Dodaj do ulubionych

KOMÓRKI MACIERZYSTE

19.07.06, 14:00
Od jakiegoś czasu zastanawiam się czy nie popełniłam błędu nie pobierając
komórek gdy urodził się Mati.Tyle się teraz mówi o tym,że mogą uratować
życie,że może niedługo będzie można "wyhodować" komórki z których zbudowany
jest mięsień serca.Proszę jeżeli wiecie coś więcej to napiszcie o tym.Ja
chyba za dużo sobie wyobrażam,a z drugiej strony nie chciałabym przegapić
czegoś ważnego.Gdyby to było możliwe jestem w stanie zajść w ciążę,żeby
pobrać te komórki i może kiedyś się "przydadzą.Ale to nie jest tak,że tylko
dlatego...Kocham dzieci
Obserwuj wątek
    • jukilop Re: KOMÓRKI MACIERZYSTE 19.07.06, 14:14
      słyszałm różne opinie (że to dopiero w powijakach ) a przechowywanie kosztowne
    • meralda Re: KOMÓRKI MACIERZYSTE 19.07.06, 20:41
      NIe rób tego i nie żałuj. Badania są w powijakach - to mało powiedziane. Na razie wszczepiali komórki mcierzyste od owcy myszom i coś tam sywierdzili.... Totalna bzdura. Zwłaszcza, ze ciagle ogłaszają sie kolejni naukowcy, którzy twierdza , że wizolowali komórki macierzyste a to ze szpiku kostnego a to z innych jeszcze tkanek. Dalatego nie jest powiedziane, ze tylko te z krwi pempowinowej beda przydatne, nawet jeżeli kiedyś będą. Bo od badań nad zwierzętami, do badań nad ludźmi i powtierdzenie tych wyników to 10, 20 lat, albo i więcej. Na razie zresztą i tak najlepsze komórki to te, które powstają w zarodkach, a to juz rodzi problemy etyczne. I ostatnia informacja - w Polsce banki krwi pempowinowej niczego nie gwarantuja, nawet tego, ze bea przez wiele lat przechowywac tę krew w odpowiednich warunkach.... szkoda nerwów, mna prawdę Ja sie dobrze w tym rozpatrzyłam, straszne oszukaństwo
      • mamaadama4 Re: KOMÓRKI MACIERZYSTE 20.07.06, 12:08
        Komórki macierzyste podobne do tych, które są w embrionach znaleziono już u
        dorosłych ludzi. Ogłosił to pod koniec ubiegłego roku prof.Ratajczak - do
        niedawna szef Ośrodka Transplantacji USD w Krakowie. Badania prowadzone były i
        są w USA (profesor również tam pracuje). Wyeliminowało by to problemy etyczne.
        Pytałam transplantologów co sądzą na temat bakowania krwi pepowinowej - ich
        opinia jest taka - że jeżeli kogoś stać, niech to robi, bo jak mówią "lepiej
        mieć niż nie mieć" ale tylko w bankach które znajduję się przy ośrodkach
        mających akredytację. Pod koniec roku weszła też ustawa regulująca sprawę
        bankowania krwi i banki będą musiały spełnić sporo warunków, żeby krew u nich
        składowana była wykorzystana.
        jeżeli was to interesuje, to wieczorem lub jutro poszukam linków do bardziej
        szczegółowych informacji.
        • monikakonieczka Re: KOMÓRKI MACIERZYSTE 20.07.06, 15:38
          Bardzo Wam dziękuję za opinie i chyba się uspokoiłam.Pozdrawiam-Monika mama
          Mateusza(HLHS)i Kingi(zdrowej)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka