciu owego roztworu, faktycznie robią się
            czarne, moja 6 letnia córeczka miała ten zabieg. Pierwszy już 2 lata temu.
            Próchnica została bardzo szybko wykryta więc zaczernienia sią prawie niewidoczne
    • justyna_28 Re: czarne ząbki... 09.01.06, 19:22
      Ten zabieg to lapisowanie. Ząbki po nim są czarne, ale próchnica nie idzie
      dalej. Żeby ząbki były białe polecam leczenie ozonem bo jest bezbolesne.
      • aga55jaga Re: czarne ząbki... 09.01.06, 19:27
        słyszałam że po ozonie ząbki sie odbarwiają i wcale nie są juz białe - zabieg
        dość kosztowny, lapisowanie równie skuteczne a tańsze
        • 111a4 Re: czarne ząbki... 09.01.06, 19:33
          czy temu mozna jakoś zapobiec????mała dopiero zacz ęła ząbkowac ale po
          przeczytaniu waszych postów zaczynam sie zastanawiac czy moge jakoś wpłynąc na
          to azeby uniknąc tego o czym piszecie?
          • aga55jaga Re: czarne ząbki... 09.01.06, 19:42
            są ogólne zasady których przestrzeganie znacznie zmniejsza ryzyko powstania
            próchnicy"
            1 nie podawanie słodkich napojów w nocy - zero herbatek, soczków, które tylko
            oblepieją ząbki
            2. przemywać wieczorem ząbki albo wacikiem, gazikiem i przegotowaną wodą, lub
            szczoteczką nakładaną na palec
            3. Kształtowanie odpowiednich nawyków higienicznych u dziecka trochę juz
            starszego - czyli nauka szczotkowania - np z rodzicami lub wspólnie z
            rodzeństwem
            4 Podawanie zymafluoru w kroplach od 6 miesiąca - dawkę ustala stomatolog llub
            pediatra (w zależności od zawartości fluoru w wodzie
            5 unikanie słodyczy, szczególnie tych oblepiejacych ząbki i długo
            rozpuszczających sie w buzi np lizaki
            6 mycie ząbków po słodyczach, chrupkach , które też oblepiają ząbki stanowiąc
            doskonałą pożywkę dla bakterii
            • aga55jaga Re: czarne ząbki... 09.01.06, 19:46
              dodam jeszcze
              1 nie należy karmić dziecką tą samą łyżką, którą samemu wcześniej się jadło
              bądż ktoś jadł - można w ten sposób przenieść próchnicę a po za tym to
              obrzydliwe
              2 nie całować dziecka w usta - jw plus baardzo niehigieniczne

jednak czasami mimo przestrzegania wszystkich zasad, dziecko cierpi na
              próchnicę - czasami ma to tez niestety podłoże genetyczne
              • 111a4 Re: czarne ząbki... 09.01.06, 22:39
                a co ze smoczkiem?kiedy spadnie na ziemie ja go wkładam do swojej buzi a potem
                daje małej.czy to tez ma znaczenie/????
                • aga55jaga Re: czarne ząbki... 09.01.06, 22:47
                  to zależy czy masz próchnicę
                • beatrycze123 Re: czarne ząbki... 10.01.06, 10:29
                  Tym samym łamiesz jedną z podstawowych zasad dotyczących unikania próchnicy..
                  Ni rób tego!
        • bomba001 Re: czarne ząbki... 10.01.06, 08:33
          nie, nie odbarwiaja się, sama sobie ozonowałam, i synkowi też. dużo bardziej
          skuteczne od lapisowania, lapisowanie to juz przeżytek, a efekt estetyczny
          przeokropny. można tez wylapisowane lub zaozonowane ząbki zalakierować- sa
          wtedy trwalsze.
          • aga55jaga Re: czarne ząbki... 10.01.06, 14:50
            nie wiem czy się lakieruje ząbki malutkim dzieciom? Ale przyznasz że koszt
            lapisowania a ozonowania jest jest znaczny, Ja za lapisowanie płace 10 zł za
            jeden zabieg razy 4 wychodzi 40 zł na pół roku potem jeszcze raz powtórka
            jednego zabiegu. A ile kosztuje ozonowanie???
            • bomba001 Re: czarne ząbki... 10.01.06, 14:55
              nie wiem jakim małym sie lakieruje, ja lakierowałam (tzn jakims takim lakierem
              fluorowym) ok 2 letniemu dziecku. ozonowanie jest duuuzo droższe (nb u mnie
              nawet lapisowanie ok 20 zł), ale efekt nieporównywalnie lepszy - u nas w
              rodzinie zęby mleczne trzymaja sie długo- ja jeszcze w liceum miałam mleczne
              trzonowce, więc nie chcę, aby maluch chodził z czarnymi zebami. lepiej
              lapisować niż nie robic nic, ale jak jest kasa to bym ozonowałasmile))
              • aga55jaga Re: czarne ząbki... 10.01.06, 15:03
                no ale większym dzieciom można przecież już leczyć ząbki. Lapisuje się tylko
                malcom u których stwierdzono początki próchnicy i tylko od wyczucia i
                zainterestowania rodziców stanem zabków swojej pociechy zależy to, jak bardzo
                czarne ząbki te będą. U mojej starszej Zuzy wszystko odbyło się " w czas" i
                czarne przebarwienia są praktycznie niewidoczne. Jakby nie patrzeć lepiej
                zapobiegać i zwracać uwagę na higienę niż potem leczyć i narażać dziecko na
                stres a kieszń na wydatek.

Ja mam hopla na punkcie zębów - a szczególnie moich dzieci, są już tak nauczone
                że nie pójdą nigdy spać z brudnymi, będą beczeć i protestować tak długo aż umyją

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka