Dodaj do ulubionych

stopy i kolana u 2-latka

28.07.06, 11:50
Nasz 2-latek ma płaskie stopy i kolana zaczynają mu się wykrzywiać do środka.
Lekarz mówi, że to dopiero po 3 latach wiadomo, czy będzie miał płaskostopie
czy nie (trochę to dziwne). Macie jakieś doświadczenia z tym? może cos
wiecie. No i może ma też znaczenie, że mając dokładnie 2 lata i 3 m-ce, ma
stopę nr 26, waży 19 kg, ubranka na 110 (duży jest). Za tydzień wybieramy się
do ortopedy. a może to niedobór wit. D3 ale dostawał jak był malutki. Dużo
jeździ (szatani) na rowerku.
Obserwuj wątek
    • honi_29 Re: stopy i kolana u 2-latka 28.07.06, 12:15
      Mój synek też ma kolanka do środka,ale podobno do 3 lat to "fizjologia",albo
      inaczej mówiąc nie ma się czym martwić na razie.Potem można to korygować
      ćwiczeniami,albo jak Maluch wyrazi chęć już teraz ćwiczeniami typu siadz
      nóżkami rozłożonymi w ten sposób,że stópki do siebie,a kolanka na zewnątrz(ale
      barwnie tłumaczę...)Stopy mojego synka mają "wgłębienia",których brak przy
      płaskostopiu.
    • honi_29 Re: stopy i kolana u 2-latka 28.07.06, 12:17
      Aha i co do wzrostu to nie wiem dokładnie,ale ubranka nosi jak Twój,tzn.na
      110,buciki 25,a waga 18,5kg.Jest z dzieci grubokościstych,ale sadełka też
      troszkę mawinkNie jest gruby,ale okrągławy,jak nasz tatuśsmile
      • arorat4 Re: stopy i kolana u 2-latka 28.07.06, 14:15
        a jak mniej więcej wyglądaja te "wgłębienia". Wiem,że nie zabardzo da się to
        opisać. Nasz urwis też nie ma całkiem płaskich stóp. Siadamy z nim tak jak
        opisałaś i jak chce na ręce, to nogi po bokach brzucha (naszego). To mamy
        podobnych "wielkoludów", bo nasz synek tez nie jest gruby, ma taki fajny
        brzuszek, który czasem specjanie wypina do przodu.
        • honi_29 Re: stopy i kolana u 2-latka 28.07.06, 17:47
          Wyglądają podobnie jak u dorosłego,tzn jak normalna stopa bez platfusa.
    • mama_micha Re: stopy i kolana u 2-latka 28.07.06, 15:04
      hmmmm czy Ty opisałaś mojego syna? big_grinbig_grin
    • edorka1 Re: stopy i kolana u 2-latka 28.07.06, 15:12
      Mam doświadczenie. Mój synek mial takie nóżki, w wieku 2 lat wzięłam
      skierowanie do ortopedy i dostaliśmy wkładki korgujące. Po trzech miesiącach
      widze wyraźną poprawę.
      • edorka1 Re: stopy i kolana u 2-latka 28.07.06, 15:13
        fizjologiczny jest rozjazd stóp do 5 cm przy złączonych kolankach. Mój synek
        miał znacznie więcej.
    • lidkakn Re: stopy i kolana u 2-latka 28.07.06, 16:52
      Moja Dominisia ma również 2 lata i 3 miesiące i kolanka nieco do środka. Na
      nóżki kupuję jej buty z twardą piętą, zazwyczaj z Bartusia. Pozwalam jej też
      chodzić na bosaka (lubi się wspinać na paluszkach) tym samym ćwiczy stópkę. Waży
      13,5 kg, a rozmiar buta - 23. Myślę, że nóżki się wyprostują ,a przecież
      naturalnej witaminy D3 teraz nie brakuje.
    • bl_aneczka Re: stopy i kolana u 2-latka 28.07.06, 18:21
      O ile wiem, to taki maluszek ma na stopach jeszcze poduszeczki tłuszczowe (czy
      jakoś tak) i to z czasem zanika. I pilnuj, żeby siadał po turecku, a nie na
      piętach z kolankami do wewnątrz.
      • kattkak Re: stopy i kolana u 2-latka 28.07.06, 21:31
        radziłabym poprosić o skierowanie i wybrać się do ortopedy.
        Mój synek właśnie w tym wieku trafił do ortopedy i niestety same buciki i
        siadanie po turecku mu nie pomoże( ma różnicę 7 cm pomiędzy kostami)
        • agni71 Re: do kattkak 29.07.06, 00:55
          A jakie zalecenia dał ortopeda? Bo my na bilansie 2-latka dostałysmy też
          skierowanie do ortopedy - mamy wizyte umówioną na przyszły tydzień, i ciekawa
          jestem, czego mozna sie spodziewać. Starsza córka miała koślawość prawie od
          momentu, kiedy zaczęła chodzić, a u młodszej były nóżki proste, a jakieś 3-4
          mies. przed ukończeniem 2. roku życia wykoślawiły się dość znacznie (mała wtedy
          duzo chorowała, może to miało znaczenie?).

aga
          • edytek1 koślawe kolanka 29.07.06, 02:04
            Moja córka na bilansie 2 latka miała stwierdzoną znaczną koślawość kolan.
            Widziaął, ze nużki jakoś idą do środka , ale myśłałam, ze ten problem nas nie
            dotyczy, bo buty były zawsze nowe porzadne dziecko dostawoło dużo wit d3 a
            maął nie miaał nadwagi i była ruchliwa.Ortopeda powiedział, ze wada jest duża
            zalecił ćwiczenia i skakanie na piłce a uszami, pływanie, jazdę na rowerze.
            Córka rosła niedawno skończyła 4 lata i po krzywych kolankach nie ma śladu
            pomogł przede wszystkim basen i pilnowanie prawidłowego siadu " po turecku" no
            i buty najpierw wysokie ortopedyczne dyby a potem coraz mniej zabudowane.
            Sotstnie typowe sandałki ecco zginajace się w 1/3 swojej długości
          • kattkak Re: do kattkak 29.07.06, 20:06
            ortopeda to tylko przepisal buty, a potem łuski ortopedyczne.
            Wymusiłam za to na nim skierowanie do poradni rehabilitacyjnej.
            oczywiście dobrze robi jazda na rowerze, siadanie o turecku, wszelkie ćwiczenia
            wzmacniające mięśnie nóg( podnoszenie, uginanie, chodzenie na palcach, na
            piętach, ściaskanie piłki kolanami, podnoszenie palcami nód małych przedmiotów
            z podłogi).
            A najciekawsze było to że refabilitant pokazał jak ważne jest prawidłowe
            wstawanie. Mój synek bardzo wykrzywiał kolana przy podnoszeniu się z siadu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka