karolcia-jm 17.07.06, 16:09 Moja roczna coreczka nie odrywa sie od butelki. Ostatnio zauwazylam, ze gorne zabki sa ciemne. Obawiam sie, ze to poczatki prochnicy butelkowej. Mozecie podac wady i zalety obu tych zabiegow??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bri Re: lapisowanie a ozonowanie - co wybrac? 17.07.06, 16:41 Nie wiem który zabieg lepszy. Pewnie dentysta będzie najlepiej mógł polecić. PS. Czy Ty nie możesz zacząć odrywać butelki od Twojej córeczki? Odpowiedz Link Zgłoś
czarnauk Re: lapisowanie a ozonowanie - co wybrac? 17.07.06, 17:27 wg. mnie to za wcześnie na jakiekolwiek ingerowanie dentysty, zresztą zapytaj fachowca pyt. do "bri" - co to znaczy "Czy Ty nie możesz zacząć odrywać butelki od Twojej córeczki?" Odpowiedz Link Zgłoś
lunarei Re: lapisowanie a ozonowanie - co wybrac? 18.07.06, 09:52 Pytanie bri jak najbardziej logiczne. Po pierwsze pozwolenie dziecku na ciągłe łażenie z butelka jest dziwne. Tyle mówi się o ząbkach, że trzeba dbać, o wadach zgryzu. Po drugie, jak już mama zauważyła u dziecka niepokojące objawy powinna szybciutko zabrać butelkę, zanim zmiany na jedynkach przejdą na inne ząbki. Odpowiedz Link Zgłoś
emi29 ODP: lapisowanie a ozonowanie - co wybrac? 18.07.06, 12:35 Witaj, napewno nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że za wcześnie na ingerencję dentysty. Jeżeli zauważyłaś coś niepokojącego to idź / tylko wybierz dentystę, który ma doświadczenie w pracy z dziećmi . My byliśmy, kiedy Kacper miał ok. 1 1/2 roku i też zdiagnozowano próchnicę niestety. Nie potrafię ci powiedzieć czym różnią się te dwa zabiegi o których piszesz, bo Kacper ma zęby lapisowane, a efekt tego jest taki,że próchnica nie rozwija się dalej ale ząbki są czarne /tak działa lapis/. Pozdrawiam,Emilia. Odpowiedz Link Zgłoś
bonkreta Re: lapisowanie a ozonowanie - co wybrac? 18.07.06, 12:50 Obawiam się, że jeśli zęby są już ciemne, to nie jest to początek, ale już dość rozwinięta próchnica. Tutaj: www.mlecznyzabek.pl/faq.htm możesz poczytać m.in. o lapisowaniu i ozonowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
magiko1 Re: lapisowanie a ozonowanie - co wybrac? 18.07.06, 13:41 czym prędzej idź do dobrego pedodenty, który jak najszybciej dziecku zalapisuje ząbki. Niezbędne jest natychmiastowe oderwanie dziecka od buteli, i wprowadzenie bardzo ostrej higieny ząbków dziecka. Jeśli ty widzisz że ząbki już zciemniały to próchnica już całkiem nieźle grasuje bo zębach. U tak małych dzieci próchnica zjada zęby z dnia na dzień w zastraszającym tępie, więc nie lekceważ. Wiem co pisze bo przeżyłam to na własnym dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia-jm Re: lapisowanie a ozonowanie - co wybrac? 18.07.06, 14:07 a czym zastapic butelke? A moze uzywac butelki, ale bez napojow slodzonych - czyli woda? Odpowiedz Link Zgłoś
bonkreta Re: lapisowanie a ozonowanie - co wybrac? 18.07.06, 14:49 Do butelki zamiast smoczka możesz założyć ustnik (nie aje się tak przyssać jak smoczek). Możesz używać kubka. Możesz nauczyć pić przez słomkę. Ale przede wszystkim musisz ograniczyć ciągłe chodzenie w piciem - dziecko powinno się napić i odstawić kubek, za jakiś czas znów się napić itd. Inaczej na zębach stale znajduje się pożywka dla bakterii. Przejście na samą wodę na pewno jest dobrym pomysłem dla zębów. Odpowiedz Link Zgłoś
katka74 Re: dobry dentysta?! 18.07.06, 17:14 Może macie namiary na dobrego dentystę dla dziecka z W-wy. Z podejściem do dziecka , które na pewno nie będzie współpracować. Odpowiedz Link Zgłoś
emi29 ODP: dobry dentysta 19.07.06, 08:25 Hej, chyba żadne małe dziecko nie współpracuje z dentystą .... Ale wszystkiemu można zaradzić. My chodzimy do Family Dental Center. Z lekarzy polecam dr Techmańską i dr Jackiewicz. W załączeniu link www.fdc.pl/ Pozdrawiam, Emilia. Odpowiedz Link Zgłoś
mamala2 Re: lapisowanie a ozonowanie - co wybrac? 18.07.06, 17:19 Idź do gabinetu gdzie mają ozonowanie i lapisowanie. Moim zdaniem, jeśli jest taka szansa, a oceni to dentysta, to warto zacząć od ozonowania. Może się jednak okazać, że próchnica jest zaawansowana i ozonowanie już nie wystarczy. Poczytaj też stronę "mleczny ząbek", którą któraś z poprzedniczek polecała, znajdziesz odpowiedzi na sporo pytań i wątpliwości. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś