lucyna831 17.01.06, 22:26 Moja mała ma 8 miesięcy i wydaje mi się że ucieka jej jedno oczko.Miał ktoś podobny problem?Byłyście u okulisty?Co wam powiedzieli? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamamalgosi Re: uciekające oczko 17.01.06, 23:06 Chyba znacznej większości dzieci ucieka. Mojej małej uciekało mocno prawe, było widać zwłaszcza na zdjęciach, pytałam lekarki,też chyba miale wtedy 8 m-cy - powiedziała, ze ma jeszcze słaby mięsień w oku. I rzeczywiście teraz ma roczek i nie ucieka już. Do roku nie trzeba się martwić. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiamp12 Re: uciekające oczko 18.01.06, 09:25 mojemu synkowi tez troszke ucieka oczko do 0,5 roku bardziej teraz skonczył rok i juz mniej ale jeszcze troszke ucieka to sie czesto zdarza do okulisty zaleca sie isc ok3 roku zycia chyba ze dzieje sie cos zlego w tym przypadku nie ma takiej potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
aniask_mama Re: uciekające oczko 18.01.06, 09:55 Owszem, trzeba się martwić. Jeśli Cię coś niepokoi - idź do dobrego okulisty! To nieprawda, że uciekanie oczka do roku jest normą. Trzeba sprawdzić - i robi to dobry okulista dziecięcy - co jest powodem uciekania. Bywa, że jest to np. spora różnica w wadzie oka. Im szybciej zacznie sie leczyć - tym większa szansa na wyleczenie i samo leczenie trwa krócej. Wiem co mówię - leczyłam syna ze 2 lata (od maleńkiego) - zaklejanie oka, okularki, ćwiczenia ortoptyczne (oczko uciekało mu sporadycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
madziowy1 Re: uciekające oczko 18.01.06, 11:25 Hej! nie czekaj, ale natychmiast idz do okulisty. Moja Ala własnie w tym wieku zaczęła nosić okulary. Nie mo co się obawiać..Poszukaj na tym forum, bo ja i kila dziwczyn już przerobiło taki problem chyba kilkadziesiąt razy pozdrawiam i głowa do góry. Alcia miała wadę wzroku dość dużą, więc niezawsze przyczyną uciekania oczka są mięśnie. Naprawdę warto to sprawdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
tolka11 Re: uciekające oczko 18.01.06, 16:10 Idź do okulisty. natychmiast. Wiem z doświadczenia, a doświadczenia mam złe. tolka11 Odpowiedz Link Zgłoś
gosiamp12 Re: uciekające oczko 18.01.06, 17:11 ja z doswiadczenia wiem ze kaza oznake choroby trzea badac ale lekarze mowili ze moj synek ma chra watrobe potem okazało sie ze biopsja i meczenie dziecka było nie potrzebne bo watroba jest zdrowa wiec niepotrzebnie jezdziłam po calej polsce z zieckiem i go meczyłam ale ok, okulista nie zaszkodzi tylko ze o np baania dna oka dziecko trzeca poddac narkozie Odpowiedz Link Zgłoś
aniask_mama Re: uciekające oczko 19.01.06, 10:14 gosiamp12 napisała: okulista nie zaszkodzi tylko ze o np > baania dna oka dziecko trzeca poddac narkozie E, tam, dobry dziecięcy okulista zbada dziecko bez jakichkolwiek obciążeń, no, może poza zakrapianiem przez kilka dni atropiną - choć czasami i tego nie trzeba. Gosiu! To jest tak, że bywa, iż dziecku ucieka oczko i okulista po zbadaniu stwierdzi, ze wszystko jest ok, a zezuje, bo np. ma słabsze mięśnie jednego oczka. Może nie zalecić nic, albo jakieś ćwiczenia. Natomiast warto to sprawdzić, bo im później zacznie się leczenie tym dłużej trwa. Teraz nawet 2- miesieczniaki mają zaklejane oczka czy nosza okularki po to, by wyeliminowac wadę wtedy, gdy oko najintensywniej się rozwija. Odpowiedz Link Zgłoś
joooanna Re: uciekające oczko + narkoza???:((( 02.02.06, 12:50 mojej małej ucieka oczko, ma 1,5roku, wcześniej to sie nie zdarzało, lekarz zalecił badanie dna oka pod narkozą, trochę się jej boję, warto? dodam, że to oczko ucieka naprawdę rzadko, parę razy na dzień i wydaje mi się, ze coraz rzadziej... ta narkoza mnie z lekka przeraża, ratujcie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
melka12 Re: uciekające oczko + narkoza???:((( 09.04.06, 22:17 dlaczego pod narkozą?! mój synek półtoraroczny miał badanie dna oka normallnie bez usypiania - jest bardzo `zywym dzieckiem a udało się go przytrzymać bez ruchu i dał sobie zbadać oczka - idz do innego okulisty - przecież narkoza nie jest obojętna dla organizmu a można bez..... Odpowiedz Link Zgłoś
mxp4 Re: uciekające oczko 18.01.06, 19:36 Nie lekcewaz w zadnym wypadku idz do okulisty on to zbada. Mojemu dziecku uciekalo oczko az sie z tego zrobil zez. Chodzilam do okulisty, potem byly cwiczenia na specjalnych maszynach i okularki. Dzis jest wszystko w porzadku oczy sa proste. Odpowiedz Link Zgłoś
sledziowa Re: uciekające oczko 19.01.06, 17:32 Ja też polecam i zachęcam do wizyty u okulisty, im szybciej tym lepiej... Może dowiesz się że wszystko w porządku i tylko się uspokoisz, pamiętaj że najlepiej iść do okulisty dziecięcego Odpowiedz Link Zgłoś