Dodaj do ulubionych

przeszczep serca?

03.07.06, 14:00
od niedawna jestem na forum i ze zdziwieniem czytam ze wiele matek wypowiada
sie ze przy powaznej wadzie serca potrzebny jest przeszczep(mam na mysli
Tetralogie fallota jednoetapowa i kilku etapowa. podczas moich niezliczonych
pobytow w szpitalach nigdy nie spotkalam sie z takim stwierdzeniem.(a z
wieloma osobami z moja wada rozmawialam) z tego co wiem przeszczepy wykonuje
sie jedynie w kardiomopatiach serca.ale jesli ktos ma inne informacje na ten
temat to prosze o wypowiedzenie sie na forum
Obserwuj wątek
    • anfido Re: przeszczep serca? 04.07.06, 19:07
      Nie tylko przy kardiomiopatiach jedynym ratunkiem jest przeszczep serca. Bardzo
      często, gdy dziecko ma bardzo poważną wadę serca, gdy nie kwalifikuje się do
      opercaji z różnych powodów jedynym rozwiązaniem jest ... przeszczep serca.
      Jednak lekarze o tym nie wspominają chyba z tego powodu gdyz w Polsce bardzo
      mało się robi przeszczepów serc u dzieci (w 2005r.2 przeszczepy), a po za tym
      nie ma dawców. Do tego wszystkiego cała procedura przeszczepów u dorosłych jest
      bardzo dokładnie rozpisana, natomiast w przypadku dzieci tak nie jest.
      • gwiazdeczka69 Re: przeszczep serca? 04.07.06, 20:09
        aha ale ja sobie przypominam ze byla ze mna na oddziale taka dziewczynka ktora
        nie mogla miec operacji zadnej(przepraszam ale nie chce nikogo urazic-matka
        dziewczynki nie zgadzala sie na operacje wtedy gdy mozna bylo cokolwiek zrobic
        i moim zdaniem to szczyt glupoty bo ja nie bylabym w stanie brac
        odpowiedzialnosci w ten sposob za dziecko)a lekarze nie mowili nic o
        przeszczepie ale prawda jest ze na przeszczep tez trzeba ''byc doststecznie
        zdrowym'' bo podobno nie kazdemu chca go przeprowadzac
        • 22pp Re: przeszczep serca? 05.07.06, 12:02
          Mój synek miał kardiomiopatię przerostową ale niestety za małą wagę na
          przeszczep serca, ktore do końca nie wiadomo dlaczego było większe od
          urodzenia. Podejrzewają chorobę metaboliczną która niszczyła serce ale po mimo
          diagnostyki w Warszawie i Holandii nadal nie mogą ustalić przyczyny śmierci.
          Poza tym jeżeli dziecko ma chore serce od innej choroby która wywołała wadę
          lekarze również nie robią przeszczepów ze względu na ryzyko powrotu wady w
          nowym sercu. Wiktorek zmarł mając 10 miesięcy niedoczekawszy się przeszczepu.

Mój Aniołeczek
          www.republikadzieci.org/problemyiniepokoje/strata/pamiec313.htm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka