Dodaj do ulubionych

Lactulosum - ile podawać?

07.04.06, 20:54
Na ulotce jest napisane, że zacząć od 5 ml (dziecko ma 17mies.) i zwiększać
co 3 dni, ale nie znalazłam informacji jaką maxymalną ilość tego leku mogę
podać dziecku. Poza tym nie wiem czy lepiej dawać 3x 5 ml, czy np. jeden raz
ale od razu 15 ml?
I ja powinnien działać ten lek? Ja chciałam aby rozrzedzić trochę kupkę, a
ona wyglądą jakby była cała w śluzie. Tak powinno być?
Obserwuj wątek
    • rafera Re: Lactulosum - ile podawać? 07.04.06, 21:01
      Laktuloza nie rozżedza kupki, należy dawac ją przed każdym posiłkiem po 5 ml.
      Ale oczywiście najlepiej zaczynać od mniejszych dawek. I należy pamiętać o
      stopniowym odstawianiu, gdy już nadaejdzie taka pora. A najlepiej nie dawać
      wcale tylk9o postarać się zmienić dietę i dawać dużo picia. Bo jelita "
      przezwyczajają się" do pomagaczy i potem się " rozleniwiają". pozdrawiam
      • pasmo30 Re: Lactulosum - ile podawać? 07.04.06, 21:13
        Niestety nie moge jej w zaden sposob zmienic diety. Ona wogole juz nie chce nic
        jej z nowosci, a ze sprawdzonych rzeczy tez coraz mniej. Wlasciwie to tylko
        Bebilon Pepti pije chetnie.
        Odpadaja wszystkie owoce i soki.
        • patyk.od.zosi Re: Lactulosum - ile podawać? 07.04.06, 22:11

Lepiej 3x5ml i duzo przy tym popijac.
          • robertaa Re: Lactulosum - ile podawać? 08.04.06, 09:17
            Podawałam lacktuloze swojemu dziecku przez pare miesięcy dzień w dzień.
            Najlepszy efekt był jak podawałam częściej, bo wg mnie działa "miejscowo" czyli
            rozrzedza tą część kupki która składa się z jedzenia popitego laktulozą.
            Dodam jeszcze, że mimo kilkumiesiecznego stosowania w okresie niemowlecym,
            dziecko dziś (5 lat) nie ma żadnych problemów. Jestem tylko zła na siebie, ze
            tak długo wymęczyłam córkę próbując łagodzić zatwardzenia dietą.
    • pasmo30 Re: Lactulosum - ile podawać? 11.04.06, 23:23
      Coś nie mogę do końca trafić z dawką. Aktualnie podaję 3x 5 ml i raz jest OK, a
      następnego dnia już nie.
      A jaka jest maxymalna dobowa ilość ją można podać dziecku?
    • bea-ta Re: Lactulosum - ile podawać? 12.04.06, 08:49
      Laktuloza nie działa jak nie dajesz odpowiedniej ilości picia. Laktuloza
      powoduje ściaganie do światła jelita wody, a z czego ma ściagnąc jak zbyt mało
      podasz picia( wliczasz mleko, płyny, zupki itp). Dla malucha zapotrzebowanie na
      wode to do 1rż 1 litr+ 50 ml na każdy 1 kg czyli 12 kg maluch powinien wypic na
      dobe 1100 ml. Lakulozy dawka minimalna to 1ml/kg m.c./dobe czyli 12kg dziecko
      powinno dostać 12 ml laktulozy. Dawka maksymalna to 3ml/kg.m.c/dobę.
      Ja ponieważ syn miał wzdęcia przy laktulozie ( to częsty objaw zwłaszcza na
      poczatku- laktuloza gnije w jelitach i daje gazy) dawałam 1 dawke- rano.
      O 7 mały wypija 300ml mieszanki, a o 10 dostaje 2 sniadanie, wiec 1-1,5 godz.
      przed 2 posiłkiem dawałam pełna dawke - u nas wystarczało 10 ml( Igor wazy 14kg)
      i dawałam popic sokiem przecierowym rozcieńczonym wodą i kupa była codziennie.
      Zrezsta ekspert na forum karmienie butelką zalecał 1 porcje raz dziennie na raz-
      wrzuc nazwe syropu w wyszukiwarke na tym forumsmile
      My mieliśmy problemy z zaparciami nawykowymi- Igor wstrzymywał kupe i tyle.
      Jesli dajesz ryż, kaszki ryzowe, kleik ryzowy, kasze manną - odstaw zapieraja,
      marchew - soki, w daniach, soki z dodatkiem jagód- też odstaw.
      Dobrze robia soki przecierowe - gruszkowy, porzeczkowy( jest dla maluchów z
      bobovity), brzoskwiniowy, sliwkowy( sliwki z mrozonki Hortexu ugotowac i
      zmiksować) - zawierają sorbitol, który ściaga jak laktuloza wode do jelit i
      powoduje rozluźnienie kupy. Siemie lniane dobrze podawać do picia, wode z miodem
      na czczojak nie ma alergii na miód. Dobrze abyś do BP dodała np. Lacidofil bez
      serwatki czy enterol po pól porcji proszku z kapsułki 2xdz- świetnie reguluje
      wypróznienia i zap. zaparciom- polecam obok laktulozy!Poza tym te zaparcia to
      nagle sie pojawiły?MOże dziecko dostaje coz zakazanego- rozumiem, ze jest
      alergikiem na bialko krowie- zaprcia moga byc objawem alergii. Pozdr., Beata

• pasmo30 Re: Lactulosum - ile podawać? 12.04.06, 14:23
        Staram się dawać jej jak najwięcej picia. Ale chyba łącznie to ona jednego
        litra na dobę nie wypija. I nic na to nie poradzę. Przez to, ze więcej pije, za
        to mniej je.
        Nie daję jej nic z typowo zapierających rzeczy (trochę chruprk kukur.
        najwyżej). Ona nie ma typowych zaparć. Czasami tylko miewa takie bobki, ale
        zadko. U nas problemem jest to, ze mała ma narośl w okolicach odbytu i to ją
        bardzo boli. A im twardsza jest kupka tym bardziej ja to boli. Ona zawsze sie
        meczyla jak robila kupke (nawet na piersi kiedy kupki byly rzadkie). Teraz
        potwornie placze i zawsze sie bardzo boi jak ma zrobic kupke.
        Chcialam jej jakos ulżyć i dlatego wymyslilam te Laktuloze. Ale to roznie jest.
        Wczoraj np. zrobila dwie kupki, jedna twarda, a nastepna bardzo rzadka. Nie
        moge nad tym zapanowac jakos.
        • bea-ta Re: Lactulosum - ile podawać? 12.04.06, 14:38
          Nie ma dziecko zylaka odbytu?Ta narośl widział chirurg dziecięcy?
          Smaruj sam odbyt Linomagiem zielonym- b. tłusty, to zapobiegnie urazom w trakcie
          twardszej kupy. Jak podasz wode a nie herbatki czy soki to nie zmniejszysz
          apetytu, słodkie płyny zaspokajaja głód. Mój syn tez mało pił, ale przez te
          problemy z kupą nauczył się pić więcej. Jak pisałam najlepiej działa sok
          przecierowy z rana- laktuloze odstawiłam kilka tyg. temu.
          2 kupa z reguły jest rzadsza, ta p[ierwsza nie może być twarda. Możesz zwiekszyc
          ilośc laktulozy- maluch nie może miec biegunki- wiećej niz 2 rzadkie stolce są
          wskazaniem do zmniejszenia dawki laktulozy!Mieszanka modyfikowana niestety
          zapiera- zwalnia prace jelit. Czasem do laktulozy pomaga debridat - jak zaparcie
          jest na tle zaburzeń pracy jelit - skurcze, problemy z przesuwaniem mas kalowych.
          Duzo warzyw maluch powinien dostawać- brokuły, fasolka szpar., kasze - jaglana,
          gryczana, kukurydziana, kus-kus, pieczywo typu graham,
          Poobserwuj po czym robi takie twarde kupy- zwykle kupa z dnia dzisiejszego to
          menu dnia poprzedniego!
          Tu masz jeszcze linki:
          www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,98,Dieta%20u%20dziecka%20z%20zaparciami
          www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,88,Dieta%20bogatoresztkowa
          www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,81,Zaparcia%20stolca%20u%20dziecka%20starszego
          www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,80,B%F3l%20przy%20oddawaniu%20stolca
          www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,270,Zaparcia%20nawykowe
          • pasmo30 Re: Lactulosum - ile podawać? 12.04.06, 20:51
            Chirurg to widział, z nawet dwóch. Żylaki odbytu wykluczone. Diagnoz jest
            kilka, bo jeszcze u dermatologa byłyśmy. Wszyscy mówią, że trzeba to usunąć
            chirurgicznie. Ale na wolny termin trzeba czekać 2 miesiące. Do tego czasu
            dziecko musi się jakoś przemęczyć.
            Do picia daję herbatkę koperkową albo rozcieńczony sok gruszkowy.
            Dziękuję za wszystkie informacje i wskazówki.
    • myszka355 Re: Lactulosum - ile podawać? 12.04.06, 19:16
      nie czytałam innych wypowiedzi bo juz zchodze z internetu nie wiem dlaczego
      akurat lactulozum na moje dziecko nic nie działał a nawet było gorzej
      lactulozum reguluje prace jelit-do czego dziecko moze sie przyzwyczaic spróbój
      miód na czczo zrób na szklanke przegotowanej wody 1 łyzeczke i niech stoi cała
      noc rano podaj,albo zapytaj lekarza o podanie mentho-parafinol on daje
      poslizg ,ale kazdego pacjeta traktuje sie indywidualnie .
      • pasmo30 Re: Lactulosum - ile podawać? 12.04.06, 20:55
        Miód niestety odpada z uwagi na alergię. A parafiny nie chciała nam lekarka
        przepisać.
    • pasmo30 Re: Lactulosum - ile podawać? 14.04.06, 14:20
      Teraz to chyba dopiero zaczna sie nam problemy. Wygląda na to, że moje dziecko
      ma uczulenie na laktuloze. No i w tym momencie mi rece opadły (lekarce również).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka