eriga 28.07.06, 23:15 W jaki sposób mój 11 miesięczny synek mógł zarazić sie odrą? Z nikim chorym nie miał kontaktu, nawet lekarka stwierdziła,że nie pamięta co to odra bo to już rzadka choroba. Skąd więc to u niego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bammbi Re: odra 29.07.06, 20:10 jest to chorba bardzo zarażliwa i wcale nie rzadka chorują prawie wszystkie dzieci zarazliwość jej jest taka że wystczy styczność z przedmiotem chorego albo wejście do jego pokoju, sam chory moze nawet was nie spotkać tylko zarazić wystarczy pobyt w przychodni i juz ja zawsze jak ide do przychodni to cos ze soba przynoszę mimo ze chodze w godz zrowych, tak to juz jest, dzieci chorują niestety Odpowiedz Link Zgłoś
jola_ep Re: odra 29.07.06, 20:14 > jest to chorba bardzo zarażliwa i wcale nie rzadka > chorują prawie wszystkie dzieci Być może masz na myśli inną chorobę. Na odrę są obowiązkowe szczepienia i jest to obecnie choroba rzadka. Co innego dawniej. Pozdrawiam Jola Odpowiedz Link Zgłoś
eriga Re: odra 29.07.06, 21:24 Jola masz racje. Nawet lekarka stwierdziła, że dawno się nie spotkała z tą chorobą. Nie wiem skad to. Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysiatko1 Re: odra 29.07.06, 22:49 odra jest baaaaardzo sporadycznie spotykana... Odpowiedz Link Zgłoś
lila.k1 Re: odra 30.07.06, 21:08 Witam moja córeczka miesiąc temu też miała odrę . Stąd wiem że w ubiegłym roku zachorowała na nią tylko 66 osób . My też niemiałyśmy kontaktu z nikim chorym , ale ktoś szczepiony mógł przenieś wirusa . Zuzai ma w tej chwili 14 miesięcy i nie była szczepiona na odrę . Przebieg choroby jest ciężki więć życzę wam powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
monda1 Re: odra 02.08.06, 13:59 Mój mały tez się tym zaraził i nie mam pojęcia gdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
pysiaaa1 Re: odra 08.08.06, 09:21 czytam juz nie jeden post jaka to zadka choroba ta odra) a czy ktos slyszal lub czytal ze ostatnio wzrosla ilosc zachorowac w polsce i ze w rosji zastanawiaja sie nad ogloszeniem epidemii? szczepienia sa owszem obowiazkowe ale zachorowania mimo to sa. czytalam dane ze przez ostatnie 3-4 lata nie bylo zachorowan zadnych a teraz jest ich coraz wiecej - zadka czy nie zachorowac mozna i juz a lekarze powinni umiec ja rozpoznac mimo ze tak zadko wystepuje Odpowiedz Link Zgłoś
utka Re: odra 04.08.06, 14:30 ludzie jezdza tramwajami, autobusami, chodza do centrow handlowych - zzlapac zarazki mozna wszedzie i przyniesc je do domu. Jak sie okazuje, odra wcale obecnie nie jest taka rzadko choroba - niedawno nawet w wiadomosciach mowili o epidemii zachorowan - w warszawie i w wojewodztwach wschodnich. Ponoc jakas wielka epidemia panuje na Ukrainie i najprawdopodobniej stamtad trafila do nas. zycze szybkiego uporania sie z choroa. moja mala bya szczepiona jakies poltora miesiaca temu, ale szczepnienie przeszla strasznie Odpowiedz Link Zgłoś
bammbi Re: odra 04.08.06, 16:43 a jakie to było szczpienie ? mmr2 czy priorix ? proszę napisz mam bardzo wątłe dziecko i boję sie jak to przejdzie, tymbardziej że słyszłam że po mmr2 słabsze dzieci przechodzą zaraz lekką odrę. Moje dziecko ma wadę serduszka i boje się bo jest szczególnie dla niej niebezpieczna choćby lekka postać odry ... proszę napisz jak możesz. Odpowiedz Link Zgłoś
utka Re: odra 07.08.06, 10:54 Ania, juz Ci wyslalam majla, moja coreczka najbardziej sie meczyla z tym suchym uczuleniem na buzi - strasznie to drapala Kolezanka mi powiedziala, ze to najprawdopodobniej byla wlasnie lekka postac odry, ciemieniuche w miare szybko zauwazylam i udalo sie nam ja skutecznie w pare dni zlikwidowac, niestety do tej pory mala ma powiekszone wezyly chlonne na szyi - to tez byl objaw poszczepienny, no ale jak juz pisalam kazde dziecko jest inne i inaczej reagujue. u nas swedzenie i moze nasilenie tej wysypki/uczulenia dodatkowo potegowaly upaly zycze Wam wszystkiego dobrego Odpowiedz Link Zgłoś
mama_do_kwadratu Re: odra 07.08.06, 13:47 A nie jest to przypadkiem odra poszczepienna? Nie był maluch szczepiony MMR? Odpowiedz Link Zgłoś