Dodaj do ulubionych

Niedowiary!To jakaś pomyłka

20.04.06, 10:42
Chorował mi ostanio synek .Miał gorączke mierzoną w pupie 39.5 STOPNI.
(elektronicznym termometrem i zwykłym).Zmierzyłam pod pacha i pachwinie nózki
była 37,6. 37,7 takim i takim termometrem.Byliśmy na wizycie u pediatry ,
która stwierdziła ze zle mierzyłam temperature i ze dziecku tak sie nie
zmierzyc bo sie wierci.Niewdawałam sie w dyskusje ,za kazdym razem robiłam to
dokładnie wieć wiem jak było.I tak nie dostałam odpowiedzi.Może któras mama
mi pomoze mo że sie kiedyś tak komuś zdarzyło.Pozdrawiam JOLA
Obserwuj wątek
    • primavera111 Re: Niedowiary!To jakaś pomyłka 20.04.06, 12:24
      Mój pediatra mówił, że w pupie jest zawsze wyższa o 2 stopnie, i to jest
      miernik temperatury ciała dziecka, dwa stopnie niższa niż ta która wyjdzie w
      pupie
      • ulap4 Re: Niedowiary!To jakaś pomyłka 20.04.06, 14:38
        Witam!
        W pupie odejnuje się 5 kresek, a co do termometra to najlepszy jest rtęciowy lub
        spirytusowy, co do elektronicznych nie jestem przekonana.
        Pozdrawiam.
        • marki0 Re: Niedowiary!To jakaś pomyłka 20.04.06, 23:20
          a u mojej w pupie i w buzi /termometr smoczek/ wskazywał identyczna temp. Jak tu
          zatem odejmować. Choc wiem ze sie tak robi, ale wyszły by przeciez głupoty.
          • antonina_74 Re: Niedowiary!To jakaś pomyłka 20.04.06, 23:53
            bo i z pupy i z buzi odejmuje się 5 kresek, tam jest wyższa temperatura bo to
            wnętrze ciała. Pod pachą trzeba mierzyć przyciskając termometr rączką do
            tułowia, jak dziecko siedzi spokojnie. jak się wierci to taki pomiar jest do
            wyrzucenia. od kiedy moje dzieci skończyły rok mierzę im temp. pod pachą,
            mierzenie w pupie jest dobre dla niemowlaków, a poza tym nie chodzi o to żeby
            wiedzieć z dokladnością do 0,00001 stopnia czy 38,8 czy 38,9 bo to zadna
            różnica tylko żeby orientować się czy gorączka jest wysoka i czy się zmienia,
            rośnie.
    • piekielna24 Re: Niedowiary!To jakaś pomyłka 21.04.06, 13:07
      Przyznam że jestem w delikatnym szoku, bo nie wiedziałam że może być aż taka
      różnica. U mnie jeszcze lepszy "meksyk" sie dzieje. Moja mała (13 mies)
      chorowała juz pare razy (min. angina, zapalenie ucha) ale nigdy nie miała
      gorączki. Jakby przyszło na ścisłośc to chyba nawet nie umiem zmierzyc. uncertain
      • gosiagrzes1 Kobiety!! 21.04.06, 15:11
        Najłasciwsza tempetaruraa jest pod pachą, Jeżeli mierzymu tempetarurę w buzi to
        dodajemy 0,5 stopnia, a jeżeli w pupie to odejmujemy 0,50 stopnia. A to dlatego
        ze przy mieszeniu w buzi powietrze wdychane przez nos schładza powietrze,
        natomiast w jelicie temperatura jest wyższa.
        • antonina_74 Re: Kobiety!! 21.04.06, 20:42
          to zmierz sobie w buzi i pod pachą i zobacz co wyjdzie.
    • aga3033 Re: Niedowiary!To jakaś pomyłka 22.04.06, 19:37
      do mierzenia temp.najlepszy jest termometr rteciowy.u dziecka najlepiej mierzy
      sie temperature w pupci odejmujac 4,5stopni od pokazanej temperatury.chociaz
      bys sie starala najlepiej jak potrafisz to ciezko dziecku zmierzyc temperaturke
      pod pacha.
      • pasmo30 Re: Niedowiary!To jakaś pomyłka 22.04.06, 21:24
        A ja za to nie wyobrażam sobie jak zmierzyć temp. w pupie u mojej córeczki (ona
        ucieka, pręzy się, wygina i ogólnie nie daje się utrzymać ani przez 10 sek.)
        Zawsze mierzyłam pod pachą i było to dużo łatwiejsze niż pupie. Teraz używam
        termometru elektronicznego do ucha lub na czoło. Nie są może zbyt dokładne, ale
        orientację jakąś mam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka