Dodaj do ulubionych

ospa wietrzna

20.07.06, 11:07
hej moja Wiki za miesiąc szkończy 2 latka i załapała ospę.nie gorączkuje ma
jak narazie mało krostek ale to dopiero poczatek czytałam na goglach że
wysypuję do 5 dni.lekarz zalecił nam tylko kąpanie w kalium i
pudroderm.chciałabym wiedzieć jak wasze maluszki przechodziły ospę jakie
zasady chigieny itp stosować.czy to może być grozne dla dzieci obciazonych
wadą serca pozdrawiam.Iwona i Wiki TGA
Obserwuj wątek
    • emka72 Re: ospa wietrzna 20.07.06, 14:23
      Nam prof.Malec powiedział,żeby zaszczepic Kube przeciw ospie. Jest to niezwykle
      ważne w przypadku dzieci z wadami serca, gdyz bardzo grozne są ewentualne
      powikłania po ospie. Szczepionka w Polsce jest tylko zalecana i nie ma jest w
      obowiązkowym kalendarzu. Kosztuje ponad 100zł (Varilrix). Proponuje zajrzec na:
      www.szczepienia.pl/szczepienia/239,Ospa_wietrzna.html Pozdrawiam
      • i.w.a Re: ospa wietrzna 20.07.06, 15:32
        no chyba teraz juz jst za póżno na szczepienie my już mamy ospesad
        • monikakonieczka Re: ospa wietrzna 20.07.06, 15:42
          Wiem od pielęgniarki,która ma kurs szczepień i jest w tym dobra,że bywają
          powikłania w postaci zapalenia móżdżku.Ale Twoje dziecko na pewno przejdzie bez
          powikłań wierzę w to i życzę szybkiego powrotu do zdrowia-Monika
    • anfido Re: ospa wietrzna 20.07.06, 16:22
      Nam kardiolog polecił podanie leku HEVIRAN. Jest to lek przeciwwirusowy. Adaś i
      Filipek dzięki temu lekowi mieli dość mało krostek ( tylko te pierwsze
      przekształciły się w pecherzyki, a nowe to były zwykłe krostki, które po kilku
      dniach zupełnie znikały), nie drapali się i nie mieli gorączki. Krostki
      smarowałam im zwykłym pudrem w kremie.
      • i.w.a Re: ospa wietrzna 20.07.06, 16:36
        no własnie czytałam o tym leku Wiki do tgo jest przeżiębiona ma katar i
        kaszel,ale to już wcześniej się nabawiła osłuchowo jest czysta.jak to załatwić
        nie mogę jej zawiesc do kardiologa bo pozaraża inne dzieci,zadzwonić do niego?
        niestety nasz pediatra jest na urlopie i musiałam z nia iśc do lek.
        rodzinnego.nic nam oprócz tego co napiałam wyżej nie zapisała.(mam nadzieję ze
        wiedziała ta lekarka co robi)tez nie amy gorączki i mało ją wysypało ale to
        dopiero 2 dzien a z tego co czytałam może wysypywać do 5 dni.załamka
        • gwiazdeczka69 Re: ospa wietrzna 20.07.06, 17:22
          ja przechodziłam ospe wietrzna w wieku 3 lat(wtedy to nie było szczepionek) i
          nie miałam zadnych powikłan a wtedy byłam przed pierwsza operacja i było ze mna
          bardzo zle a i tak bez szwanku przez to przeszłam Głowa do gory!
        • anfido Re: ospa wietrzna 20.07.06, 20:56
          Zadzwoń do kardiologa i zapytaj się czy ten lek byłby wskazany w przypadku
          Twojej córeczki. Jeżeli tak, po prostu idż do lekarza rodzinnego i poproś o
          recepte na lek z zaznaczeniem, że jest to zalecenie kardiologa. Ja tak zrobiłam.
          • i.w.a Re: ospa wietrzna 20.07.06, 21:01
            dzieki8 tak zaierzałam zrobic popołudniu nie mogłam sie do niego dodzwonic
            spróbuje rano pozdrawiam
    • pieguska22 Re: ospa wietrzna 21.07.06, 08:24
      Hej, ja przechodziłam ospe jak miałam 7 lat i nie miałam żadnych powikłań,
      wszystko było oksmile
      • ememka1 Re: ospa wietrzna 21.07.06, 10:06
        Heviran podaje się w pierwszych dniach wysypki. Myślę, że u Was juz za późno.
        Ten lek łagodzi przebieg ospy np. mniejsza wyspka i świąd, ale też nie na
        wszystkich działacrying(( Z tego co opisujesz to wszystko przebiega w normie, więc
        będzie dobrze. Musisz tylko pilnować by się nie przeziębiła ( u Was czytaj
        "doziębiła") i starała się nie drapać. Najgorsze są pierwsze dni,
        później.....już tylko lepiej.
        • i.w.a Re: ospa wietrzna 21.07.06, 12:06
          własnie załatwiłam sobie ten lek i miałam wątpliwosci żeby go podawac to już 4
          dzien Wiki nie gorączkuje już dzisiaj nie miała żadnych nowych krostek,walczymy
          z katarem bo kaszel ustąpił rozmawiałam z kardiologiem przez telefon ale on
          mówi ze musiałby to widzieć też w sumie tak niezdecydowanie kazał nam to
          wziąsć.dałam jej pierwsza dawke dla spokojnego sumienia,ale skoro piszesz ze to
          działa w pierwszych dniach to chyba faktycznie dla nas jest za póżno,a ja nie
          lubie nioepotrzebnie jej faszerować lekami już sama nie wiem
          • anfido Re: ospa wietrzna 21.07.06, 23:52
            Adaś z racji tego, że pierwszy zachorował - oczywiście w sobotę, bo jakżeby
            inaczej, Heviran dostał trzeciego dnia wysypki czyli w poniedziałek. Filipek
            dostawał od pierwszego dnia. U nas zadziałało i przechodzili ospe na prawdę
            łagodnie. Pamietam jak jakieś 10 lat temu opikowałam się moim rodzeństwem
            ciotecznym. Nie dość tego , że bylo cali fioletowi od gencjany ( teraz raczej
            nie smaruje się gencjana, bo nie widac sanu zapalnego krosteczek ospy), to
            krostki mieli po prostu wszędzie na powiekach, w uszach , w buzi itd.. Do tego
            niesamowicie się drapali, nawet przez sen.
    • i.w.a czy to jest normalne? 23.07.06, 08:32
      hej moja niuni ma za jednym uchem strasznego liszaja taka duża rozlana czerwona
      plama z oznakami łuszczenia się skóry a za drugim uszkiem coś mniejszego jakby
      przecięte nie sądze rzeby się tak podrapała bo obcinam jej pazurki co 2 dzień
      na króciótko.nie wiem myję ją w kali wg.zaleceń lek nie tyle ją myję co
      zanurzam ją lekko ręką płucze bo ona sie tak okropnie poci a przy tych temp.to
      by było nienormalne nie myć jej.czy wy też miałyscie coś takiego nie wiem czy
      powinnam iśc znowu do lek.czy oże przeczekac i obserwowac.będe wdzięczna za
      podpowiedz Pozdrawiam Iwona i Wiki TGA
      • chantti Re: czy to jest normalne? 23.07.06, 12:12
        Mnie sie wydaje ze to poprostu odparzenia od tego upalu, moj snek spi azwyczaj
        na jedna strone i po taich upalach wlasnie cos takiego niezidetyfikowanego mu
        sie robi. Walczez tym smarujac po kapieli bepathentem mascia a dodatkowo w
        caigu dnia przecieram zwilzonym gazikiem w wodize przegotowanej i wycieram do
        sucha. Czasem przesypuje zasypka i sa efekty...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka