15.05.06, 13:46
Mój synek ma prawie 20 miesięcy. Na dolnej 4-ce zauważyłam ciemną plamkę.
Dzwoniłam do stomatologa, ale ten powiedział, że owszem mogę przyjechać, ale
pewnie nic nie zrobi u tak małego dziecka. Mój synuś na pewno nie otworzy
buźki, nawet ząbki myję mu na siłę. Jak znaleźć dobrego dentystę dziecięcego?
Może jest ktoś z Włocławka i kogoś poleci. Czytałam o klinice
stomatologicznej dla dzieci w Warszawie, ale to bardzo daleko, poza tym
koszty na pewno mnie przerosną. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • wesolabuzia1 Re: dentysta 15.05.06, 23:18
      widzę ze nikt nie odpisał, więc ja spróbuję.Mój synej był pierwszy raz u
      dentysty w wieku 2 latek i nie było problemu żeby otworzył buzkę tak jest do
      tej pory a ma 4 latka. Najważniejsze to nie zrazić dziecka do dentysty. Nie
      zmuszaj go w gabinecie do niczego i nie pozwól na to lekarzowi, nic na siłe.
      Jesli lekarz ma inne zdanie to idz do innego. Powinen się oswoić z miejscem,
      może chodzić do jednego gabinetu kilka razy bez żadnych zabigów,
      najważnieszeżeby się przekonał do miejsca i do lekarza.Tak myśle, powodzenia.I
      pamiętaj nic na siłe. A poza tym moja wspaniała dentystka mówi,że do 3 lat
      ząbki u dzieci leczy się profilaktycznie. Do tej pory mój synek nie ma ubytków,
      lakierujrmy co pół roku a na obite szkliwo w jednym ząbku kładzi coś w postaci
      plomby (coś z tlenkiem cynku???) tyle ze bez borowania.
      • madamek1 Re: dentysta 17.05.06, 22:33
        Ja jestem co prawda z Warszawy i w związku z tym nie umiem polecić Ci żadnego
        stomatologa z Twoich okolic ale nieśmiało Ci poradzę, żebyś zrezygnowała z
        dotychczasowego lekarza (o którym napisałaś), ponieważ to co powiedział to moim
        zdaniem jakaś bzdura.

Ja pierwszy raz na wizycie stomatologicznej z moim maluchem byłam jeszcze przed
        pierwszymi urodzinkami i od tamtej pory jeździmy na kontrolę co pół roku.
        Moja córcia ma prawie 2,5 roku i zaliczyłyśmy już trzy wizyty i w czerwcu
        będzie kolejna.
        Zaznaczę, że nie mamy najmniejszych problemów z ząbkami i jeździmy
        na "lakierowanie" ząbków takim żelem z fluorem chroniącym mleczaki przed
        próchnicą.
        Dodam, że moja Mała jest strasznym łasuchem i chętnie żywiłaby się samymi
        słodkościami - ojj, walczę z tym jak mogę choć czasem bezskutecznie smile

Pan(i) stomatolog nakłada pędzelkiem na ząbki taką masę, która zastyga
        (nie można potem nic jeść ani pić przez 2 godzinki, żeby jedzenie nie odkleiło
        lekarstwa z ząbków ani żeby picie go nie wypłukało)

Mnie poleciła te zabiegi koleżanka z forum.

Takie zabiegi najlepiej robić w gabinetach gdzie mają stomatologię dziecięcą,
        ponieważ jest tam wtedy sporo zabawek, puszczają bajeczki albo dziecięcą
        muzyczkę.
        Po zabiegu maluch często dostaje jakiś miły drobiazg np. naklejkę albo inny
        gadżet.

Zazwyczaj rodzic siada na fotel razem z maluchem i ma kontrolę nad dzieckiem.
        Może go przytulić i uspokoić stres.
        Cały zabieg trwa 5 minut i jest zupełnie bezolesny (koszt 80 zł)

Może poszukaj w Necie gabinetów ze stomatologią dziecięcą w swoich okolicach.

Pozdrowienia dla małego gryzonia smile
    • nvhs23 Re: dentysta 29.10.15, 13:23
      Centrum stomatologiczne w Warszawie pracuje 24 godziny na dobę 7 dni w tygodniu.
      Stomatolodzy pracujący w ich centrumposiadają ogromne doświadczenie i praktykę lekarską.
      Polecam ! smile
      www.ccsludna.pl/ - stomatolog Warszawa
      • motywator28 Re: dentysta 15.06.16, 09:24
        Ja z kolei mogę polecić dobrego dentystę z Tarnowskich Gór: www.blueklinik.pl/gabinet-tarnowskie-gory/ Chodzę tam od kilku lat z dzieckiem i sama. Jestem bardzo zadowolona z ich usług. Mają bardzo dobrze wyposażony gabinet i do tego profesjonalna kadrę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka