kasza75 20.03.06, 18:45 Proszę o odpowiedź, jaka jest różnica między nebulizatorem a inhalatorem? Czy to jest to samo? Córcia ma mieć leki podawane nebulizatorem, chcę kupić taką maszynkę, nie wiem tylko czy to jest to samo czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama_misi Re: nebulizator a inhalator? 20.03.06, 19:35 Inhalator składa sie z kompresora (sprężarki) i pojemnika do ktorego wlewa się lek (nebulizatora). Wkleiłam ci link możesz sobie obejrzec jak to wyglada. Oczywiście to tylko przykłady inhalatorów, na rynku jest dotępnych wiele modeli w róznych cenach. Pozdrawiam www.medicom.com.pl/?a=oferta_inhalatory Odpowiedz Link Zgłoś
mama_misi Re: nebulizator a inhalator? 22.03.06, 12:10 Jeżeli dziecko ma miec podawane leki nebulizatorem tzn, że musisz kupić inhalator zapewne pneumatyczny z nebulizatorem i w ten sposób podawać leki. (inhalator jest elektryczny, trzymasz nebulizator z maską lub ustnikiem przy buźce dziecka a lek sam wypływa) Są tez tuby do inhalacji, nazywane równiez inhalatorami. Wówczas nie uzywa się nebulizatora tylko przykłada taka tube z maska szczelnie do buźki dziecka, wpuszcza się lek i dziecko głęboko oddychając wciąga dawke leku. Najlepiej zapytaj lekarza co miał na myśli mówiąc że dziecko ma mieć nebulizacje. Bo czasami ludzie uzywają zamiennie słowa - nabulizacja i inhalacja Odpowiedz Link Zgłoś
sandra1309 Re: nebulizator a inhalator? 20.03.06, 20:01 To nie jest to samo.Mój synek uzywa inhalatora,wygląda to mniej więcej jak butelka na mleko dla dzieci z jednej strony zakończona silikonową maseczką, którą przykłada się do twarzy, a z drugiej otworem przez który dozuje się lek w postaci spray-u.Dziecko przez maseczkę wdycha rozpylony w tubie (butelce)lek. Nebulizator działa jak atomizer.Lek jest podawany bezpośrednio do jamy ustnej w postaci takich drobnych rozpylonych kropelek. Czy lekarz kazał Ci kupić nebulizator? Większość tych leków jest już w postaci nebulizatora tzn. w buteleczce zakończonej cienką rureczką, którą wkłada się do ust i podaje lek. Odpowiedz Link Zgłoś
lollypop Re: nebulizator a inhalator? 22.03.06, 11:34 Bardzo male dzieci czesto nie potrafia wciagnac powietrza akurat wtedy gdy nacisnie sie inhalator i dlatego trudno jest w ten sposob podac im dokladna dawke leku. Nebulizator pracuje w ten sposob ze dzicko siedzi z maska na twarzy przez 5-10 minut az cala dawka zostanie stopniowo podana. Na poczatku trzeba przemoc naturalny strach dziecka przed zakladaniem maski, mozna mu pomoc pozwalajac np. zalozyc maske misiowi albo lalce, zalozyc bez wlaczania nebulizatora, itp. U nas byl w uzytku przez prawie 2 lata, bralismy go nawet ze soba za granice. Zakladam ze dziecko ma astme? Jesli dziecko ma wiecej niz 2 latka porozmawiaj z lekarzem o leku Singulair. Jest podawany jako malutka tabletka o smaku czeresni, ja na poczatku gniotlam w mosdzierzu i dodawalam do jogurtu albo owsianki, teraz juz jest normalnie gryziona i bardzo lubiana. O ile sie nie myle to lek ten jest dostepny w Polsce, chyba raz go tam kupowalam. Jest naprawde rewelacyjny, po paru miesiacach na tym leku inhalacje byly potrzebne coraz rzadziej, dzis po trzech latach dusznosci juz prawie sie nie zdarzaja. Odpowiedz Link Zgłoś
marciochaa Re: nebulizator a inhalator? 22.03.06, 11:48 Ja mam dokładnie ten nebulizator www.allegro.pl/item93030467__nebulizator_inhalator_medel_family_3_maski_.html jestem z niego bardzo zadowolona.Odrazu jak synek zaczyna mieć katar czy kaszelek robie mu nebulizację, bardzo pomagają. A inhalator to taka tuba.Też miałam go kupić jednak zdecydowałam się na nebulizator. Odpowiedz Link Zgłoś