Dodaj do ulubionych

POMOCYdziury w zębach u 2,5 latka

28.02.06, 14:03
mój syn ma 2,5 roku i bardzo zaawansowaną próchnice mimo leczenia. Stomotalog na ostatniej wizycie powiedział że trzeba żeby borować i pląbować bo inaczej za pare miesięcy ząbki będą do wyrwania. Synek jest dzieckiem nadpobudliwym i jedynym sposobem na wyleczenie ząbków jest narkoza {to jest opinia stomatologa}. Bardzo się tego boje może są jakieś kliniki w Łodzi gdzie leczy się ząbki w mniej drastyczny sposób. Narkoza i pobyt w szpitalu to dla nadpobudliwego dziecka dodatkowy stres.
Obserwuj wątek
    • karmasz Re: POMOCYdziury w zębach u 2,5 latka 28.02.06, 15:53
      Czy widac golym okiem prochnice u twojego dziecka?Moja corcia ma 2 latka lubi
      pic slodkie soczki a nie zabardzo chce myc zeby. Czasem ma biale plamki na
      zabkach ,ktore znikaja i pojawiaja sie.Bylam z nia u stomatologa ale nie dala
      sie zbadac.Pan dr,powiedzial,ze nie mozna badac na sile bo sie zrazi.Ale
      niestety nie wiem w jakim stanie ma zeby.Wiem,ze biale plamki na zebach moga
      swiadczyc o za malej ilosci fluoru i prochnicy ale tak samo wyglada jak fluoru
      jest za duzo.Pan dr.nie dal mi zadnej rady.Coraz czesciej slysze,ze male dzieci
      maja prochnice i troszke sie martwie.
      • profesorekzsl Re: POMOCYdziury w zębach u 2,5 latka 28.02.06, 21:17
        Wiatm!
        Mojej córce bardzo póxno wychodziły ząbki. Teraz skończyła 2 latka i 2 jedynki
        ma bardzo zniszczone - rodzaj nalotu i wyraźna próchnica. Stomatolog twierdzi że
        to z powodu tego że w nocy niewiele, ale pije bebiko smoczkiem. Mycie zębów to
        dla dziecka stres- ucieka gdy tylko widzi co się święci, zas potem płacze
        niezmiernie - najwyraźniej ją te ząbki bolą. Byliśmy u dentysty i nic nie
        wskurał - mała zaciska niemiłosiernie szczęki, nie da się nic zobaczyć!!! I co
        robić?
      • b-w-w Re: POMOCYdziury w zębach u 2,5 latka 01.03.06, 11:41
        a my jestesmy juz po 3 lapisowaniach gornej jedynki i dwojki

a zaczelo sie wlasnie od białawych plamek na tych zabkach...niestety dwojka
        zaczela sie juz ukruszac i nie zaciekawie teraz wyglada...

tak ze radze w niepokojacych przypadkach mimo wszystko udac sie do dentysty

pozdrawiamy
    • ewaktw Re: POMOCYdziury w zębach u 2,5 latka 01.03.06, 12:03
      Rok temu w marcu rozpoczęliśmy lapisowanie u mojej wówczas 3 latki (próchnica
      górnych jedynek i dwójek). Po sześciokrotnym lapisowaniu (co tydzień) i
      kontrolach co 4 miesiące wszystko jest w porządku. Próchnica nie roznosi się po
      pozostałych zdrowych ząbkach i stomatolog twierdzi, że drugie zęby na 100%
      wyjdą zdrowe.
      • 3adula Re: POMOCYdziury w zębach u 2,5 latka 20.04.06, 18:53
        Witam, mam również 2,5 latkę, w dolnych czwórkach są już poważne dziury, a
        górne jedynki i dwójki lekko szarzeją i są widoczne nierówności. Stomatolog
        radzi lapisowanie, ale mówi, że ząbki po tym czarnieją. Czy to prawda? Czy u
        córeczki również zabki zmieniły kolor? A co z pozostałymi zabkami (np czwórki)
        są zdrowe?
    • olamaja Re: POMOCYdziury w zębach u 2,5 latka 01.03.06, 12:26
      Moja córeczka miała już dwa zabiegi stomatologiczne w znieczuleniu ogólnym
      ("lekka" narkoza). Polecam warszawski "Uśmiech malucha". Nie było mowy o
      szpitalu. Są to zabiegi dość kosztowne. Jakbyś miała pytania to bardzo proszę.
      • krykus3 POMOCYdziury w zębach u 2,5 latka 01.03.06, 14:14
        Mam proźbe podaj adres gdzie jest ten "uśmiech malucha" i może jakiś telefon kontaktowy.Aha co znaczy dość kosztowne bo nie wiem na ile trzeba się szykować.
        Bardzo proszę o odpowiedź bo wole jechać do Warszawy niż stresować dziecko w szpitalu
        • olamaja Re: POMOCYdziury w zębach u 2,5 latka 01.03.06, 14:52
          Klinika Stomatologiczna "Uśmiech malucha" www.hospicjum.waw.pl/poradnia/
          • monisia98 Re: poczytajcie mamy 20.04.06, 19:05
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=39874178&v=2&s=0
            • kuroda Re: poczytajcie mamy 20.04.06, 22:22
              A czy slyszalyscie o ozonowaniu zebow u dzieci? Ma ktoras z mam jakies
              doswiadczenia w tej materii? Szybko, bezbolesni i trwale ponoc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka