Dodaj do ulubionych

Co mu jest?

23.07.06, 15:33
11 miesięczny synek w czwartek wieczorem dostał gorączki 38,2 nic mu nie
podałam natomiast w piątek rano pobiegłam do lekarza. Nic nie stwierdził.
Gorączka ta utrzymuje się do dziś. Zbijam ją do 36.8 i po godzinie wraca. Mały
ma apetyt, nie wymiotuje, nie ma biegunki, chętnie też się bawi. Jest tylko
troszkę marudny . Nie kaszle, nie ma kataru, gardło czyste. Co to może być?
Obserwuj wątek
    • mlodziutka11 Re: Co mu jest? 23.07.06, 15:39
      a to nie kolejny ząbek??
      • eriga Re: Co mu jest? 23.07.06, 15:43
        tydzień temu wyszedł mu 6 ząb. Teraz czas na kły. Dziąsła są twarde ale wydaje
        mi się że jeszcze daleka droga do przebicia się ich. U niego ząbkowanie nie
        przebiegało nigdy z gorączką. To jego pierwsza gorączka w życiu i trwa już 4 dzień.
        • eriga Re: Co mu jest? 23.07.06, 15:51
          wyszedł mu 8 ząb a nie jak napisałam 6.
    • antonina_74 Re: Co mu jest? 23.07.06, 21:19
      Zrób badanie moczu z posiewem, nawet bez skierowania, koszt prywatnie - ogólne
      6-10 zł, posiew 25-40 zł.
      U takich maluchów często zakażenie ukł. moczowego objawia się tylko gorączką.
      Przechodziłam to z córką kiedy miała 8 miesięcy, 5 dni gorączki bez innych
      objawów, na koniec wylądowała w szpitalu z ZUMem właśnie.
      • gyokuro Re: Co mu jest? 24.07.06, 02:29
        Może to po prostu trzydniówka - jak po trzech dniach gorączka spadnie i pojawi
        się wysypka to będziesz pewna. Julek przy trzydniówce miał koło 40 stopni, ale
        po trzech dniach nagle jak ręką odjął.
        • eriga Re: Co mu jest? 24.07.06, 08:15
          wczoraj ostatni raz na zbicie gorączki dałam mu o 14.oo cała noc przespał bez
          temperaturu a teraz ma znów 38 kresek.Czy trzydiówka może trwać dłużej jak 3 dni?
          • mamakluska Re: Co mu jest? 24.07.06, 09:27
            witaj,
            trzydniówka trwa naprawde 3 dni a na 4 dzien pojawia sie wysypka, ja obstawiam
            na ząbki, ale badanie moczu koniecznie zrób, poza tym mój mały przy trzydniówce
            był naprawde chory i strasznie marudny

pozdrawiam
            • eriga Re: Co mu jest? 24.07.06, 09:29
              Tak pojawiła się wysypka na 4 dzień ale gorączka jest nadal.
              • ania19771 Re: Co mu jest? 24.07.06, 11:54
                to prawidłowo wysypało Ci dzieciaczka a temperatura moze sie jeszcze utrzymywać
                ale nie powinna byc juz tak wysoka-moze skonsultuj to z lekarzem -bo to choroba
                zakażna która sie przechodzi raz w życiu(ponoć) i czesto odnotowuje w
                ksiażeczce dziecka
                • eriga Re: Co mu jest? 24.07.06, 13:40
                  Wróciłam od lekarza. Mały jest obsypany na pleckach, szyjce, buzce i klatce
                  piersiowej oraz ma pojedyńce krosteczki na nóżkach i rączkach. Temperatura
                  spada. Lekarka znalazła u niego czerwone gardziełko lecz wykluczyła trzydniówke
                  a moim zdaniem objawy pasują. Przecież ból gardła przy trzydniówce też czasem
                  występuje(tak wyczytałam). Stwierdziła że to zapalenie gardła i od tego ta
                  wysypka. Przepisała antybiotyk. Czy któraś z pań miała przypadek gdzie
                  trzydniówka przebiegała z chorym gardziełkiem? Mały ma apetyt dlatego nie
                  podejrzewałam że jest coś nie tak z gardziełkiem.
                  • 5_monika Re: Co mu jest? 24.07.06, 13:44
                    b.często przy trzydnówce jest zapalenie gardł, u nas też tak było.Gdyby to
                    dotyczyło mojego dziecka , nie podałabym antybiotyku, tym bardziej że gorączka
                    spadła.
                    pozdr
                  • renata28 Re: Co mu jest? 24.07.06, 13:48
                    U nas było zaczerwienione gardło, ale lekarz mimo to postawił na trzydniówkę
                    zarówno ten z pogotowia, jak i domowy pediatra). Sprawdziło się, tylko u nas
                    trwało 5 dni.
                    Ale pewnie gdybym poszła do rejonu to antybiotyk byłby murowany.
                    Życzę zdrowia
                    • eriga Re: Co mu jest? 24.07.06, 13:53
                      Właśnie biedactwo zasnęło. Włożyłam mu termometr pod paszkę i po 7 minutach
                      zobaczyłam 36,7. Ucieszyłam się. Tylko zbiło mnie z tropu to, Ze wczoraj mu
                      spadła temperatura po południu a dziś rano miał znów 37,9 w połaczeniu z
                      wysypką. Czy to również normalne?
                      • e5121 Re: Co mu jest? 24.07.06, 14:27
                        Przejdź się jeszcze raz do lekarza. Jeśli to trzydniówka to juz temperatury byc
                        nie powinno. Jeśli zaś temperatura się utrzymuje lekarz pewnie zleci badania
                        krwi, jesłi CRP(chyba tak się to nazywa) będzie wysokie pozostanie
                        antybiotyk...Dziecko nie moze miec tak długo tempy.
    • betka112 Re: Co mu jest? 24.07.06, 21:39
      witaj eriga!.Ja jestem w podobnej sytuacji.Otóż w środę wieczorem mój 14
      miesięczny syn dostał gorączki(38,6).POdałam mu paracetamol w czopku,ale nic
      nie pomogło:nad ranem temp. się utrzymywała.O godz 7-mej podałam kolejny
      czopek,troszkę się obniżyła(do 37,8),ale gdy w południe zmierzyłam mu temp,to
      się przeraziłam(aż 39 stopni).Przy tym żadnego kataru,kaszlu,mały miał
      apetyt,itp.Od razu pojechaliśmy do lekarza,który stwierdził ostre zapalenie
      gardła.Zapisał Bactrim,Hascosept,Ibufen,Lakcid i Lymphomyosot.Dwa razy pytałam
      się(i to bardzo szanowanego pediatry z 30-letnim stażem),czy postawiona przez
      niego diagnoza jest prawidłowa,odpowiadał,że tak.Byłam spokojniejsza,ale mały
      zaczął mieć ostrą biegunkę,gorączka spadła mu po trzech dniach,a wczoraj na
      twarzy pojawiła się wysypka.Dziś ma ją już na brzuszku,pleckach i gdzieniegdzie
      na rączkach i nóżkach.(mija piąty dzień od pojawienia się gorączki)Zaczęłam się
      denerwować,przeglądałam internet szukając porady,weszłam na to forum i widzę,że
      ma pani podobny problem.Nie wiem co mam robić,wszystko wskazuje na to,że to
      trzydniówka.W takim razie po co był ten antybiotyk?Już nie zaufam żadnemu
      lekarzowi.Zobaczę co będzie jutro.Czy ta wysypka przy trzydniówce długo się
      utrzymuje?
      • gyokuro Re: Co mu jest? 24.07.06, 22:24
        Bactrim to nie antybiotyk ,tylko sulfonamid, łagodniejszy. Wysypka powinna
        dosyć szybko zejść. Jeśli to trzydniówka. U nas też była z czerwonym gardłem. A
        gorączka skakała powyżej 40 - jeszcze takiej nie widziałam. I ciężko było ją
        zbić na dłużej. Ale jak już przeszła to było OK.
        Czy dziecko ma jeszcze jakieś objawy? Kaszle, apetyt mniejszy? Julek przy bólu
        gardła nie chce jesć i czasem wymiotuje podczas jedzenia.
      • 5_monika Re: Co mu jest? 25.07.06, 07:57
        podejście lekarza podobne jak kilka lat temu u mnie, dziecko tylko na piersi,
        nie chorujące, gorączka, czerwone gardło i lekarz i tak osłonowo zapisałby
        antybiotyk(prywatny znany lekarz), zrobił wyjątek bo dziecko było tylko na
        piersi, więc po trzech dniach była wysypka i po problemie.
        Pozdr
        • czarna_maruda Re: Co mu jest? 25.07.06, 12:18
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=45193902
          Miałam podobną sytuację, przejrzyj proszę mój wątek
    • eriga Re: Co mu jest? 26.07.06, 11:52
      Temperatury brak od poniedziałku jednak wysypka nadal się utrzymuje. Jest tego
      dużo mniej i bledsza ale jest. Z buzki znikła prawie całkowicie, na pleckach też
      ok, brzuszek nadal obsypany ale mniej i jest tego więcej na nóżkach i rączkach.
      Czy wysypka może po trzydniówce utrzymywać się trzeci dzień?
      • julia_gr Re: Co mu jest? 26.07.06, 20:23
        może ...moja miała 4 dni
    • eriga Re: Co mu jest? 28.07.06, 22:12
      Dziś po raz kolejny udałam się do lekarza. Innego niż zawsze. Prywatnie. I
      okazało się że to nie była trzydniówka. Niepokojącym dla mnie sygnałem była
      utrzymująca się tak długo wysypka, która z dnia na dzień stawała ię bardziej
      widoczna i rozległa. Dziś ciałko całe już było zaatakowane wysypką. Doszedł
      lekki kaszeLek. Diagnoza-ODRA.
    • czarna_maruda Re: Co mu jest? 28.07.06, 22:33
      No to kurujcie się. Dobrze zrobiłaś że skonsultowałaś to z lekarzem
      Życzę zdrówka!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka