Dodaj do ulubionych

Maści na blizny pooperacyjne-Stosować czy nie?

24.05.06, 18:12
Moja córka ma skończone 7 miesiecy.Jest po operacji ASDII w CZD.
Operacja była 11.05.06r. Tu gdzie jest rozciety mostek poodpadały już prawie
wszystkie strupki.Został jeden ok 1cm i 2 strupki po drenach.
Zastanawiam się,czy smarować te blizny jakąś mascią?Zdania jak widze,są
podzielone.Moze ktoś jest w podobnej sytuacji i mi podpowie.
pozdrawiam serdecznie
Agnieszka
Obserwuj wątek
    • asiap9 Re: Maści na blizny pooperacyjne-Stosować czy nie 24.05.06, 20:45
      Witam moj erni jest po 2 etapie hlhs w domu musialam zajmowac sie jego rana
      sama bo wyszlismy do domu w 9 dobie po operacji .Kardiolog powiedzial ze mam
      przemywac rane POLODINA-R bardzo to pomoglo robilam ta codziennie po kapieli
      mial tez strupki ale po tym rewelacyjnie poszlo oczywiscie przykladalam to
      gazikami pozdrawiam mama ernesta hlhs
      • ememka1 Re: Maści na blizny pooperacyjne-Stosować czy nie 24.05.06, 21:26
        Jeśłi przeglądałaś starsze wątki to ja wypowiadałam się na ten temat. Lekarze
        (kardiochirurdzy i kardiolodzy) do pół roku po operacji odradzali stosowanie
        maści. Kazali wszystko zostawić samemu sobie. JA trochę posłuchałąm lekarzy z
        przychodni rehabilitacyjnej i zaaplikowałam Meli laser-prysznic. Myślę, że
        przyspieszył gojenie (rana zbladła). Jeszcze będę miała trzecią serię dziesięciu
        zabiegów. Laser najlepiej wykonać do pół roku po operacji. Proponowano mi
        jeszcze dodatkowo maść grafitową z apteki homeopatycznej. Na contratubex lub
        inną zdecyduję się, ale dopiero po wakacjach. Obecnie rana wygląda ładnie poza
        górnym odcinkiem ok. 1-2 cm, który "martwił" mnie od początku. Będzie
        najbardziej widoczny, ale za to cieszy mnie uśmiech i witalnośc mojej
        marcheweczkismile
    • aszmyga Rada p.kardiolog 25.05.06, 15:18
      Nasza kardiolog powiedziała,żeby nie smarować żadnymi maściami,ewentualnie
      pzremywać naparem z rumianku.Wiktoria jest mała i wszystko jej się ładnie zagoi
    • agabro Re: Maści na blizny pooperacyjne-Stosować czy nie 29.05.06, 15:40
      Corcia jest malutka (5mies.) - 2 mies. po operacji. Blizna blednie, ale mam
      wrażenie że od początkowego etapu po operacji się poszerzyla (może dlatego że
      córa szybciutko zaczęla przybierać). Górny odcinek też nieciekawy. Ale nie
      kazali niczym smarować itp. I tak zrobię.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka