Dodaj do ulubionych

O zębach będzie

06.08.25, 19:02
Jako, że zęby rodzinnie mamy w miarę dobre, to raz w roku kontrola i nic sie nie działo. Sprawdziłam nawet, ostatnia plombę miałam 8 lat temu.
Miesiac temu byłam na kontroli, okazało sie, że plomba rozszczelniona w jednym zębie a w drugim (sąsiednim) mały ubytek. Ponieważ mamy remont i mieszkamy w Warszawie przez pol roku, zapisałam się tak gdzie byłam na przeglądzie, czyli obok mojego bloku.
Dzisiaj miałam tą wizytę.... trafiłam niezbyt dobrze. Pani doktor chaotyczna i conajmniej mało delikatna, szarpała, uderzała w inne zęby narzędziami. Dodatkowo komentująca: ojej, jaką głęboka próchnica, ojej to przy samym nerwie.
No ale jakos te wypełnienia zrobiła a na koniec stwierdziła, że mamy plombę, ale jakby bolało to trzeba jutro przyjść, bo byc moze trzeba bedzie jednak zrobic kanałowe!!!
W szoku jestem, bo moze aż tak dawno nie byłam u dentysty ale czy to taka praktyka jest teraz?
Ząb jest teraz wrażliwy, czasem mnie cos zaboli, czasem jak nagryzę to poczuję ucisk. Dziąsło od znieczulenia poharatane, tez boli. Czasem zapulsuje. Szczęka boli. Dzwoniłam do przychodni, na razie kazali nie przychodzić, bo moze to po leczeniu jeszcze jest wrażliwość (nic dziwnego, takiego leczenia dawno nie miałam).
Czy rzeczywiście mogła mnie tak zmasakrować, ze ten leczony zab mnie pobolewa? Nie mówimy tu o bólu jakimś dużym.
Nie wyobrażam sobie iść do tej Pani drugi raz.
Nauczka na przyszłość, zeby nie chodzić w niesprawdzone miejsca (w internecie ta Pani doktor miala dobre opinie, moze dlatego to uśpiło moją czujnosc).
Czy powinnam juz szukać kogoś do otwarcia tego zęba i założenia lekarstwa, czy da szansę temu zębów, ze po dzisiejszych ekscesach to się uspokoi? Lata nie byłam na leczeniu, moze juz zapomniałam jak to jest.
Obserwuj wątek
    • bertie Re: O zębach będzie 06.08.25, 19:23
      Dziwne, że nie zrobiła od razu zdjęcia skoro po otwarciu zęba widzi ryzyko leczenia kanałowego. Albo nie zajrzała mikroskopem.

Ja jestem weteran w wizytach u dentysty i bólem w dniu leczenia się nie przejmuję, prawie zawsze jest. Ostatnia wymiana plomby na tylnym zębie wymagała tabletki przeciwbólowej zanim jeszcze znieczulenie przestało działać, bo tak bolała mi szczęka po szerokim otwieraniu. Poczekaj do rana i wtedy ew. zacznij się martwić jeśli nie będzie poprawy.
      • anajustina Re: O zębach będzie 06.08.25, 19:34
        Nie każdy dentysta umie w mikroskopy.
      • engine8t Re: O zębach będzie 06.08.25, 19:41
        bertie napisała:

> Dziwne, że nie zrobiła od razu zdjęcia skoro po otwarciu zęba widzi ryzyko lecz
        > enia kanałowego. Albo nie zajrzała mikroskopem.
        >
        > Ja jestem weteran w wizytach u dentysty i bólem w dniu leczenia się nie przejmu
        > ję, prawie zawsze jest. Ostatnia wymiana plomby na tylnym zębie wymagała tablet
        > ki przeciwbólowej zanim jeszcze znieczulenie przestało działać, bo tak bolała m
        > i szczęka po szerokim otwieraniu. Poczekaj do rana i wtedy ew. zacznij się mart
        > wić jeśli nie będzie poprawy.

What? Tabletka przeciwbolowa przy wymiani eplomby i uzywaniu znieczulenia?
        Na pewno byl to dentysta z dyplomem?
        • bertie Re: O zębach będzie 06.08.25, 20:36
          Dyplomu nie sprawdzałam, ale wizyta była profesjonalna, łącznie z mikroskopem na przeglądzie wcześniej.
          Mam niski próg bólu, znieczulenie zwykle dostaje w 2-3 dawkach zanim zadziała do końca i do tego problemy ze stawami. Dla mnie każda ingerencja w zęby to ból albo przynajmniej wyraźny dyskomfort do końca dnia. Jeść leczoną stroną to może za 3 dni zaczynam
          • eva_evka Re: O zębach będzie 06.08.25, 21:30
            Dziękuję. Ja mam raczej niski prog bólu, a dawno temu po ekstrakcji siódemki tak straszliwie spuchłam, że dwa tygodnie nosiłam chustkę na szyi bo tyle czasu schodziła opuchlizna.
    • arabelax Re: O zębach będzie 06.08.25, 19:26
      Poczekaj, dziś mialas robiony ten zab, więc normalna rzecz, że jeszcze czujesz.
      • anajustina Re: O zębach będzie 06.08.25, 19:35
        Może nawet pare tygodni albo i miesięcy bolec, jak głęboko.
        • eva_evka Re: O zębach będzie 06.08.25, 21:28
          Nie strasz mnie. Urlop zaczynam 13go smile
    • engine8t Re: O zębach będzie 06.08.25, 19:39
      To nie masz "Swojego" dentysty do ktorego regularnie chodzisz i ktoremu ufasz?
      • eva_evka Re: O zębach będzie 06.08.25, 19:53
        Mam, ale poza Warszawą, tam gdzie mieszkamy na stełe. Ale napisałam wyżej, ze mieszkamy chwilowo w Warszawie, bo remontujemy dom. Tutaj pracuję i tutaj teraz robię zakupy, w przychodni z córkami tez byłam tutejszej, więc postanowiłam tez iść na przegląd obok, zeby nie tracić czasu.
        • engine8t Re: O zębach będzie 06.08.25, 20:21
          eva_evka napisała:

> Mam, ale poza Warszawą, tam gdzie mieszkamy na stełe. Ale napisałam wyżej, ze m
          > ieszkamy chwilowo w Warszawie, bo remontujemy dom. Tutaj pracuję i tutaj teraz
          > robię zakupy, w przychodni z córkami tez byłam tutejszej, więc postanowiłam tez
          > iść na przegląd obok, zeby nie tracić czasu.

Hm... Wizyta u dentysty na rogu mialaby sens gdyby to byla absolutna koniecznosc ale juz rutynowy przeglad przeciez mozna zaplanowac? Inaczej kazdy dentysta kazde otworzyc usta i od razu widzi ile tu jest kasy do zrobienia..
        • afro.ninja Re: O zębach będzie 06.08.25, 21:58
          Przepisałaś dzieci do przychodni na czas remontu?
          • eva_evka Re: O zębach będzie 06.08.25, 22:24
            Tak, na pół roku. Przychodnia tez prawie na przeciwko. Tak bedzie wygodniej.
            • eva_evka Re: O zębach będzie 06.08.25, 22:51
              Już korzystałyśmy sad
            • pffpffpff Re: O zębach będzie 07.08.25, 07:11
              Nie wiem jak daleko pod Warszawą, ale ja po przeprowadzce jeżdżę z dziećmi do „starego” lekarza, do innej miejscowości, żeby nie ryzykować właśnie. Z obecnego, od 17 lat jesteśmy bardzo zadowoleni.
              Stomatologów też się trzymamy. Nawet jeśli muszę jechać 30 km
    • mikams75 Re: O zębach będzie 06.08.25, 19:53
      Zle trafilas. Ale bywa ze i z polecania zle sie trafi.
      Mnie kiedys po kazdym plombowaniu ze 24h bolala glowa, szczeka troche tez. Mowil, ze tak ma byc, ze to od znieczulenia. Nie wiem czy sa rozne srodki znieczulajace, nie zaproponowal innego, ale po podobnych zabiegach gdzie indziej nie mialam takich objawow.
      • anajustina Re: O zębach będzie 06.08.25, 20:10
        Sa różne.
    • mava12 Re: O zębach będzie 06.08.25, 20:00
      jak sie nie było u dentysty kilka lat to warto najpierw zrobic pantomogram = dentysta od razu widzi gdzie/czy jest problem.
      • eva_evka Re: O zębach będzie 06.08.25, 20:35
        Kilka lat nie miałam nic "do zrobienia" stomatologicznie. Na turynową kontrolę chodzę raz w roku.
    • aandzia43 Re: O zębach będzie 06.08.25, 21:51
      Jeśli głęboka próchnica to może jakiś czas boleć. Jakis czas.
      • engine8t Re: O zębach będzie 07.08.25, 01:17
        aandzia43 napisała:

> Jeśli głęboka próchnica to może jakiś czas boleć. Jakis czas.
        >

A jak wogole mozna dopuscic w dzisiejszych czasach do glebokiej prochnicy?
        • anajustina Re: O zębach będzie 07.08.25, 07:59
          Nieraz się robi perfidnie pod niby dobrą plombą.
    • katiemorag Re: O zębach będzie 06.08.25, 23:35
      Ja miałam dokładnie taką samą sytuację. Co roku chodzę na przegląd zębów i zawsze było wszystko dobrze. A w tym roku dwa leczenia kanałowe. Lekarz jak u Ciebie rozwiercił zęba i dał plombę. Ale ząb był tak wrażliwy, że ciągle bolał więc po 4 dniach leczenie kanałowe. Całe szczęście, że lekarz policzył tylko leczenie kanałowe a odbudowę zęba miałam za darmo. Bolało mnie jak dotykałam zęba przy dziąśle. Dodam, że wyleczony kanałowo ząb też mnie czasami boli jak go dotknę i nawet byłam u innego dentysty aby sprawdzić czy jest dobrze kanał wypełniony. Ale mam dużą nadwrażliwość zęba bo to dużo kanałów było do zrobienia.
      • anajustina Re: O zębach będzie 06.08.25, 23:42
        Po czterech dniach?!
        • evee1 Re: O zębach będzie 06.08.25, 23:44
          Dziwisz się, że tak szybko, czy że dopiero po 4 dniach?
          Mnie by zdziwiło, że już tak po 4 dniach.
          • anajustina Re: O zębach będzie 07.08.25, 06:30
            Tak szybko. Ząb może być i do pół roku nadwrażliwy. Sama tak miałam, ząb wciąż żyje, przestał boleć, dostanie koronkę niedługo. Bo ta nadbudowa, o której ktoś pisze poniżej, to tak naprawdę prowizorium jest, nie powinno się z tym chodzić wiecznie.
      • engine8t Re: O zębach będzie 07.08.25, 01:26
        katiemorag napisała:

> Ja miałam dokładnie taką samą sytuację. Co roku chodzę na przegląd zębów i zaws
        > ze było wszystko dobrze. A w tym roku dwa leczenia kanałowe. Lekarz jak u Ciebi
        > e rozwiercił zęba i dał plombę. Ale ząb był tak wrażliwy, że ciągle bolał więc
        > po 4 dniach leczenie kanałowe. Całe szczęście, że lekarz policzył tylko leczeni
        > e kanałowe a odbudowę zęba miałam za darmo. Bolało mnie jak dotykałam zęba przy
        > dziąśle. Dodam, że wyleczony kanałowo ząb też mnie czasami boli jak go dotknę
        > i nawet byłam u innego dentysty aby sprawdzić czy jest dobrze kanał wypełniony.
        > Ale mam dużą nadwrażliwość zęba bo to dużo kanałów było do zrobienia.

Mialem kiedys podobnie. Zaczal byc czuly na cieple. Dentysta obejrzal zrobic co mogl i mowi ze nic nie widzi ale jedyna opcja to prawdopodobienstwo bardzo malego pekniecia ktorego jeszcze na niczy nie widac a wiec zalozyl koronke i mowi ze jesli peknieci eponad dzislem i ta koronka uszczelni to bedzie super ale jesli pekniecie jest ponizej lini dizsla to niestety leczenie kanalowe - a zab mial chyba 3 kanaly.
        Okazalo sie ze nie pomoglo i po kilku dniach wyslal mnie do specjlaisty od kanlowego leczenia - endodonty, a ten przewiercil sie przez koronke, wyczyscil kanaly, wyplenil i "zaspawal" koronke..
        Ale od tego czasu ani sladu bolu bo w wyleczonym kanalowo zebie jak powiedzilei - nie ma co i nie ma prawa bolec.
        To nie kwestia czy jest kanal wypelniony ale czy nerwy usuniete i kanaly wysterylizowane przed wypelnieniem we wszytkich kanalach
        • anajustina Re: O zębach będzie 07.08.25, 06:27
          Nic Ci nie zaspawał, musiał wiercić pod koronką.
        • aandzia43 Re: O zębach będzie 07.08.25, 15:06
          "Ale od tego czasu ani sladu bolu bo w wyleczonym kanalowo zebie jak powiedzilei - nie ma co i nie ma prawa bolec."

Ząb nie ma prawa boleć bo jest pozbawiony nerwów, ale tkanki przy wierzchołku zęba mogą boleć jakiś czas. Leczenie kanałowe to usunięcie wiązki nerwów i naczyń krwionośnych z kanału, wyrwanie ich, a jak się coś urwie to zostaje miejsce urwania czyli żywe tkanki które muszą się zagoić. Coś jak kikut wink Wierzchołek korzenia i kość wokół muszą się wygoić.
    • evee1 Re: O zębach będzie 06.08.25, 23:42
      Ja też z tych co żęby mają robione raz na kilka let (chodzę na sprawdzenie regularnie, ale nic się nie dzieje).
      Ostatnio ząb miałam czuły na cieplo przez prawie dwa tygodnie, ale potem się uspokoił.
      Ja bym jeszcze poczekała kilka dni, jeżeli nie będzie się pogarszać i dała szansę wszystkiemu się zagoić.
      • anajustina Re: O zębach będzie 07.08.25, 06:30
        Oczywiście, że powinno się odczekać.
    • eva_evka Re: O zębach będzie 07.08.25, 14:11
      Przeszło. W zębie nic nie czuję.
      • anajustina Re: O zębach będzie 07.08.25, 14:38
        No widzisz.
    • klaramara33 Re: O zębach będzie 07.08.25, 15:15
      No nie, mój dobry dentysta w razie niepewności robi zdjęcie RTG i jeszcze dobrze opisze co może zrobić i jaki problem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka