jagaa13 07.03.06, 10:15 czy wiecie cos na ten temat - mój syn bedzie miał pod koniec marca badanie w tym kierunku. Ostatnio przeszedł zapalenie dróg moczowych. ma 7 m-cy będę wdzięczna za info Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
luiza1pop Re: reflux moczowo - pęcherzowy 07.03.06, 10:39 Moja coreczka ma refluks (II stopnia)wczesniej przeszla zapalenie ukladu moczowego plus paskudna sepse. Refluks ma V stopni, do III jest leczony farmakologicznie, nie jestem pewna co z IV stopniem > Malutka co noc przyjmuje leki , teraz Furagin. Trzeba tylko pilnowac aby nie miala powracajacych zakazen u.m. Wiem ze na stronie gazety jest forum o refluksie oraz o zakazeniu ukladu moczowego (niestety nie moglam go ostatnio znalezc). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
edyta34s Re: reflux moczowo - pęcherzowy 07.03.06, 10:45 Nie piszesz czy to pojedyncza infekcja czy nawracające infekcje.Ja na szczęście nie mam takiego problemu z moją córcią,ale moja siostrzenica chorowała od urodzenia do 12 roku życia.Od roku infekcje się nie potarzają. Przechodziła badania i miała stwierdzony właśnie refluks,w związku z czym miała kilka razy poszerzaną cewke moczową(nie jestem pewna czy to akurat tak się nazywało),wkładano jej stopniowo coraz szersze rurki i co jakis czas powtarzano badania.I w jej przypadku w związku z nawracającymi infekcjami przez te wszystkie lata antybiotykoterapia na przemian z Furaginem ,żurawiną i niewielkimi przerwami w podawaniu leków.Powiedziano,że to może przejść kiedy dostanie okres.Przeszło rok temu mimo,że okresu nie do dzisiaj.Miała też robione USG,ale to prywatnie w dobrym gabinecie,stwierdzono torbiel w nerce.Ze względu na wiek dziecka nie kwalifikowała się do leczenia farmakologicznego,a lekarz stwierdził,że nie jest na tyle duża ,żeby była konieczna interwencja hirurgiczna,pozostało do kontrolowania raz do roku,na razie nie powiększa się. Ale wiadomo każdy człowiek jest inny i nie mozna tego porównywać,w każdym razie nie można tego lekceważyc. Odpowiedz Link Zgłoś