Dodaj do ulubionych

zapalenie ucha..

06.04.06, 09:24
Słuchajcie,
Już 3 dzien mija, odkąd podaję córce /2 latka/ sumamed /antybiotyk/ na bolące
ucho oraz furkotanie w oskrzelach...poprawy żadnej nei zauwazyłam...dziecko
ciągle płacze, ma gorączkę, skarży się na ból w uszku...Stąd moje pytanie: czy
antybiotyk może nie zadziałać? Czy ktos się z tym spotkał? A może trzeba
jeszcz pczekac na poprawę? Oczywiście skonsultuję to z lekarzem swoim, ale
zanim to nastąpi, prosze, oświeccie mnie, jak to jest z tymi antybiotykami...
Pozdrawiam
Kasia
Obserwuj wątek
    • anabajan Re: zapalenie ucha.. 06.04.06, 12:28
      witam,
      my jesteśmy po 4 ostrych zapaleniach ucha, więc z doświadczenia jeżeli
      antybiotyk nie zadziałał po drugiej (góra 3 dawce) to jest nietrafiony. jeżeli
      gorączka w ogóle nie spada, nawet po środkach przeciwgorączkowych (ibufen - bo
      przy okazji jest przeciwzapalny lub czopki) to nie męcz siebie i dziecka tylko
      wymuś na lekarzu żeby wypisał inny antybiotyk (na nas nie zadziałał w ogóle
      klacid, w trzeciej dobie nieustającej gorączki i po kilku w tym czasie wizytach
      lekarskich po prostu poszłam na ostry dyżur i powiedziałam, że nie wyjde bez
      recepty), lekarze zalecają niby 4 doby, ale ja mam to w nosie. Po pierwszej
      dawce zadziałał OSPAMOX, który podobno nie jest na zapalenie ucha, zadziałał
      też ZINAT - wstawiony zamiast klacidu (chyba już przy drugiej dawce gorączka
      spadła i dziecko odżyło), ostatnio brałyśmy AUGMENTIN, on zadziałał częściowo
      tzn, walczyła z gorączką przez te 4 doby, ale gorączka pojawiała się najpierw
      dwa razy na dobę, potem tylko raz, a później ustąpiła, ale widać było wyraźną
      różnicę, bo działały środki przecigorączkowe. Bardzo Ci współczuję i radzę weź
      inny antybiotyk, bo się wykończycie.
      pozdrawiam,
      ania
    • aniask_mama Re: zapalenie ucha.. 06.04.06, 12:29
      Zapytaj lekarza, u nas zantybiotyk zaczyna dopiero pooowoli działać po 3
      pełnych dobach podawania...
      • aniaop Re: zapalenie ucha.. 11.04.06, 13:11
        Na moja corke nie dziala W OGOLE erytromecyna, a Summamed i Klacid to wlasnie
        to cudo. Teraz juz to wiem z doswiadczenia i nie zgadzam sie na przepisanie
        zadnego z nich
        • iljana Re: zapalenie ucha.. 24.04.06, 02:23
          hmmm, na mojego nie dziala klacid - nawet 7 dni brania. ale laryngolog zalecil
          na zapalenei ucha pyszny hiconcil. oczywiście nie towarzyszylo temu zap
          oskrzeli. a jak ucho boli to trzeba dawac czopki np paracetamolu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka