21.04.06, 00:02
mój 5-czny synek podczas porodu mial wylew III stopnia, czego konsekwencją jest asymetria komór mózgowych. krwiak się wchłonął, ale mały ma oczopląs poziomy grubofalisty. Okulista nic nie stwierdził, więc przyczyny pewnie są neurologiczne. Synek dobrze się rozwija - podnosi główke, uśmiecha się, gaworzy, przewraca z plecków na brzuszek. Jedynie zaciska piąstki i chowa w nich kciuk (le kiedy śpi ma otwarte rączki). Czy ktoś miał podobny przypadek u swojego dziecka? Jak przebiegało leczenie, u jakich specjalistów?
Obserwuj wątek
    • osmag Re: oczopląs 21.04.06, 14:57
      Myślę, że najlepsi to neurolog i rehabilitant.
      • nie-ewa Re: oczopląs 24.04.06, 22:11
        witam cię, dzięki za podpowiedz, ale jestesmy pod kontrola u nerologa, teraz mamy wyznaczony termin na obserwację w szpitalu u najlepszego neurologa we Wroclawiu. wiem z innych watkow, ze jestes rehabilitantka i ze spotykalas sie z podobnymi przypadkami w swojej pracy, co wiecej cwiczenia dawaly efekty w postaci zanikania defektu. Interesuje mnie czy przyczyny oczoplasu u tych dzieci byly okulistyczne czy neurologiczne? U nas okulista powiedzial, ze wszystko jest ok, wiec niestety neurolog, a tu moze byc prawie wszystko. Pisalas tez zeby nie stymulowac wzroku zbyt wieloma zabawkami. Nie wiem czy to jest dobrze, ale nasz synek wszystkie zabawki ktore ma to albo sie ruszaja (karuzela), albo migocza (hustawka ze swiatelkami), albo kreca (wiszace jaskrawokolorowe zabawki) - czy tak moze byc czy raczej wywalic je i powiesic lancuch od choinki, tak jak wspominalas? Czy hustawka przypadkiem nie przeszadza mu w widzeniu (nie lubi sie hustac i czesto placze lub szybko sie nudzi). Jakie cwiczenia moge stosowac?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka