Dodaj do ulubionych

badania kontrolne

09.07.06, 10:58
Moje dziecko skończyło 4 lata nigdy jeszcze nie miało robionej nawet
standarowej morfologii krwii, badanie moczu tylko raz gdy miał podejrzenie
infekcji moczowej.
Czy uważacie ,ze powinno robić się kontrolnie co jakiś czas dziecku
morfologię, czy lepiej bez powodu nie narażać dziecka na stres pobierania krwi?
Obserwuj wątek
    • peresia Re: badania kontrolne 09.07.06, 11:09
      W przychodni, do której należę obowiązuje następujący schemat:
      - pierwsza morfologia, gdy dziecko ma 6 miesięcy i to niezależnie od tego, czy
      karmione piersią, czy sztucznie; czy choruje, czy jest zdrowe itp.
      - druga morfologia na bilansie dwulatka ( o ile ta pierwsza jest prawidłowa)
      - następne raz na rok lub rzadziej
    • agab51 Re: badania kontrolne 09.07.06, 11:19
      moja 4latka miała badania zrobione po raz pierwszy w tym roku, przy okazji
      infekcji pediatra stwierdziła bladość skóry, na tej podstawie dała skierowanie.
      wykazało faktycznie niedokrwistość. a wcześniejsza nasza wizyta była na bilansie
      dwulatka, bo mi dziecko nie chorowało. nie było takiej potrzeby żeby iść do
      lekarza, ani żeby ją kuć, zwłaszcza, że dziewczyna ładnie rośnie- jest wysoka,
      waga proporcjonalna do wzrostu.
      • peresia Re: badania kontrolne 09.07.06, 11:23
        A córeczka mojej koleżanki nie choruje, prawidłowo przyrasta, ładnie je, dobrze
        wygląda, a od roku pediatra nie może sobie poradzić z przewlekłą anemiąsad((
        • ppolkaa Re: badania kontrolne 09.07.06, 11:30
          peresia napisała:

> A córeczka mojej koleżanki nie choruje, prawidłowo przyrasta, ładnie je, dobrze
          > wygląda, a od roku pediatra nie może sobie poradzić z przewlekłą anemiąsad((

no właśnie i to jest przypadek ,który stanowi argument
      • ppolkaa Re: badania kontrolne 09.07.06, 11:28
        hmmm moje dziecko dotychczas też praktycznie chorowało sporadycznie na infekcje
        wirusowo-bakteryjne(ma problemy ze zdrowiem ,ale są to chroby "specjalistycze"),
        dlatego nie widziałam potrzeby robienia takich badań(lekarz wiadomo ,że z
        własnej inicjatywy nie skieruje na badania-oszczędności) .Z wagą i wzrostem też
        nie mamy żadnych problemów.
        Teraz zastanawiam się czy nie powinny być zrobione skoro dziecko ma już 4 lata
        • peresia Re: badania kontrolne 09.07.06, 12:13
          Wiesz co, ja na Twoim miejscu przeszłabym się z dzieckiem do najbliższego
          laboratorium i zrobiła podstawową morfologię, która nie kosztuje aż tak wiele:
          chyba ok. 10 zł. Krew pobiera się z palca, moja Marta w ogóle przy tym nie
          płacze.

Pozdrawiam!smile
    • janeczka79 Re: badania kontrolne 09.07.06, 20:17
      Ja uważam, że takie badania kontrolne są bardzo ważne...Mój Synek w pierwszym
      roku życia miał robione 3 razy morfologie i mocz...nic się nie działo, jednak
      urodził się 4 tyg. przed terminem. Potem raz na rok. Teraz właśnie jesteśmy po
      bilansie czterolatka i również robiliśmy kontrolny mocz i morf.
      Ja uważam, ze jest to bardzo ważne, i wcale nie uważam (jak to innem mamy
      pisały w jakims wątku), że na darmo kłuję dziecko...Jestem pewna że żadnej
      traumy się Synek nie nabawi z tego powodu...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka