Dodaj do ulubionych

Do rodzicow dzieci z PDA

04.04.06, 15:17
U mojego synka na echu serca zarejestrowano około 2 mm przepływ przez
przegrode miedzyprzedsiokową w miejscu otworu owalnego.Dziecko miało wtedy 2
m-ce.W opisie napisano,ze nie stwierdzono wady serca.Kontrola ma sie odbyc w
6 m-cu zycia z badaniem EKG.Czy sa szanse,ze to sie zarosnie?Czy może sie
powiekszyc?Bardzo prosze o wiadomsci od was.Dziękuję
Obserwuj wątek
    • kaja993 Re: Do rodzicow dzieci z PDA 07.04.06, 15:19
      Witam.Moja córeczka też ma PDA.Doktorka mówiła,że są ogromne szanse że do 1
      roku życia przegroda zamknie się samoistnie.Niestety moja córeczka ma już
      prawie 3 latka i przewód się nie zamknął.W przyszłym roku czeka małą
      zabieg.Boję się bardzo.Zyczę Wam,żeby u Waszego synka obyło się bez
      zabiegu.Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki!
      • reneadam Re: Do rodzicow dzieci z PDA 11.04.06, 18:46
        Witam!
        Nasza córeczka jest już po zabiegu. Zamknięcie metodą tradycyjną - operacyjne
        zaszycie. Wszystko zaczęło się w maju 2005 r. kiedy to nasza pani pediatra
        skierowałą nas na echo. Tam okazało się, że jest niedomknięty przewód Botala
        (PDA). Mała miała wtedy niecałe 2 latka. Sprawy potoczyły się dość szybko, gdyż
        jak nam powiedziano takie sprawy operuje się wcześniej, ponieważ powinno się to
        domknąć do 3 miesiąca. W sierpniu jescze jedno echo i wizyta w Prokocimiu i od
        razu zdecydowaliśmy się na zabieg ponieważ i tak trzeba go było zrobić, a im
        prędzej tym lepiej. Zabieg zaplanowano na koniec października. Metody są dwie -
        tradycyjna - operacyjne zaszycie i nowsza - zamknięcie coilem (korkiem) poprzez
        żyłę udową. Tak naprawdę to jest to najlżejsza wada serca, która po zoperowaniu
        zostaje wyeliminowana i dziecko jest zdrowe. Przecieki zdarzają bardzo rzadko i
        częściej przy "korkach". Po operacyjnym zostaje blizna na plecach. Nie jest
        otwierana jama osierdzia, wszystko dzieje się poza sercem, bo tak naprawdę jest
        to wada poza sercem.
        Dużo stresu, bo wiadomo jak to z dzieckiem, ale wszystko OK i trzeba być dobrej
        myśli.
        Pozdrawiamy, będzie wszystko w porządku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka