Dodaj do ulubionych

rehabilitacja

13.03.06, 22:35
Byłam dziś pierwszy raz u neurologa z moją prawie 9 miesięczną córeczką.
Stwierdził że dziecko ma asymetrię (podobno nieznaczną) i wymaga
rehabilitacji. Obawiam się czy to nie za późno. Czy któraś z was zaczęła tak
późno rehabilitować i czym grozi taki brak rehabilitacji.
Obserwuj wątek
    • ania19771 Re: rehabilitacja 13.03.06, 22:52
      Asymetrie ciałka?
      Jeśli tak to pamiętaj ze lepiej póżniej niż wcale
      Po takiej rehabilitacji dzieciaki nabieraja takich sprawnoścismile
      Cwiczenia sa przyjemne-pod warunkiem ze dzieciątko zaakceptuje
      REHabilitanta/tkę-zwłaszcza ze Twoja NIUNIA juz sporo wie i rozpoznaje
      Powodzenia
      • anet78 Re:do ania19771 15.03.06, 22:44
        Witam Aniu, zastanawiam się czy kiedykolwiek rehabilitowałaś swoje dziecko,
        jeżeli tak to bardzo się cieszę, że odbierałaś te ćwiczenia jako przyjemne.
        Jeżeli nie rehabilitowałaś to proszę napisz na jakiej podstawie tak twierdzisz.
        Duże znaczenie ma metoda rehabilitacji, ale nie wydaje mi się żeby ćwiczenia
        były przyjemne.
      • elwira125 Re: rehabilitacja 17.03.06, 11:44
        Moja córka miała asymetrie i żle rozłożone napięcie mięśniowe.Była
        rechabilitowana zaczęła raczkować w wieku 11mc,siadać z pozycji raczkującej
        11.5mc.stawać 12mc,16.5mc chodzić.Ja najpierw zaczełam prywatnie rechabilitacje
        met.NDT ,bo państwowo kazali czekać 2mc.Ja jestem z wa-wy w CZD są długie
        terminy a rechabilitacje trzeba było zacząć od razu.Teraz moja córka ma 6lat i
        rozwija się dobrze.
    • strega2 Re: rehabilitacja 13.03.06, 23:35
      jeśli stwierdziła tylko asymetrie , to myśle że szybko sobie mała z tym poradzi. Nie leczone powoduje wady postawy, skrzywienie kręgosłupa
      • kaha1 Re: rehabilitacja 14.03.06, 08:10
        a w dalekiej przyszłosci - nawet leczone, dysgrafię. tak jest u nas.
        • kaja96 Re: rehabilitacja 14.03.06, 15:50
          A od kiedy rehabilitowaliście dziecko.
          • kaha1 Re: rehabilitacja 14.03.06, 19:15
            moją pierwszą od 6 mca
            drugą rehabilituję teraz kiedy ma 2 lata
          • ania19771 Re: rehabilitacja 14.03.06, 22:51
            Oliwia miała trzy miesiace jak poszliśmy po skierowanie na rehabilitacje i w
            ciagu 2 miesiecy było juz super-a wczesniej jak ja podciagaliśmy za raczki to
            cały brzuszek przelewał sie na prawą stonę a prócz tego główke układała tylko w
            lewa..to wszystko jest do skorygowania
    • strega2 Re: rehabilitacja 14.03.06, 22:57
      My zaczeliśmy jak mała miała dwa i pół miesiąca
    • aneczka0106 Re: rehabilitacja 15.03.06, 10:32
      Jaką konkretnie asymetrię stwierdził?Jestem fizjoterapeutką,może będę mogła
      przybliżyć ci temat?
      • kaja96 Re: rehabilitacja 15.03.06, 11:33
        Prawdę powiedziawszy to nie wiem jaką asymetrię. Powiedziała że niewielką, z
        tego co zrozumiałam że niby ma lewą stronę sprawniejszą. Wcześniej nie miałam
        pojęcia że coś takiego istnieje więc nie wiem za bardzo o co się dopytywać jej.
        Dziecko miało w trakcie porodu wylew do mózgu drugiego stopnia i jedną komorę
        poszerzoną. Mam przyjść dopiero w poniedziałek po skierowania m.in. do
        rehabilitacji ale chciałabym już coś wiedzieć na ten temat.
      • kaja96 Re: rehabilitacja 15.03.06, 12:40
        Dodam do tego że dziecko jeszcze nie raczkuje ani nie siada samodzielnie, czy
        przyczyną tego może być asymetria.
        • aneczka0106 Re: rehabilitacja 15.03.06, 16:24
          Z tego,co napisałaś mogę domniemać,że postępowanie będzie mniej- więcej
          takie,jak przy mózgowym porażeniu dziecięcym. Nie przejmuj się!Bierzcie się do
          pracy!Jak najszybciej rozpocznijcie rehabilitację i bądz systematyczna,wytrwała
          i słuchaj się specjalistów.Poproś o zestaw ćwiczeń do domu-załóż specjalny
          zeszycik,w którym osoba prowadząca twoje dziecko opisze ci te ćwiczenia w formie
          instruktarzu.Najlepiej będzie,kiedy będziesz obecna podczas ćwiczeń
          dziecka-zaobserwujesz które dziecko lubi najbardziej i w jaki sposób się
          zachowuje.Mam nadzieję,że nie będziesz musiała wychodzić w trakcie cwiczeń(np. z
          powodu złego zachowania dziecka przy tobie).Im szybciej dziecko dogoni
          rówieśników i pozbędziecie się asymetrii-tym lepiej Ćwiczenia będę miały głównie
          na celu wzmocnienie strony słabszej oraz stymulację rozwoju ruchowego.Nie żałuj
          na to czasu! Teraz to będzie dla was najważniejsze.Do roboty i powodzenia.
          P.S.Daj znać,jak rozpoczniesz rehabilitację.
          • kaja96 Re: rehabilitacja 15.03.06, 17:07
            Dzięki za pocieszenie. Z tego co piszesz wnioskuje że da się to wyleczyć, a jak
            to długo może trwać. Wiem że każde dziecko jest inne ale mniej więcej czego
            mogę się spodziewać. Chciałabym tą rehabilitację rozpocząć już, ale dopiero w
            poniedziałek dostanę skierowanie. Z tego co wyczytałam na forum to widzę że
            można prywatnie rehabilitować, tylko nie wiem czy to ma sens.
          • kaja96 Re: rehabilitacja 15.03.06, 17:08
            Aha i czy przyczyną nieraczkowania może być ta asymetria?
            • aneczka0106 Re: rehabilitacja 16.03.06, 07:49
              Tak-a tobie łatwo byłoby utrzymywać równowagę przy chodzeniu,gdyby cała połowa
              ciała była słabsza?Raczkowanie też wymaga utrzymania równowagi. Nie napiszę ci
              ile to potrwa,bo tego nigdy nie wiadomo.
              Co do rehabilitacji prywatnej,to owszem, możesz, ale dlaczego masz za to płacić?
              Poza tym w specjalistycznej poradni rehabilitant lub fizjoterapeuta będzie mógł
              na bieżąco konsultować wszystko z neurologiem. A jaką masz pewność,że prywatnie
              trafisz na osobę,która się specjalizuje w takich przypadkach?!!!
              Praca z dziećmi ma swoją specyfikę. Możesz trafić na kogos,kto chce tylko
              wyciągnąć pieniądze, a nie pomóc<przykro mi tak pisać,ale wszędzie są czarne owce>.
              Idz na rehabilitację tam,gdzie jest neurolog twojego dziecka. Tam,gdzie
              pójdziesz na rehabilitację powinni się specjalizować w przypadkach
              neurologicznych.To jest bardzo ważne-mają wypracowane metody i dużo doświadczenia.
              Mogę wiedzieć z jakiego miasta jesteś?
              • kaja96 Re: rehabilitacja 16.03.06, 18:52
                Jestem z Mikołowa k. Katowic.
              • pasmo30 Re: rehabilitacja 16.03.06, 19:31
                Ja też chodziłam na rehabilitacje do szpitala gdzie był i neurolog i
                rehabilitant (mała był ćwiczona motodą Voyt'y) i obaj specjaliści nawzajem
                podważali swoje decyzje.
                Ja jednak płaciłam za rehabilitacje mimo, że szpital państwowy.
    • kuroda Re: rehabilitacja 16.03.06, 22:17
      Jesli rehabilitant bedzie po kursie NDT (metoda fizjoterapeutyczna) to mysle ze
      i panstwowa rehabilitacja bedzie bardzo skuteczna i nie ma potrzeby placenia.
      Jesli zdecydujesz sie na prywatna rehabilitacje to przez polecenie. Zbierz
      wywiad od matek dzieci z podobnym problemem. Dlaczego NDT? Bo jest to bardzo
      skuteczna metoda i durzo przyjemniejsza dla dziecka i rodzica niz metoda
      Vojty(ta z reguly stosowana jest na wczesnym etapie). Skorzystaj z rad kolezanki
      po fachu, ktora sie tu wypowiedziala. Glowa do gory, bedzie dobrzesmile
      • kaha1 Re: rehabilitacja 17.03.06, 08:52
        też polecam NDT, stosowaliśmy bie (to znaczy Vojtę też) i NDT jet dla dziecka
        zupełnie bezstresowa.
        • aneczka0106 Re: rehabilitacja-do pasmo30 17.03.06, 10:33
          Nie wiem,dlaczego płaciłas.Pewnie limity mieli wyczerpane i nie chcieli zadłużać
          szpitala.Bardzo nie lubię takich sytuacji.Wtedy człowiek przestaje wierzyć,że to
          mu się należy.
          DO kaji:Co do metod,to najwazniejsze jest,by była skuteczna.Jeśli terapeuta
          będzie miał doświadczenie w pracy daną metoda,to zdecydowanie odradzam
          przekonywanie go do stosowania innej. Osobiście uważam,ze podstawą jest metoda
          Bobath. Moja nauczycielka kinezyterapii specjalizuje się od 20 lat w pracy z
          dzieciaszkami "neurologicznymi".Wbiła mi do głowy,że jest to jak abecadło i
          dopiero do tej metody można coś dodawać.
          Najważniejsze z tego wszystkiego są:wytrwałość,systematyczność i zaufanie do
          terapeuty.Jeśli ci powie"nie wolno dziecka gwałtownie podnosić do góry",to
          pilnujesz,by tego nie robić.Nie zapomnę do końca życia jak na praktykach u
          wspomnianej nauczycielki widywałam mamę dziewczynki z przepukliną
          oponowo-rdzeniową.Mama miała dużo pieniędzy,więc konsultowała się często z
          najlepszymi profesorami.Ona nawet nie chciała zakładać zeszytu z ćwiczeniami dla
          dziecka,bo PAN PROFESOR dał jej już gotowy zestaw.Na nic były tłumaczenia,że
          ćwiczenia trzeba modyfikować na bieżąco.W trakcie ćwiczeń wychodziła i wracała
          pod koniec.Podchodziła do materaca i dziewczynkę HYC NA RĘCE!Uwagi terapeutki na
          ten temat szybko zostały zapomniane.EFEKT? Po 30-minutowym rozluznianiu mięśni
          zbyt napiętych po to,by stymulować odpowiednie mięśnie,mamusia w przeciągu 2-óch
          sekund niwelowała efekt terapeutyczny.Postępy były,ale gdyby nie kochana
          mamusia,dałoby się zrobić o wiele więcej.
          To tak ku przestrodze...

Kaja-trzymaj się! Będzie dobrze!

P.S. Jeśli decydujesz się na kogoś z polecenia,to musi to być osoba "siedząca" w
          tej tematyce!!!
          Mnie też czasami polecają do pracy z dzieckiem,zaś ja odmawiam.Ja się tym nie
          zajmuję.Nie którzy nie myślą i potrafią ci polecić kogoś,kto np.pomógł mu po
          złamaniu,czy rwie kulszowej!!!
          pa,pa,pa!!!
          • kaja96 Re: rehabilitacja-do pasmo30 17.03.06, 11:12
            Dzięki za pocieszenie i informację. Chociaż coraz bardziej jestem załamana.
            Dziecko robi też zeza. Wyczytałam że przyczyną zeza jest uszkodzenie
            śródmózgowia które również odpowiedzialne jest za raczkowanie i coraz bardziej
            się boje czy moje dziecko będzie zdrowe.
            • aneczka0106 Re: rehabilitacja-do kaja 96 17.03.06, 15:52
              Zbyt duże zagłębianie się w medycynę nie zawsze jest dobre!!!
              Kaju-czy słyszałaś o "syndromie studenta medycyny"? Polega on na tym,ze studenci
              ucząc się o różnych jednostkach chorobowych wciąż znajdują identyczne objawy u
              siebie!
              Jeśli masz jakieś wątpliwości,co do dokładności diagnozy<tu:przyczyny asymetrii
              i opóznienia rozwoju ruchowego oraz zezowania> porozmawiaj o tym z lekarzem.
              Co do zeza,to dziecko powinno być skonsultowane z okulistą.Okulista też moze
              dociekać przyczyny zeza i wysyłać dziecko na szczegółowe badania.Byc może
              dojdzie do tego samego,co neurolog-wtedy na pewno twoje zaufanie do niego się
              zwiększy.

Twoje załamanie nie pomoże dziecku!!! Musisz się zebrać i działac,a nie
              zastanawiać od czego to.

W razie czego pisz co cię gnębi.Postaram się pomóc!!!
          • pasmo30 Re: rehabilitacja-do pasmo30 17.03.06, 13:48
            Ja nie wnikałam czemu muszę płacić. Zależało mi na zdrowi dziecka więc
            płaciłam. Później zmieniłam ośrodek i tam też płaciłam. Też była ćwiczona
            metodą Voyt'y (osobiście niektóre ćwiczenia mnie przerażały i wolałąbym aby
            była ćwiczona w "normalny" sposób, ale ponoć była za mała <miała miesiąc>wink.
            W tym drugim ośrodku mogłam to zrobić na kasę, ale musiałabym czekać miesiąc na
            wolny termin, a do tego ponoć stawić się pierwszego dnia danego miesiąca ok 5-6
            rano w kolejce aby zarejestrować dziecko na ćwiczenia. U mie to odpadało bo
            musiałam dojeżdżać 70km.
    • madzia061 Re: rehabilitacja 18.03.06, 10:42
      Moje dziecko też miało asymetrie i też chodziłam z nim na rehabilitacje. To była
      mordenga wyprawa prawie godzinna i tak dobrze że samochodem i 10 min. ćwiczeń
      .Neurolog, który nam to zlecił współpracował z ośrodkiem rehab. i stąd to całe
      zamieszanie.Powiedział nawet, że dziecko ma podejrzenie porażenia dziecięcego,
      co jak się póżniej okazało jest wymogiem kasy chorych aby zwróciła kase za
      pacjęta.Neurolog nie związany z przychodnią rehab.a byłam u 3 innych
      powiedzieli, że to bzdura, asymetria z wiekiem zanika, jest związana z ułożeniem
      dziecka w brzuchu mamy.Nie martw sie , kontroluj rozwój i daj sobie spokój z
      rehabilitacją
      • kaja96 Re: rehabilitacja 18.03.06, 10:58
        Rehabilitacja na pewno jej nie zaszkodzi. Z rozwojem jest coś nie tak nie siada
        sama i nie raczkuje. Jak ją kładę na podłogę to potrafi się rękami odpychać a
        nóżki trzyma jakby za wysoko nie potrafi się nimi odepchnąć nie wiem co mam z
        tym zrobić.
        • pasmo30 Re: rehabilitacja 18.03.06, 12:51
          Nie rezygnuj z rehabilitacji.
          Dizcko faktycznie powinno już siadać, a asymetria może być powodem przez który
          się spóźnia z ta umiejętnością. Moje dziecko też początkowo się odpychało tylko
          rączkami i przez to pełzło do tyłu. Dopiero po kilku tygodniach załapała o co
          biega w tym raczkowaniu. Będzie dobrze. Trochę poćwiczycie, wzmocnicie mięśnie
          i mała wszystko nadgodni.
      • justinka2 litości!!! 18.03.06, 14:07
        co z bzdury!!! nie wolno rezygnować z rehabilitacji! asymetria sama nie
        przejdzie, to nie katar!!!
        droga kaju, posłuchaj rady specjalisty, lekarza smile
        moje córeczki obie były asymetryczne. od 12 tyg były tehabilitowane met. NDT
        (Bobath) raz w tyg. codziennie wykonywaliśmy z nimi cwiczenia także w domu.
        wszystkie ćwiczenia były w formie zabawy, nic na siłę.
        zosia skończyła terapię w wieku 9 mcy, hania jest rehabilitowana nadal, ale
        pewnie już niedługo pożegnamy sie z ukochaną panią małgosią....
        na zajęcia chodziłam prywatnie. terapeuta był polecony przez neurologa.

dzięki ćwiczeniom dzieciaki rozwijają się świetnie, kolejne etapy rozwoju
        dziecka osiągają w terminie, a nawet nieco przed smile - hania zaczęła chodzić
        mając 10,5 mca.

zachęcam cię gorąco do ćwiczen z twoim maluchem! trochę pracy i cierpliwości i
        z pewnością wszystko będzie dobrze!
        a co do zeza, to uszkodzenie sródmózgowia jest dość rzadko przyczyną tych
        zaburzeń. częściej jest to wada wzroku lum gorszy rozwój pewnych grup mięśni,
        który z powodzeniem można leczyć.
        uszy do góry!
        • aneczka0106 Re: litości!!!Madziu!!! 19.03.06, 18:35
          Proszę,nie pisz że asymetria sama minie. Justinka ma rację-to nie katar!

A co,jeśli Kaja by zrezygnowała z rehabilitacji, a z dzieckiem nie byłoby
          lepiej???!!!

Co wtedy jej poradzisz? Trzeba było................?!

Rehabilitacja,to nie antybiotyk. Ćwiczenia nie mają negatywnych skutków ubocznych!!!

Lekarze często wprowadzają kogoś w błąd,że samo minie,bo nie chce im się leczyć
          skutecznie.Lepiej upewnić się wtedy u innego lekarza..To przykre,ale sporo
          lekarzy "starej daty" nie dokształca się już dawno.
          • justinka2 Re: litości!!!Madziu!!! 20.03.06, 09:19
            aneczka0106 napisała:

Lepiej upewnić się wtedy u innego lekarza..To przykre,ale sporo
            > lekarzy "starej daty" nie dokształca się już dawno.

to prawda NIESTETY sad
    • kaja96 Re: rehabilitacja 20.03.06, 19:25
      Dostałam dziś skierowanie na rehabilitację i zapisano mnie dopiero na 6
      kwietnia. Więc szukam prywatnie jakiegoś rehabilitanta z okolic. Jeśli
      mogłybyście kogoś polecić to byłabym wdzięczna. Przy okazji dopytałam się
      dokładnie o tą asymetrię. Pani neurolog powiedziała mi że dziecko ma wzmożone
      napięcie po prawej stronie ciała i to się zgadza z moimi obserwacjami bo
      częściej macha prawą nóżką w prawą stronę się obraca i turla. Dziwi mnie tylko
      jedna rzecz że jakieś miesiąc wcześniej było dokładnie na odwrót wszystko
      robiła w lewo i machała lewą nogą. Czy ta asymetria może się zmieniać, bo
      lekarka nie potrafiła mi tego wyjaśnić.
      • aneczka0106 Re: rehabilitacja 21.03.06, 12:39
        Dziwne,nie spotkałam się z tym.Na pewno było odwrotnie?Siła mięśniowa nie może
        zmienić się ot tak!Do 6 kwietnia nie jest tak daleko.Do tego czasu wymuszaj na
        małej aktywacje tej słabszej strony-podawaj zabawki do słabszej
        rączki.....Pieniążki będziesz miała na co wydać dla dziecka.Zaraz podam ci na
        e-maila gazetowego moje namiary na SKYPE'a.Zadzwonisz i powiem ci co masz robić
        do tego czasu,bo pisać możnaby wiele,a każde dziecko jest inne!
    • jawlaczpanusz Re: rehabilitacja 21.05.15, 09:33
      Nie ma co czekać i trzeba udać się do dobrego specjalisty. Od siebie polecam rehabilitacje w Szczecinie u mgr Magdaleny Sławicz. Oprócz tego zajmuje się masażem w wielu wariantach. Polecam
      • milena83333 Re: rehabilitacja 12.11.18, 16:49
        Polecam Olimedica Centrum medyczne (www.olimedica.pl) maja super rehabilitantow.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka