Dodaj do ulubionych

pneumokoki atakują!

02.02.06, 18:25
Witajcie!
Czy słyszałyście o bakteriach noszących nazwę pneumokoki. Są ponoć bardzo
groźne dla dzieci. Czy ktoś z Was szczepił swoje dzieci przeciwko tym
bakteriom i kiedy sie wykonuje takie szczepienie? Mam rocznego synka i
zastanawiam się czy go zaszczepić. Dziękuje z góry za odpowiedzi
mamuskaP
Obserwuj wątek
    • mart44 Re: pneumokoki atakują! 02.02.06, 18:27
      Ależ oczywiście, że słyszał, ktokolwiek ma radio, telewizor, czasopismo dla
      dzieci, internet - www.pneumokoki.pl wink a tu masz opinie na ten temat
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=35702095&a=35702095
    • mamuskap Re: pneumokoki atakują! 02.02.06, 18:31
      Dzięki!
      Właśnie skończyłam je czytać i jestem jeszcze głupsza niż przed czytaniem.
      Najlepiej będzie jak spytam pediatrę o zdanie. Dzięki!!!
      mamuskaP
    • klami Re: pneumokoki atakują! 02.02.06, 19:05
      moja córeczka niedługo skończy rok i zamierzam ją zaszczepić. robię to głównie
      dla tego, że przechodziła zakarzenie dróg moczowych i podobno jest szczególnie
      narażona na te bakterie. a nawet gdyby nie przechodziła tego zakarzenia, to i
      tak bym ją zaszczepiła bo uważam, ze naprawdę warto.
      • happiest1 Re: pneumokoki atakują! 02.02.06, 19:30
        Pneumokoki skladaja sie z 90 roznych szczepow, Szczepionka Prevnar zawiera tylko
        7 szczepow. Wiekszosc zdrowych dzieci nie jest nawet blisko ryzyka zakazenia.
        Sama szczepionka chroni tylko przed niektorymi odmianami tej bakteri, ja bym nie
        szczepila! Nie katujcie swoich dzieci tak tymi szczepionkami, to wcale nie jest
        takie dobrodziejstwo.
    • faq nie dramatyzuj prosze 02.02.06, 20:12
      Wyeth moze byc Ci wdzieczny za taki przyciagajacy uwage tytul smile
      ale mylisz sie to nie pneumokoki atakuja a firmy farmaceutyczne, lub tez jak
      spiewal Kazik.. Mars smile
      nie mam zamiaru szczepic, zwlaszcza pod presja tak bezczelnie szantazujacych
      emocjonalnie reklam.
      • shiva772 Tak atakują... 02.02.06, 20:50
        w reklamach. Podobnie jak danonki i cebion multi. Największe pieniądze robi się
        na rodzicach kochających swoje dzieci. Pneumokoki to niezły interes. Tak jak
        bank krwi pępowinowej. Wcześniej był Hibb też okrutnie atakował. Trzeba umieć
        się opanować.
        • ania28.1 Re: Tak atakują... 02.02.06, 23:15
          zgadzam sie z 2 poprzedniczkami...tez po konsultacji z pediatra nie mam zamiaru
          szczepic...
    • jakw Re: pneumokoki atakują! 03.02.06, 09:42
      Ja mam starszą córę, a o pneumokokach usłyszałam dopiero, gdy zaczęli reklamować
      szczepionkę
    • lirio Re: pneumokoki atakują! 03.02.06, 09:57
      Wszystkie dawki dla 2-3 miesięcznego dziecka kosztują 1200zł. We Wrocławiu
      apteka w Kauflandzie oferuje szczepionkę w korzystnej cenie. Ja nie
      zaszczepiłam, bo nie uległam idiotycznej reklamie. Uważam, że ta reklama jest
      podła i żerująca na uczuciach, a na pneumokoki powinno się szczepić dzieci z
      grup ryzyka.
    • jovix Re: pneumokoki atakują! 03.02.06, 09:59
      konsultowalam sie z pediatra, powiedizala ze dopiero jak bede posylac dziecko
      do rpzedszkola czyli gdzies za 2,5 roku warto o tym pomyslec (wcale nie
      przesadzajac czy szczpeic czy nie) i wtedy wystarcza jedna dawka kilkakrotnie
      tansza.
      • mamuskap Re: pneumokoki atakują! 03.02.06, 11:34
        Sorry za ten tytuł, ale pisząc, ze pneumokoki atakują miałam na myśli
        powszechność tego tematu, treklamy itd. No cóż chyba też sobie dam spokój z tym
        szczepieniem, postaram się nie ulegac presji reklam, mediów itp.
        pozdrawiam
        mamuskaP
        • astrid22 Re: pneumokoki atakują! 03.02.06, 13:29
          Zgadzam sie z wiekszoscia opinii
          Przede wszystkim koncerny farmaceutyczne chca napedzic sobie pieniazkow, to
          jest cos na zasadzie histerii jaka nastapila przy okazji zagrozenia ptasia
          grypa , a wszyscy szczepili sie na zwykla grype ( jezeli dostali limitowane
          szczepionki) ....... No i co ma piernik do wiatraka ???
          Nie dajmy sie szalenstwu .
          • mamakahny Re: pneumokoki atakują! 13.02.06, 11:20
            tak czytam wasze opinie i sie zastanawiam o co wam własciwie chodzi?! bo
            jeszcze zadnemu dziecku nic sie nie stało po zaszczepieniu. chwilke poboli i
            juz a takie tłumaczenie, ze to nagonka producentow, pranie mozgu itp. nie jest
            moje drogie mądre. nie wiecie czy nie trafi akurat na wasze malenstwo. ja wole
            spac spokojnie. kiedys tez mi sie wydawało, ze nieszczescia spotykaja innych,
            az do czasu. urodziłam chora córeczke - wada wrodzona. teraz jest juz w
            pozadku, ale trafiło sie własnie mi. nie jestesmy nietyklani, a na farta nie ma
            co liczyc. zaszczepcie i nie bedzie ryzyka.
            pozdrawiam wszystkie mamy
    • marta_g niestety dla znających angielski 13.02.06, 11:42
      www.nvic.org/Diseases/pneumoccoal.htm
    • wolanka Re: pneumokoki atakują! 14.02.06, 19:48
      Mam pytanie , czy szczepiłyście swoje dzieci tą szczepionką , czy dobrze jest
      tolerowana i daje efekty ? Mój 3,5 roczny syn niedawno zachorował na powikłane
      zapalenie zatok (ropień oczodołu) wcześniej przez miesiąc kaszlał ,ponieważ nie
      miał zmian osłuchowych lekarz leczył tylko syropkami .Zrobiłam wymaz z nosa i
      gardła i właśnie wyhodowano streptococcus pneumonie i hemofilus influanza.Po
      miesiącu zeszła mu skóra z wew częsci stóp i dłoni 3 diagnozy łuszczyca ,
      grzybica (po antybiotykach jak stwierdzili) i trzecie to odczyn skóry na
      paciorkowca ? Nie zrobiłam kontrolnego wymazu bo znowu zachorował. Zwiastuny
      jak przed zatokami , w tej chwili zap tchawicy . Dlatego właśnie zastanawiam
      się nad tą szczepionką , pediatra proponuje Hibb a ja nie wiem co robić , czy
      jest sens , czy nie pogorszy to sprawy , gdzieś wewnąrz czuję obawę przed tą
      szczepionką . Co Wy na to jakbyście postąpiły gdyby chodziło o Wasze dziecko?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka