monda1 09.08.06, 07:39 Jaka jest różnica między siniakami a wybroczynami? Zawsze myślałam że to jest to samo tylko pod inną nazwą a okazuje się że nie. W takim razie wiem tylko co to siniaki a wybroczyny jak wyglądają? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gosiakol27 Re: siniaki a wybroczyny 09.08.06, 15:48 "Rodzinna Encyklopedia Zdrowia": "Każda sytuacja w której krew normalnie znajdująca się w naczyniach dostaje się poza ich obręb, prowadzi do krwawienia naczyniowego. Jeżeli krew wydostająca się z naczyń przenika do tkanki skórnej, tworzą się siniaki przybierające formę drobnych czerwonobrązowych lup purpurowych kropek, nazywanych WYBROCZYNAMI, lub większych plam, określanych mianem plamicy(...) (...) Plamica alergiczna, często nazywana plamicą anafilaktyczną, przypomina wysypkę skórną i pojawia się nagle, na ogół na ramionach, nogach, pośladkach i stopach. Najczęściej występuje u dzieci, zwłaszcza po przebytej infekcji np. anginie(...) (...) Innymi chorobami, w przebiegu których mogą występować krwawienia naczyniowe są: białaczka, hemofilia i zaburzenia układu krzepnięcia krwi. Naużywanie alkocholu i częste przyjmowanie kwasu acetylosalicylowego również powodują krwawienia." Odpowiedz Link Zgłoś
bursztyn3 Re: siniaki a wybroczyny 09.08.06, 17:28 siniak = podbiegnięcie krwawe wybroczyna to drobna plamka/kropka Odpowiedz Link Zgłoś
kk1962 Re: siniaki a wybroczyny 17.08.06, 10:34 A ja wiem jak wyglada jedno i drugie. Siniak to siniak. A wybroczyny to takie malutkie czerwone kropeczki, wystepujace w skupiskach. Robi sie ich od razu sporo. Moja corka przy niskich plytkach - bardzo niskich - miala je np na udach (od za dlugiego trzymania na nich laptopa ). Ale zdarzyly sie tez na kostkach (nie wiem skad), na nosie (od okularow). Odpowiedz Link Zgłoś