Dodaj do ulubionych

Odwodnienie

08.02.06, 13:52
Czy wiecie moze jak rozpoznac odwodnienie organizmu??? moje dziecko ma
biegunke ale lekarka powiedziala ze to nic groznego i powinno przejsc.
Niestety nie przeszlo i troche sie martwie. Podaje leki ale mama caly czas
jest apatyczna i zmeczona. Moze ktos wie cos na ten temat??
Obserwuj wątek
    • patyczako Re: Odwodnienie 08.02.06, 14:07
      kladziesz dziecko i chwytasz skore najlepeij na brzuszku w 2 palce i jezeli
      skora nie wraca sprezycie na miejsce to oznacza odwodnienie... najlepiej
      porównaj ze swoją to bedziesz widziala bo nie wiem czy sie dosc jasno
      wypowiedzialam
    • constanza1 Re: Odwodnienie 08.02.06, 14:56
      A ile ma twoja mała i jak długo ma biegunkę?
      Mój synek mając 4,5 roku odwodnił się. To była moja wina bo za długo zwlekałam
      z wizytą w szpitalu. Ale to był ostry rota wirus i trwało to dość długo.
      Pierwszego dnia dwa razy zwymiotował i spał cały dzień. Dzwoniłam do lekarki,
      która to zbagatelizowała. Drugiego dnia już nie wymiotował i nawet coś zjadł,
      trochę pił. Trzeciego dnia nie chciał jeść ani pić, a wieczorem zaczął
      wymiotować. I ja głupia czekałam całą noc, która do spokojnych nie należała,
      wymiotował wielokrotnie - właściciwie to był tylko odruch wymiotny bo nie miał
      czym, rano zawiozłam go do szpitala - przelewał się przez ręce i był baardzo
      blady. Zdążył się odwodnić i spędziliśmy w szpitalu pięć dni.

Mam nadzieję, że u Twojej małej biegunka szybciutko przejdzie, ale jeśli masz
      jakiekolwiek wątpliwości to lepiej jeszcze raz ją pokaż lekarzowi, bo nigdy nic
      nie wiadomo.A do odwodnienia u dzieci dochodzi naprawdę szybko

pozdrawiam
      • 222j444 Re: Odwodnienie 08.02.06, 16:29
        Zależy w jakim wieku dzieciątko i jak ta biegunka w ciągu dnia. Najłatwiej chyba
        ocenić odwodnieni na podstawie śluzówek w buzi, suchy język na prawdę trudno
        przeoczyć. U niemowlaka ciemiączko. Najlepiej podawać Gastrolit ew. ORS200 od
        razu. A w razie wątpliwości pokazać lekarzowi. Pozdrowienia
        • mamamartuli Re: Odwodnienie 09.02.06, 12:24
          niestety nie mam sposobu na podanie jej Gastrolitu sad
          • dobiesia Re: Odwodnienie 09.02.06, 14:08
            Podawaj po łyżeczce płynu, co 15 minut. Ja tak robiłam. I się udawało.
            Gastrolit nalezałoby podawać po każddej kupie i wymiotach. Powodzenia!
      • mamamartuli Re: Odwodnienie 09.02.06, 12:23
        Mala ma 1.5 roku. Niestety dzis wcale nie jest lepiej choc odwodniona raczej
        nie jest - zrobilam test na brzuchu i nie zauwazylam zeby cos bylo nie w
        porzadku. Ale rozwolnienie jak bylo tak jest....
    • aga_76 Re: Odwodnienie 09.02.06, 09:10
      przechodze po raz 3 przez temeat biegunek. Wczoraj wróciłam ze szpitala z 18
      miesięczniakime. Pediatra nie zostawiła go w szpitalu, bo jego stan nie ejst
      zły (a pediatra z przychodni bezwzględnie nas tam wysłała). Załamka totalna.

Ta pediatra ze szpitala kazała podawać dziekcu glukozę! Wszystko słodzić nia,
      kleik ryzowy, marchwiankę, napar z suszonych jagód, samą wodę z glukozą.
      Podawać też gastrolit po każdym wypróżnieniu i smectę i nifuroksazyd oraz
      PROBIOTYK! Jak glukozy za mało, to dziecko jest właśnie senne. Gastrolit ma
      uzupełnic niedobory elekrolitów.

Zwracaj uwagę ile dziekco sika. Można sprawdzic pozim acetonu w moczu! Są takie
      paski do kupienia w aptece bez recepty (ale wtedy jest drogo, chyba coś około
      30 zł, a na receptę chyba 2,50 - Ketodix, czy coś takiego), wkładasz taki pasek
      do moczu i po 15 sekundach odczytujesz wynik, zgodnie z tabelką. Można też
      zrobić po prostu ogólne badanie moczu, tam oznaczają aceton.
      Poza tym to co pisały dzieczyny; skóra na brzuchu oraz język.
      Aga
      • mamamartuli Re: Odwodnienie 09.02.06, 12:27
        No wlasnie, ja dostalam ten sam zestaw lekow. Troche mamy problemow z podaniem
        jej tego wszystkiego bo placze okrutnie i polowe wypluwa.....
        • 222j444 Re: Odwodnienie 09.02.06, 16:38
          No i jak tam dzisiaj? Ile tych wypróżnień dziennie? Czytałam kiedyś radę na
          temat Gastrolitu aby podawć strzykawką, może warto spróbować?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka