mamawrock 20.01.06, 23:40 Drogie mamy, czy któraś z Was zetknęła sie z tym problemem? Skierowano mnie do chirurga dziecięcego w celu separacji warg sromowych dziecka i jestem przerażona... podzielcie się swoimi doświadczeniami w tej sprawie proszę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
milkaa Re: SKLEJONE WARGI SROMOWE MNIEJSZE 21.01.06, 15:04 ja do chirurga już bym z cóką nie poszła tylko do ginekologa dziecięcego. mielismy ten problem gdy mała miała 18 m-cy. pediatra mówił, że lekarz znieczuli to miejsce i rozetnie skalpelem. rzeczywistość była inna. chirurg sadysta nie znieczulił malutkiej a na dodatek ROZERWAł to miejsce swoimi łapskami. malutka przez 3 tyg nie dała mi się umyć, przez 2 dni nie mogła siusiać. Do tego ten sk....syn powiedział, abym więcej uwagi poświęcała podmywaniu malutkiej. zgroza!!! a pupcia i wejście do pochwy były czyściutkie, zero podrażnień. przepraszam za brzydkie słowa, ale naprawdę mnie wtedy ... zdenerwował. radzę wizytę u ginekologa, są maści specjalne do rozklejania warg sromowych. poczytaj na forum, dziewczyny o nich pisały. \pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
mamawrock Re: SKLEJONE WARGI SROMOWE MNIEJSZE 21.01.06, 15:56 Ojej... dzieki za informacje... ja byłam u ginekologa (Pani doktor, ktora prowadzila moja ciaze, ale zajmuje sie rowniez gin. dziecieca) i wlasnie ginekolog odesłał mnie do chirurga... Odpowiedz Link Zgłoś
maak3 Re: SKLEJONE WARGI SROMOWE MNIEJSZE 21.01.06, 19:20 hej skonsultuj to koniecznie z pediatrą! pamiętam, że u znajomej dziewczyneczki 5 letniej bardzo sensowny pediatra rozwiązał problem zalecając maść (sic!) Odpowiedz Link Zgłoś
maaszka Re: SKLEJONE WARGI SROMOWE MNIEJSZE 21.01.06, 22:06 skoro ginekolog ze specjalizacją odesłała cię do chirurga, to być może jest już za późno na maść. Jako że rozumiem twój strach, radziłabym udać się na konsultację do innego gin. dziecięcego, może znajdzie inne wyjście z klopotliwej sytuacji. Dużo zdrówka dla malutkiej! Odpowiedz Link Zgłoś
kama_mama Re: SKLEJONE WARGI SROMOWE MNIEJSZE 21.01.06, 22:06 Mnie pediatra skierowała do ginekolga.Poszłam z małą do swojej ginekolog i zrobiła jej to super delikatnie.Udaj się do ginekologa ale sprawdzonego.Ja bardzo obawiałam się aby mała nie zraziła się.Jak będziesz chciała to podam ci namiary na tą doktor.Jestem z okolic Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
jaha_mama_magdy Re: SKLEJONE WARGI SROMOWE MNIEJSZE 21.01.06, 23:06 Moja corka miala rowniez zrosniete wargi sromowe, miala wtedy ok. roku czy poltora, kolezanki rozniez mialy ten problem. Niestety na poczatku pediatra mnie wysmiala. Na szczescie trafilam do ginekologa dzieciecego, ktora powiedziala mi ze to wszystko wynika z braku estrogenow u malych dzieci (zaczynaja produkowac ok. 7 r.z), kolezance tez powiedziala o duzej ilosci hormonow w jedzeniu (np. kurczaki). Madzia miala smarowane wargi sromowe mascia hormonalna. Same sie rozleily, kolezanka dostala taka masc do domu. Mala ilosc, co tydzien - puszcza. Absolutnie nie polecala rozdzielania chirurgicznego.Problem jest coraz czestszy, a niestety niewielu lekarzy o nim wie. Poszukajcie dobrego ginekologa dzieciecego. Skad jestes? Jesli z Warszawy lub Lublina moge sie podzielic namiarami sprawdzonego lekarza. Aga Odpowiedz Link Zgłoś
mamawrock Re: SKLEJONE WARGI SROMOWE MNIEJSZE 22.01.06, 10:35 Dziewczyny, serdecznie dziekuje za informacje. Ja jestem z Wrocławia, MOŻE ZNAJDZIE SIĘ JAKAŚ MAMA, KTÓRA PRZERABIAŁA TEN PROBLEM WE WROCŁAWIU I POMOŻE MI DOTRZEĆ DO KOMPETENTNEGO LEKARZA, który wie "co się z tym robi"? Bo faktycznie, to bardzo przykre, ale jak również konsultowałam ten problem z już z lekarzami, którzy de facto wprowadzili mnie w błąd najwidoczniej nie mając pojęcia o istocie sprawy. Czy możecie uwierzyć, że małą oglądało dwóch ginekologów i wspólnie uznali, że wargi sromowe nie są zrośnięte? Że to bzdura i mam o tym zapomnieć... Tego samego dnia oglądała ja pediatra i powiedziała, że są zrośnięte i trzeba szybkiej interwencji chirurgicznej, bo inaczej mała przestanie siusiać... Pognałam do swojej sprawdzonej lekarki ginekolog, ktora prowadzila moja ciaze i ona potwierdzila, ze sa zrosniete. Zalecila konsultacje z chirurgiem dzieciecym. I teraz - uwaga: przepisala mi masc estrogenowa dla kobiet o nazwie Ovestin ale zaznaczyla, zeby smarowac ta mascia malej zrosniete wargi sromowe NA 5 DNI przed wizyta u chirurga, czyli na 5 dni przed ZABIEGIEM ROZDZIELENIA. Ale ja tu czytam, że inne mamy tez dostawaly od lekarzy masci z estrogenem i wargi rozwarstwily sie same.... Wiec sprobuje przez kilka dni smarowac i zobacze, czy bedzie jakis efekt.... bardzo chcialabym uniknac interwencji chirurga, to oczywiste.... Ale powiedzcie dziewczyny, jak dlugo i ile razy dziennie smarowalyscie dzieciaczki taka mascia??? Pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
jaha_mama_magdy Re: SKLEJONE WARGI SROMOWE MNIEJSZE 22.01.06, 13:12 Nam smarowala lekarka, ale kolezanka dostala do domu i robila to sama. Postaram sie jeszcze dzisiaj dowiedziec jak i ile razy. Odpowiedz Link Zgłoś
mamawrock Re: SKLEJONE WARGI SROMOWE MNIEJSZE 22.01.06, 17:23 Z gory dziekuje. Bede czekac na info. Pozdrowionka dla Was Odpowiedz Link Zgłoś
magdzik777 Re: SKLEJONE WARGI SROMOWE MNIEJSZE 23.01.06, 19:39 Jestem z okolic Wrocławia i też mieliśmy ten problem. Jak chcesz to odezwij sie na priv Odpowiedz Link Zgłoś
mamawrock Re: SKLEJONE WARGI SROMOWE MNIEJSZE 24.01.06, 09:57 No pewnie, ze sie odzywam Juz wyslalam do Ciebie maila, dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś
maak3 Re: SKLEJONE WARGI SROMOWE MNIEJSZE 22.01.06, 12:16 właśnie - to była maść ze estrogenem! zdecydowanie lepiej poszukać takiego lekarza, który najpierw wykorzysta taki nieinwazyjny sposób leczenia niż narażać dziecko na hospitalizację i zabieg, który nie dość że bolesny to jest duze prawdopodobieństwo, że zostanie przeprowadzony w niedelikatny sposób.... a co do wskazań lekarskich do zabiegu - to przecież sporo pediatrów na zwykłe przeziębnienie wyciąga niepotrzebnie armatę w postaci antybiotyków... i z zabiegiem może być tak samo.... Odpowiedz Link Zgłoś
alicza2 Re: SKLEJONE WARGI SROMOWE MNIEJSZE 22.01.06, 22:18 u mojej córki pomogło smarowanie clotrimazolem i jeszcze jakąś maścią. Ale ja dodatkowo masowałam miejce zrostu, po kilku dniach zrost był już tylko cieniutką błonką, która przy mociejszym naciśnięciu pękła. rozdzielanie udało mi się w dwóch "podejściach". robiłam to jak córeczka spała. Najtrudniejsze było rozdzielenie sklejonych warg mniejszych. Ale jestem szczęśliwa, że mi się to udało. Córeczka narzekała, że ją boli jak sikała tylko jeden dzień. Ale wydaje mmi się że ten ból był niczym w porównaniu z zabiegiem w znieczuleniu ogólnym lub rozrywaniem na siłę przez ginekologa dziecięcego Odpowiedz Link Zgłoś
jaha_mama_magdy Re: SKLEJONE WARGI SROMOWE MNIEJSZE 23.01.06, 09:37 U corki mojej kolezanki sklejenie warg sie powtarza raz na jakis czas. U nas na szczescie juz nie. Ona smaruje ovestinem raz dziennie przez okolo 2 tyg. Mala iloscia. Rozejscie warg nastepuje samo (np. gdy dziecko siadzie, czy kucnie, lub pod palcem). Potem przez jakis 2-3 dni to miejsce jest lekko zaczerwienione i moze piec przy siusianiu, ale wtedy smaruje linomagiem, albo czeka, ranka sie zagoi i wszystko jest ok. Aga Odpowiedz Link Zgłoś
mamawrock Re: SKLEJONE WARGI SROMOWE MNIEJSZE 23.01.06, 09:54 Raz jeszcze serdecznie dziekuje za Wasze informacje. Bardzo mnie podbudowalyscie skoro innym udalo sie rozwiazac problem mascia to moze i nam sie uda? Probujemy. A na wypadek gdyby sie nie udalo.... jesli czyta to jakas wroclawska mama ktora przerabiala problem i moze polecic kompetentnego w tej kwestii lekarza, bardzo prosze o namiary. Pozdrawiam wszystkich, trzymajcie sie cieplo mimo mrozow... brrr... u nas dzis bardzo mrozno Odpowiedz Link Zgłoś
judzilla Re: SKLEJONE WARGI SROMOWE MNIEJSZE 23.01.06, 13:20 oto namiary we wrocku Łaciarska 23|2 tel 0501104164 (to prywatny do pani doktor) 0713441328 (to do rejestracji)Mojej corci tez zaczynaja sie sklejac wargi sromowe ale na razie tak malutko jak beda sie sklejac dalej to bede musiala zaczac dzialac.Ja bylam u niej z zapaleniem sromu okazalo sie ze to uczulenie na pompersy.Ona jest bardzo konkretna i sumienna naprawde przejmuje sie dzieciaczkami moze ci pomoze.pozdrawiam.Jak tak to napisz jak poszlo bo ja chyba tez bede musiala pojechac .Moj adres judzilla@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
mamawrock Re: SKLEJONE WARGI SROMOWE MNIEJSZE 23.01.06, 14:08 Zaczelysmy smarowac ta mascia, Ovestin. Bardzo licze na to, ze te wargi sromowe "rozejda sie" same... z tego co wyczytalam na forum, wiele jest mam, ktore stosowalo masc z estrogenem i problem rozwiazal sie sam. No coz, a jesli nie, bedziemy dalej szukac pomocy lekarza. Pewnie, ze dam znac jak sie sprawy potoczyly. Napisz prosze, ta Pani doktor jest ginekologiem dzieciecym? Bardzo prosze Cie rowniez o jej nazwisko i serdecznie dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
kejt.m Re: SKLEJONE WARGI SROMOWE MNIEJSZE 23.01.06, 14:47 U nas rownież był ten problem i w zasadzie jest do dziś. Pediatra skierował nas do chirurga, który stwierdził, źe nic tam nie widzi i odesłał nas z kwitmiem do domu. Drugi pediatra kazał kąpać małą w rumianku i po kąpieli próbować samemu rozdzielać. RAZ mi się udało potem znowu się zrosły i nie wiem co z tym zrobić. Spróbuje kupić tą maść o której piszecie jeśli jest dostępna bez recepty. Poprosze również o namiary na lekarza w Lublinie, który mógłby rozwiązać ten problem. Odpowiedz Link Zgłoś
mamawrock Re: SKLEJONE WARGI SROMOWE MNIEJSZE 23.01.06, 14:56 Obawiam sie, ze Ovestin nie jest dostepny bez recepty. Ja w kazdym badz razie kupowalam na recepte, no i cena mnie zaskoczyla... prawie 50 zl! To tylko tak na marginesie. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
mamawrock Re: SKLEJONE WARGI SROMOWE MNIEJSZE 23.01.06, 15:14 Przypomnialam sobie jeszcze, ze gdzies na forum jedna z mam pisala, ze stosowala HYDROKORTISONUM 1%, mozesz sprawdzic, a "noz widelec" na to recepta nie jest konieczna? Odpowiedz Link Zgłoś
jaha_mama_magdy Re: SKLEJONE WARGI SROMOWE MNIEJSZE 23.01.06, 15:13 Ovestin to mas hormonalna i na pewno jest na recepte, wystarcza na dlugo, bo stosuje sie ja w malych ilosciach. W Lublinie na pewno zajmuje sie tym pani dr Ożelska. Przyjmuje w szpitalu na Chodzki, w poradni gin. Ja, dostalam sie tam bez problemu. Jesli zechcesz to poszukam telefonu i moze jeszcze innych namiarow. Odpowiedz Link Zgłoś
kejt.m Re: SKLEJONE WARGI SROMOWE MNIEJSZE 23.01.06, 16:33 Tak myślałam z tą maścią, może pediatra zechce ją przepisać. Za wszelkie namiary na tą doktor z Lublina będe bardzo wdzięczna. dzięki za szybkie odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
jaha_mama_magdy Re: SKLEJONE WARGI SROMOWE MNIEJSZE 23.01.06, 18:29 na pieczatce jest napisane dr Maria Muszynska -Orzelska, Dzieciecy Szpital Kliniczny, Poradnia Ginekologiczna dla Dziewczat, ul. Chodzki 2 tel, 718 52 00. Ja tam bylam z poltoraroczna coreczka. Odpowiedz Link Zgłoś
kejt.m Re: SKLEJONE WARGI SROMOWE MNIEJSZE 23.01.06, 20:04 Dziękuje Ci bardzo . Moja mała też ma 1,5 roku. Jutro będe tam dzwonić Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: w Promyku Słońca 26.01.06, 19:47 ...na Swobodnej, przyjmuje ginekolog dziecięcy, na NFZ. W ubiegłym roku bezboleśnie i bez interwencji chirurgicznej rozdzieliła takie sklejenie u mojej 11-miesięcznej wtedy córeczki. Odpowiedz Link Zgłoś
mamawrock Re: w Promyku Słońca 26.01.06, 20:32 SKarolino uściślij, proszę, ta ul. Swobodna to we Wrocławiu, tak? Czy możesz podać więcej szczegółów, tj. nr ulicy, nazwisko tej lekarki czy tez nr telefonu do przychodni? Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: w Promyku Słońca 26.01.06, 21:59 Tak, Swobodna we Wrocławiu, zaraz przy skrzyżowaniu z Borowską, taki budynek schowany za pierwszym blokiem na rogu. promyk.wroc.pl/article.php?id=23 Odpowiedz Link Zgłoś
mamawrock Re: SKLEJONE WARGI SROMOWE MNIEJSZE 24.01.06, 20:52 Drugi dzien smarowania Ovestinem... bez rezultatu... Odpowiedz Link Zgłoś
jaha_mama_magdy Re: SKLEJONE WARGI SROMOWE MNIEJSZE 24.01.06, 22:29 Cierpliwosci, pomoze. Lepisje jednak skonsultuj sie z lekarzem, dziecko jest male a masc z hormonami. Odpowiedz Link Zgłoś
mamawrock Re: SKLEJONE WARGI SROMOWE MNIEJSZE 25.01.06, 09:25 Tak, tak, mamo_magdy to lekarz zalecil ta masc , wiec ufam, ze wie, co robi. Tez mam opory, ja wiem, ze to sa hormony, lekarka powiedziala mi o tym, ze to sa hormony ale za tak musi byc, no i jeszcze, ze ta masc spowoduje "przekrwienie"... tak sie wyrazila... i chyba faktycznie pojawia sie w miejscu gdzie smaruje zaczerwienienie... tylko troche sie boje, ze np. jesli wargi sie rozejda, to pojawi sie krwawienie... No o ile w ogole sie rozejda. Staram sie smarowac, ale corcia jest juz tak przewrazliwona, ze jak tylko sie zblizam do niej z mascia to mowi: "Bedzie koniec!" "Bedzie koniec!" "Mamusia, bedzie koniec!" Nie wiem, moze ja to szczypie? Albo w ogole jest juz przewrazliwiona na punkcie ogladania pupy... boi sie... ma uraz... w koncu wielu lekarzy ja ogladalo i nie wszyscy byli delikatni... staram sie masowac, ale ona wpada wtedy w histerie i ucieka z pupa... rzuca sie... taki odruch obronny... a we snie... to cienko to widze obudzi sie No ale sie nie poddajemy, wizyta u chirurga bedzie ostatecznoscia. Pozdrawiam wszystkie mamy! Dzieki za wsparcie i rady Odpowiedz Link Zgłoś
alicza2 Re: SKLEJONE WARGI SROMOWE MNIEJSZE 25.01.06, 00:06 Masuj miejsce zrostu. Proponuję robić to kiedy maleńka spi. U mnie to zadziałało. Bądź cierpliwa, bo to troszkę potrwa - ja smarowałam prawie 2 tygodnie i dopiero jak zaczęłam masować, sklejone miejsca zaczęły sie rozchodzić. Cierpliwości, będzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
mamawrock Re: SKLEJONE WARGI SROMOWE MNIEJSZE 25.01.06, 09:28 Alicza2, napisz mi prosze, czy Ty rowniez stosowalas Ovestin? Czy tez moze jakas inna masc? Odpowiedz Link Zgłoś
alicza2 Re: SKLEJONE WARGI SROMOWE MNIEJSZE 25.01.06, 19:53 to był clitrimazol i maść do oczu, niestety nie jestem pewna, a opakowania już nie mam. Pediarta uprzedziła nas że to będzie maść do oczu, żebyśmy nie byli zaskoczeni. Ovestinu nie stosowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
panpaniscus Re: SKLEJONE WARGI SROMOWE MNIEJSZE 25.01.06, 15:09 Witam, polecam bardzo sensowny artykul tu: www.drgreene.com/21_1130.html - niestety po angielsku. To dobre zrodlo, a autorzy pisza, ze takie sklejenie zdarza się często u dziewczynek. Przyczyną jest podrażnienie (np. moczem, który u dziewczynek przed okresem dojrzewania jest bardziej zasadowy, pieluszkami, urazy mechaniczne). W okresie dojrzewania mocz staje sie bardziej kwasny a jednoczesnie organizm wydziela estrogeny, ktore zapobiegaja sklejaniu sie warg sromowych. Autorzy pisza kilka waznych rzeczy: -w zasadzie glowny problem zwiazany ze sklejeniem to ewentualne nawracajace stany zapalne drog moczowych; -nieleczone sklejenie samo przejdzie w okresie dojrzewania; bardzo bardzo rzadkie sa wypadki, gdy nie przechodzi mimo wlasciwego poziomu estrogenow i potrzebna jest interwencja chirurgiczna. W zwiazku z tym zaleca sie nierozdzielanie warg sromowych; -jesli sklejenie powoduje problemy (drogi moczowe), leczy sie to mascia estrogenowa - zwykle w ciagu tygodnia problem znika, czasem potrzeba do miesiaca smarowac -niestety, raz sklejone wargi moga sie znow skleic - mozna zapobiegac temu smarujac je czyms podobnym do żelu KY po kuracji mascia estrogenowa -kuracja estrogenowa moze powodowac skutki uboczne (dlatego, jesli sklejenie nie powoduje dolegliwosci zastanowilabym sie przed jej podjeciem - to juz moje zdanie. Autorzy ostrzegaja rowniez przed silowym rozdzielaniem warg! Mam nadzieje, ze to pomoglo Odpowiedz Link Zgłoś
mamawrock Re: SKLEJONE WARGI SROMOWE MNIEJSZE 26.01.06, 14:58 Dziekuje "panpaniscus" To bardzo ciekawy artykul, na szczescie znam angielski... Podobnie radzila mi "moja" lekarka ginekolog, mowila, ze mozna to tak zostawic i raz na jakis czas tylko kontrolowac, zobaczyc, jak to wyglada. Natomiast pod warunkiem, ze nie ma infekcji. A u nas niestety zaczelo sie od infekcji (e. coli) no i jest przypuszczenie, ze ten wlasnie zrost odpowiedzialny jest za zaczerwienienie "psipsi" mojej coreczki. Takze pewnie w naszym przypadku sepracja warg sromowych juz na tym etapie jest konieczna. Smarujemy mascia estrogenowa Ovestin 4 dzien, na razie zadnych rewelacji... ale dziewczyny pisaly - gdzies tam na forum czytalam - ze poskutkowalo dopiero po 2 tyg. No coz, nie poddajemy sie, zrobimy wszystko aby nie dostac sie w "łapy" chirurga. Serdecznie dziekuje Ci za ten artykul i jego streszczenie na forum, mam nadzieje, ze wiecej mam w potrzebie skorzysta z Twojej pomocy. Pozdrawiam i wszystkiego dobrego. Odpowiedz Link Zgłoś
kejt.m Re: SKLEJONE WARGI SROMOWE MNIEJSZE 26.01.06, 15:57 Witam jestem właśnie po wizycie u dziecięcej Pani ginekolog z Lublina, którą poleciła mi emama z tego wątku. Jestem bardzo zadowolona z wizyty trwała krótko dziecko się nie stresowało. Ginekolog posmarowała cipuszkę maścią i kazała przyjść za tydzień. Powodem sklejania jest brak estrogenów więc interwencja chirurgiczna jak twierdzi jest niedopuszczalna. Smarowanie maścią w zupełności wystarczy. Raz miała przypadek nie zadziałania maści u dziewczyny 13 letniej, zrost był zbyt silny. Przy następnej wizycie zapytam o skutki uboczne smarowania maściami hormonalnymi o, których piszecie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
boziaj Re: SKLEJONE WARGI SROMOWE MNIEJSZE 26.01.06, 18:29 co do masci to oekolp kosztuje ok.30zl, a sklad ten sam co ovestin warto tez zrobic wymaz spod zlepu bo czesto wspolistnieje zakazenie bakteryjne- wowczas trzeba antybiotyk miejscowo Odpowiedz Link Zgłoś
mamawrock Re: SKLEJONE WARGI SROMOWE MNIEJSZE 27.01.06, 12:55 Dziewczyny, dzis 5 dzien smarowania Ovestinem i chce sie z Wami podzielic radosna wiadomoscia, wargi sromowe pomalutku zaczynaja sie rozdzielac... nie jest to jeszcze w 100% ok, ale widze, ze ta masc nam pomaga i daje nadzieje, ze unikniemy interwencji chirurgicznej. 3majcie kciuki aby udalo sie do konca. Odpowiedz Link Zgłoś
mamawrock Re: SKLEJONE WARGI SROMOWE MNIEJSZE 30.01.06, 09:26 Dziewczyny, zostala nam jeszcze niewielka blonka, moze ze 3 mm. Takze jestem juz pewna, ze masc nam pomogla. Dziekuje Wam wszystkim za dobre rady, informacje oraz wsparcie. To rowniez dzieki Wam udalo nam sie "wyjsc na prosta". Wszystkiego dobrego! Odpowiedz Link Zgłoś