Dodaj do ulubionych

Pytanie o witamine D3?

29.04.06, 08:27
Ile kropel tej witaminy powinno dostawać dziecko które lada moment będzie
miało roczek? Pozdrawiam!!!

Podwójna mama Aga!
Obserwuj wątek
    • iljana Re: witamina D3? 29.04.06, 11:13
      Nie mam dobrej pamięci ale mój mały dostawał 3 krople co 2 dzien. i trwało to
      okolo miesiąca. Tak własciwie, to vit D3 podaje sie gdy lekarz zaleci, a nie
      zwyczajowo wszystkim maluchom. Mojej znajomej syn dostawał codzinnie 5 kropli i
      w efekcie "miał rozmiękłe kości czaszki".

Od lekarki z CZD wiem ze wit D3 powinno podawac się rano. Nie wiem dlaczego.
      • 222j444 Re: witamina D3? 29.04.06, 12:17
        Eeee tam, rozmiękanie potylicy właśnie przy braku witaminy D3 i wapnia
        występuje. Zazwyczaj podaje się dziecku 2 krople dziennie przynajmniej do
        ukończenia 1,5 rż chyba, że są objawy niedoboru, ale to tylko lekarz może
        zwiększyć wtedy dawkę. Np. mojemu synkowi zaczęły się krzywić nóżki jak zaczął
        chodzić i zwiększyliśmy D3 do 5 kropli na dobę + wapno w syropku.
        • 1719ko Re: witamina D3? 29.04.06, 13:40
          Dziękuje ! Nasza lekarka zaleciła dawać trzy krople ale wydawało mi się że do
          dużo bo przecież dziecko przebywa już na słońcu a witamina ta wytwarzana
          jest pod jego wpływem,a nie chciałabym przedobrzyć.W końcu też ma jakieś skutki
          uboczne jak jest jej za dużo.
    • kaja5 Re: Pytanie o witamine D3? 29.04.06, 14:00
      o tym powinien zadecydować lekarz przede wszystkim, bo to sprawa indywidualna
      dla każdego dziecka.Moje dziecko w wieku roczku dostawało 1 krople, koleżanki w
      tym samym wieku 2 krople (bo miałao jeszcze za duże cieminiączko jak na swój
      wiek), a trzeciej miało płaskostopie i podejrzenie krzywicy i dostało 3
      krople.Wiec to różnie bywa i zależy to takze od pogody, bo w lato może lekarz
      przepisać mniej kropli.Z tą wit. nie ma żartów i o tym ile sie jej daje
      powinien decydować tylko lekarz a nie koleżanki z forum, bo ich dzieci mogły
      dostawać inne dawki.
      • iljana Re: 29.04.06, 16:32
        Nie eee tam. Niestety, to co napisalam o rozmiękaniu kości czaszki od nadmiaru
        Vit D3 jest prawdą. Owszem brak wit D3 też nie jest bez wpływu na kosci bo
        krzywicy sie dostaje.
    • gusia210 Re: Pytanie o witamine D3? 29.04.06, 20:44
      A czy ktoś robi badania na poziom wit.D.Lekarze bardzo rzadko zlecają takie
      badanie.I sam dają zalecenia na oko.Pozdrawiam.
      • 1719ko Re: Pytanie o witamine D3? 29.04.06, 20:58
        Właśnie z tymi lekarzami dzisiaj to tragedia.Chodze do dwóch i każdy ma swoja
        teorie.Jeden zaleca 3 krople,drugi tylko jedną-i bądż tu człowieku mądry.Zarówno
        jeden jak i drugi stwierdzili że mała ma maleńkie już ciemiączko przednie tylko
        te zalecenia są różne.
        • iljana Re: Pytanie o witamine D3? 29.04.06, 22:29
          Tu się zgodzę, że co lekarz to opinia. Ja w efekcie zapominalam wiele razy
          podac Vit D3, właściwie bardziej nie dawalam jak dawałam. Kiedy szlam do
          neonatologów - a miałam dwóch niezależnych i nie aż tak bardzo sie różniących w
          opiniach - to pytali czy podaje Vit D3? Ja, że oczywiście tak jak zalecili."No
          to dobrze, bo wszystko wygląda ładnie". "No ale ja tak zapominam dawać.. i
          wogóle. A oni:"jest dobrze, tak podawać jak pani podaje - z tym całym
          zapominaniem!" I bądź tu człowieku mądry.

Pewna pediatra z oddziału dziecięcych zaburzeń metabolizmu i wchłaniania,
          powiedziała, ze powinno się bardzo uważnie oceniać potrzbę podawania VitD. Do
          niej właśnie trafila w CZD w Międzylesiu? moja koleżanka z synkiem który miał
          przedawkowanie D3, objawiające się miękką główką. A pediatrzy rejonowi
          zwiekszali mu D3 by te kości twardniały. Przeszedł maluch szereg badań,
          potwierdzających ze nie powinen brać wcale vit.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka