Dodaj do ulubionych

sterydy w leczeniu zapalenia oskrzeli???

26.03.06, 16:41
Mój 3-miesięczny synek załapał obturacyjne zapalenie oskrzeli. Przez pierwsze
kilka dni mocno świszczał, po tygodniu bardzo mocno kaszle. W płucach podobno
czysto, lecz słychać lekkie świsty świadczące o duszności. Lekarka zaleciła
nam, aby po zakończniu zastrzyków, jeszcze przez ok. 1 do 3 miesięcy stosować
inhalacje ze sterydu (pulmicord) - czy kogoś dziecko też było tak leczone? a
może ktoś się na tym zna i może potwierdzić słuszność tej decyzji? bardzo
proszę o pomoc
Obserwuj wątek
    • anika1983 Re: sterydy w leczeniu zapalenia oskrzeli??? 28.03.06, 22:58
      Mam duzo większe dziecko i bardzo często choruje na zapalenie oskrzeli, szczególnie wokresie jesienno-zimowym. Pare miesiecy temu zapisaliśmygo do poradni alergologicznej i zostaly mu przepisane leki oparte na sterydach (flixotide, berodual). Z tego co wiem, duzo dzieci, które sa albo alergikami albo często chorują na zapalenie oskrzeli przyjmuje te leki, więc jest to raczej bardzo częsta procedura. Myslę, że tylko może pomóc, choć nie wypowiem się na temat półrocznego dziecka, bo mój to duzo później zaczął brać. Mimo, iż żadne badania jak do tej pory nie wykazały alergii, dajemy dziecku codziennie lekarstwa (flixotide) i trzeba przyznac chyba pomaga, bo zapalenia oskrzeli raczej się ostatnio nie ojawily, choc nie ustrzeze to przed innymi chorobami, moj młody teraz jest w szptalu na zapaleniu ucha (roień w uchu) i zapalenie krtani, ale mysle pozytywnie.
    • maladorotka Re: sterydy w leczeniu zapalenia oskrzeli??? 29.03.06, 08:46
      Sterydy wziewne bardzo przspiesza powrot dziecka do zdrowia. Sa miejscowo
      dzialajace, wiec nie obawiaj sie, ze mu zaszkodza.
    • belisima33 Re: sterydy w leczeniu zapalenia oskrzeli??? 02.04.06, 18:29
      moje dzieci (dziewczynki 5 lat i 9 miesięcy) chorują na obturacyjne zapalenie
      oskrzeli, mam w tym względzie małe doświadczenie. pulmicort, to standard w
      leczeniu, ale ja go zastosowałam dopiero po 3. takim zachorowaniu u dziecka.
      Ciekawa jestem jaką dawkę stosujesz? Ja u starszej stosuje flixotide, a u
      młodszej pulmicort 2x250 mg
      • beba2 Re: sterydy w leczeniu zapalenia oskrzeli??? 03.04.06, 20:04
        niestety przy każdym obturacyjnym zapaleniu trzeba zastosowac sterydy wziewne.
        Nie mają aż tak strasznych skutkow ubocznych, zwłaszcza, przyjmowane bardzo
        krótko.
        • 1jagienka Re: sterydy w leczeniu zapalenia oskrzeli??? 03.04.06, 21:08
          No właśnie sama nie wiem. Moja dziesięciomiesięczna Agatka ma obturacyjne
          zapalenie oskrzeli i katar. Dostała rhinocort do nosa i inhalacje z haracortu
          (czy jakoś tak?). Początkowo po pierwszych 2 tygodniach poprawa była
          oszałąmiająca - wszystko ustąpiło, a tu nagle po kolejnych 2 tygodniach
          wszystko wróciło... . Kropli do nosa już nie stosuję, bo miałam tylko 10 dni, a
          inhalacje robię nadal. W tym tygodniu idę do alergologa zapytać co dalej??? I
          zastanawiam się czy Bonifratrzy coś by poradzili...
          pzdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka