a_melia 05.04.06, 15:50 Mój prawie 3-latek cały czas utrzymuje się na 10 centylu wzrostu. Czy jest szansa, że kiedyś chłopczyk trochę więcej podskoczy do góry i nie będzie już najmniejszy. Apetyt ma dobry, waga na 50 centylu niestety Amelia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
izagrzybowska Re: Tylko 10 centyl wzrostu 05.04.06, 16:37 Mam ten sam problem. Mój synek ma 3 lata i 4m-ce i też od 2. roku życia utrzymuje sie na 10 centylu. Patrząc na moja młodszą córkę (50 centyl) widzę jak mało rośnie. Mam zamiar wybrać się z nim do endykrynologa. Może coś poradzi. Ale nawet jego pediatra powiedziała, że nie powinnam sie przejmować, ale bedziemy to kontroplować. Też się martwię, bo jak chłopak niski to trochę głupio. Muszę tylko dodać , że ja też jestem niska (158 cm) ale mąż 176 cm. Odpowiedz Link Zgłoś
lizbetka Re: Tylko 10 centyl wzrostu 05.04.06, 17:10 Konsultacji endokrynologicznej wymaga dziecko , którego wzrost jest na 3 c lub poniżej , oraz takie , które z wyższego kanału centylowego spada w niższy . 10 c nie oznacza żadnej nieprawidłowości , dziecko po prostu będzie niższe niż większość . Ale nie każdy może mieć 180 cm , prawda ? dziewczyny , nie szukajcie problemu tam gdzie go nie ma ! pozdrawiam . lizbetka Odpowiedz Link Zgłoś
chwilka9 Re: Tylko 10 centyl wzrostu 05.04.06, 18:36 zgadzam się. Ja też mam problem z 3 latkiem który ma 89 cm i 13 kg ale w tych centylach to podobno chodzi o to żeby dziecko nie spadało poniżej zakresu a nie o to że musi być powyżej 50 centyla. Ja też bym chciała żeby był wyższy. Z drugiej strony jakby ktos kazał dawać mu hormony to bym się głęboko zastanowiła czy "gra warta świeczki". Jeżeli utrzymuje się na tym samym centylu to jest ok Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: Tylko 10 centyl wzrostu 05.04.06, 18:43 ja do pątej klasy szkoły podstawowej byłam najmniejsza z klasy, w ósmej byłam juz prawie najwyższa Odpowiedz Link Zgłoś
nela35 Re: Tylko 10 centyl wzrostu 06.04.06, 10:01 moja ma 2 lata i tez 10 centyl jest malutka ale popieram nie kazdy jest duzy i w nirmach się meisci .wazne by wogóle rosnąć Odpowiedz Link Zgłoś
abbra Re: Tylko 10 centyl wzrostu 06.04.06, 10:25 A czy Ty i Twój mąż jesteście wysocy ? Odpowiedz Link Zgłoś