Dodaj do ulubionych

Świeży lubczyk - do czego dodać?

IP: *.adsl.inetia.pl 19.07.12, 13:29
Zainspirowana wątkiem o szałwii mam pytanie, do czego warto dodać świeży lubczyk. Kupiłam kilka dni temu, żeby spróbować dodawania go do rosołu - ale zastanawiam się, co mogę zrobić z reszta.

W Google'u już szukałam, ale żaden konkretny przepis nie rzucił mi się w oczy, może poza gotowaniem bobu z dodatkiem lubczyku (zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/bob-z-lubczykiem/). Wiem też, że można dodawać lubczyk do zup z ziemniakami/fasolą.

Wszelkie inspiracje i sprawdzone przepisy będą mile widziane :)
Obserwuj wątek
    • momas Re: Świeży lubczyk - do czego dodać? 19.07.12, 13:59
      do twarożku
    • Gość: egraa Re: Świeży lubczyk - do czego dodać? IP: *.dynamic.chello.pl 19.07.12, 14:42
      Mrożę nadmiar i mam do następnych rosołów :)
      • aqua48 Re: Świeży lubczyk - do czego dodać? 19.07.12, 15:07
        Ja dodaję do wszelkich zup oraz wymiennie z bazylią do pomidorów.
      • jagoda85 Re: Świeży lubczyk - do czego dodać? 19.07.12, 18:12
        Dodaję do wszystkich zup, i tez nadmiar mrożę, trochę suszę. Moja działkowa sąsiadka chwali sobie jajecznicę z lubczykiem, ale ja nie wiem jak smakuje, bo jajecznicę jadam raz w roku, i jeśli już to z pomidorami.
    • Gość: Tawananna* Re: Świeży lubczyk - do czego dodać? IP: *.adsl.inetia.pl 19.07.12, 18:24
      Mrozicie posiekany w woreczkach, czy jakoś inaczej?

Ja kupiłam w zasadzie całą doniczkę, ale supermarketowe ziółka rzadko trzymają się u mnie dłużej.

Spróbuję tej jajecznicy z lubczykiem (robiłam parę razy z tymiankiem i wychodziła bardzo dobra), i oczywiście dodawania do zup.

Dalsze rady mile widziane, zwłaszcza z przepisami.
      • Gość: rosołożerca Re: Świeży lubczyk - do czego dodać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.12, 19:47
        Umyj, obsusz. Oderwij liście od łodygi i obsuszone włóż do woreczka, potem do zamrażarki w zamkniętym woreczku. Jak zamarznie, rozkruszy Ci się w palcach- nawet na proszek.
        Lubczyk jest silnie aromatyczny i nie do wszystkiego się nadaje,bo dominuje smak i zapach potrawy.
        • jagoda85 Re: Świeży lubczyk - do czego dodać? 19.07.12, 22:35
          A łodygi wyrzucasz? Łodygi są też bardzo aromatyczne, ja wrzucam do zup, mięs cały lubczyk z łodygami, z zupy wyjadam, bo bardzo lubię, a z mięsem, zazwyczaj dodaję jeszcze inne warzywa, które potem miksuję, lubczyk też, i mam super sos, bez żadnych śmietan, mąk.
      • jagoda85 Re: Świeży lubczyk - do czego dodać? 19.07.12, 22:31
        Ja mrożę cały z łodygami, ale w szczelnym pojemniku, bo lubczyk jest bardzo aromatyczny, i zapach przechodzi do potraw. W ogóle zioła mrożę w pojemnikach.
    • lonely.stoner Re: Świeży lubczyk - do czego dodać? 19.07.12, 22:02
      ja do prawie kazdej zupy dodaje wiechec w trakcie gotowania, potem wyjmuje -daje bardzo fajny aromat :) reszte mroze w woreczkach w zamrazalniku (podobnie jak kazde inne ziolo- natke, koper, oregano, chyba tylko bazylia sie nie nadaje bo po wyjeciu zrobi sie z niej 'glutek').
    • muszka.m Re: Świeży lubczyk - do czego dodać? 19.07.12, 23:25
      Głównie do zup wszelkiego typu. Ostatnio zrobiłam rybę (mintaj) w sosie pomidorowo-jogurtowym z lubczykiem. Wyszło smaczne.
    • Gość: asd Re: Świeży lubczyk - do czego dodać? IP: 94.42.133.* 31.01.13, 10:27
      ja dodaję do wszystkiego, z kanapkami włącznie:)
      • aga_koska Re: Świeży lubczyk - do czego dodać? 01.02.13, 17:12
        w zupie (nie wyłącznie rosole) to ok, ale na kanapce sobie nie wyobrażam :) muszę spróbować, ale taki zamrożony chyba się nie nadaje, nie? tylko świeży, w sezonie?
    • mhr2 Re: Świeży lubczyk - do czego dodać? 31.01.13, 10:49
      do rosolu to tak na pierwszym miejscu,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka