Dodaj do ulubionych

Augmentin a wymioty

13.05.06, 22:52
Mam pytanie czy wymioty po podaniu antybiotyku związane sa z jego
nietoletrancją?

Zosia zwymiotowała po trzeciej dawce (około 1,5 godziny po). Lekarz, którego
złapałam na ostrym dyżurze zapewnia że lek sie wchłonął ale zastanawiam się
coz robić jak akcja powtórzy sie np. jutro.

Czy wymioty to skutek anginy czy antybiotyku?
Obserwuj wątek
    • aga55jaga Re: Augmentin a wymioty 13.05.06, 23:19
      hm jedyne co mi przychodzi na myśl to pytanie - czy na ok 30 minut przed
      podaniem antybiotyku podałaś dziecku -lakcid, lakcidofil lub trillac?? Bardzo
      często żołądek domaga sie najpierw wyściółki w postaci bakterii probiotycznych
      • m711 Re: Augmentin a wymioty 14.05.06, 08:36
        ten antybiotyk jast doss z ciezki i dzieci roznie na niego reaguja mysisz
        pamietac o podawaniu nystatyny i lakcidu lub tp.po skonczeniu antybiotyku tez
        jeszcze przez jkies 2 tyg podawaj lakcid
        pozdrawiam
        • mamakochana Re: Augmentin a wymioty 14.05.06, 10:05
          Mam klakcit zapisany 1 reaz dziennie a antybiotyk co 12 godzin więc antybiotyk
          dajemy koło 8:30 i 20:30 a lakcit w połowie dnia. Nie wiedziałam że mam lakcit
          dac przed antybiotykiem, cholera...

Dzisiaj dałam jej dawkę o 8:30 rano i narazie jest ok.
          • m711 Re: Augmentin a wymioty 14.05.06, 13:55
            nie martw sie to nie jest takie konieczne wystarczy ze bedziesz mu dawac raz
            diennie lakcid
          • m711 Re: Augmentin a wymioty 14.05.06, 13:58
            zaraz czy ty masz zapisany lakcid raz dziennie i nic wiecej???
            • mamakochana Re: Augmentin a wymioty 14.05.06, 17:10
              No mam antybiotyk co 12 godzin i 1 raz dziennie lakcit.
              • m711 Re: Augmentin a wymioty 14.05.06, 20:54
                ten antybiotyk jest silny i raz lakcid to za malo moja corka jak go brala to
                dostawala nystatyne dwa razy dziennie i lakcid raz antybiotyk tez co 12h
                • jola_ep Re: Augmentin a wymioty 15.05.06, 11:55
                  > ten antybiotyk jest silny i raz lakcid to za malo moja corka jak go brala to
                  > dostawala nystatyne dwa razy dziennie i lakcid raz antybiotyk tez co 12h

Z tego co wiem, już parę lat temu odchodziło się od nystatyny jako środka
                  pomocniczego przy kuracji antybiotykiem.
                  Nystatyna nie ma funkcji ochronnej - jest lekiem przeciwgrzybicznym. Pewnie, że
                  można podawać, wiele leków można podawać... ale moim zdaniem powinno się
                  leczenie ograniczać do leków niezbędnych.
                  Nawiasem mówiąc są i pożyteczne grzybki - nysatyty nie powinno się więc podawać
                  bez wskazań.

Lakcid "uzupełnia" pożyteczne bakterie niszczone przez antybiotyk.

Jeśli chodzi o wymioty przy Augmentinie - to niestety się zdarzają. Nie musi to
                  świadczyć o jego nietolerancji. Mi lekarka poradziła, abym podawała ten
                  antybiotyk po jedzeniu. U nas pomogło.
                  Dziecko może też wymiotować z powodu samej anginy...
                  Jak masz wątpliowści i możliwości to najlepiej skonsultuj się z pediatrą.

Pozdrawiam
                  Jola
                  • mamakochana Re: Augmentin a wymioty 15.05.06, 15:47
                    Jeszcze raz dzięki za wszystkie wypowiedzi.

Wymioty się narazie nie powtórzyły. Narazie daję tylko lakcidofil (oprócz
                    antybiotyku oczywiście).

Pozdrawiam,
                    MK
                    • aga55jaga Re: Augmentin a wymioty 15.05.06, 16:52
                      jeszcze szybciutko dodam iż moja koleżanka, która dłuugo pracowała na
                      szpitalnym oddziale dziecięcym, właśnie kazała wręcz podawać probiotyki zawsze
                      na pół godziny przed każdym podaniem antybiotyku. (także i w przypadku
                      dorosłych)A augumentin na pewno tego wymaga, strasznie ciężkie paskudztwo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka