1719ko 29.04.06, 08:27 Ile kropel tej witaminy powinno dostawać dziecko które lada moment będzie miało roczek? Pozdrawiam!!! Podwójna mama Aga! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iljana Re: witamina D3? 29.04.06, 11:13 Nie mam dobrej pamięci ale mój mały dostawał 3 krople co 2 dzien. i trwało to okolo miesiąca. Tak własciwie, to vit D3 podaje sie gdy lekarz zaleci, a nie zwyczajowo wszystkim maluchom. Mojej znajomej syn dostawał codzinnie 5 kropli i w efekcie "miał rozmiękłe kości czaszki". Od lekarki z CZD wiem ze wit D3 powinno podawac się rano. Nie wiem dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
222j444 Re: witamina D3? 29.04.06, 12:17 Eeee tam, rozmiękanie potylicy właśnie przy braku witaminy D3 i wapnia występuje. Zazwyczaj podaje się dziecku 2 krople dziennie przynajmniej do ukończenia 1,5 rż chyba, że są objawy niedoboru, ale to tylko lekarz może zwiększyć wtedy dawkę. Np. mojemu synkowi zaczęły się krzywić nóżki jak zaczął chodzić i zwiększyliśmy D3 do 5 kropli na dobę + wapno w syropku. Odpowiedz Link Zgłoś
1719ko Re: witamina D3? 29.04.06, 13:40 Dziękuje ! Nasza lekarka zaleciła dawać trzy krople ale wydawało mi się że do dużo bo przecież dziecko przebywa już na słońcu a witamina ta wytwarzana jest pod jego wpływem,a nie chciałabym przedobrzyć.W końcu też ma jakieś skutki uboczne jak jest jej za dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
kaja5 Re: Pytanie o witamine D3? 29.04.06, 14:00 o tym powinien zadecydować lekarz przede wszystkim, bo to sprawa indywidualna dla każdego dziecka.Moje dziecko w wieku roczku dostawało 1 krople, koleżanki w tym samym wieku 2 krople (bo miałao jeszcze za duże cieminiączko jak na swój wiek), a trzeciej miało płaskostopie i podejrzenie krzywicy i dostało 3 krople.Wiec to różnie bywa i zależy to takze od pogody, bo w lato może lekarz przepisać mniej kropli.Z tą wit. nie ma żartów i o tym ile sie jej daje powinien decydować tylko lekarz a nie koleżanki z forum, bo ich dzieci mogły dostawać inne dawki. Odpowiedz Link Zgłoś
iljana Re: 29.04.06, 16:32 Nie eee tam. Niestety, to co napisalam o rozmiękaniu kości czaszki od nadmiaru Vit D3 jest prawdą. Owszem brak wit D3 też nie jest bez wpływu na kosci bo krzywicy sie dostaje. Odpowiedz Link Zgłoś
gusia210 Re: Pytanie o witamine D3? 29.04.06, 20:44 A czy ktoś robi badania na poziom wit.D.Lekarze bardzo rzadko zlecają takie badanie.I sam dają zalecenia na oko.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
1719ko Re: Pytanie o witamine D3? 29.04.06, 20:58 Właśnie z tymi lekarzami dzisiaj to tragedia.Chodze do dwóch i każdy ma swoja teorie.Jeden zaleca 3 krople,drugi tylko jedną-i bądż tu człowieku mądry.Zarówno jeden jak i drugi stwierdzili że mała ma maleńkie już ciemiączko przednie tylko te zalecenia są różne. Odpowiedz Link Zgłoś
iljana Re: Pytanie o witamine D3? 29.04.06, 22:29 Tu się zgodzę, że co lekarz to opinia. Ja w efekcie zapominalam wiele razy podac Vit D3, właściwie bardziej nie dawalam jak dawałam. Kiedy szlam do neonatologów - a miałam dwóch niezależnych i nie aż tak bardzo sie różniących w opiniach - to pytali czy podaje Vit D3? Ja, że oczywiście tak jak zalecili."No to dobrze, bo wszystko wygląda ładnie". "No ale ja tak zapominam dawać.. i wogóle. A oni:"jest dobrze, tak podawać jak pani podaje - z tym całym zapominaniem!" I bądź tu człowieku mądry. Pewna pediatra z oddziału dziecięcych zaburzeń metabolizmu i wchłaniania, powiedziała, ze powinno się bardzo uważnie oceniać potrzbę podawania VitD. Do niej właśnie trafila w CZD w Międzylesiu? moja koleżanka z synkiem który miał przedawkowanie D3, objawiające się miękką główką. A pediatrzy rejonowi zwiekszali mu D3 by te kości twardniały. Przeszedł maluch szereg badań, potwierdzających ze nie powinen brać wcale vit. Odpowiedz Link Zgłoś