Dodaj do ulubionych

Jakie są objawy refluksu? Pomocy.

19.08.06, 20:24
Nasz mały strasznie płacze po jedzeniu, kiedy już mu się odbije pierwszy
raz/dwa. W ogole odbijanie jest jego największym problemem, widać, że go męczy
i boli brzuszek przed odbiciem. Potrafi odbijać kilka razy, nawet jeszcze
godzinę po jedzeniu. Stąd kłopoty z kładzeniem go spać, szczególnie w nocy!
Czy to mogą być objawy refluksu? Może ma biedaczek zgagę i to go tak męczy?
Dzięki.
Obserwuj wątek
    • karolinka123 Re: Jakie są objawy refluksu? Pomocy. 19.08.06, 21:17
      Objawy i rozpoznanie refluksu żołądkowo-przeł. u niemowlat obejmuja:
      1) Bol, rozdraznienie, staly lub nagly krzyk ( zo latwo wziac za objawy kolki
      jelitowej) po karmieniu, nasilajacy sie zwykle po polozeniu dziecka w pozycji
      poziomej,
      2) Czeste lub utrzymujace sie po ukonczeniu pierwszego roku zycia ulewanie lub
      wymioty po karmieniach,
      3) niespokojny, plytki sen,
      4) Incydenty "mokrych bekniec" lub "mokrej czkawki",
      5) Brak prawidlowego przybierania na wadze lub nawet utrata masy ciala.

Do innych, rzadszych objawow nalezy czeste domaganie sie jedzenia lub picia,
      niemoznosc spozywania pewnych pokarmow, niechec do jedzenia lub zjadanie tylko
      kilku kesow mimo glodu, problemy z polykaniem (np. odruchy wymiotne, krztuszenie
      sie), chrypka, czeste bole gardla oraz czeste objawy ze strony ukl. oddech. (
      zap. pluc, zap. oskrzeli, swisty oddechowe, kaszel), przykry zapach oddechu i
      nadmierne slinienie sie dziecka.

Nie chce Cie straszyc, ale moj maly mial refluksa i mial podobne objawy. Zglos
      sie do pediatry. Powinien dac skierowanie na tzw.Ph- metrie.
    • edyta.23 Re: Jakie są objawy refluksu? Pomocy. 20.08.06, 08:56

mamy dokładnie te same objawy, usg potwierdziło refluks przełykowo-żołądkowy i
      to sporysad mały bierze debridat, niestety nie pomaga w ogóle
      • daisy Re: Jakie są objawy refluksu? Pomocy. 20.08.06, 11:20
        A czy Twój mały też ulewa albo coś w tym guście? Bo Stasiowi się nie ulewa, choć
        je bardzo łapczywie (opróżnianie piersi w 5 min.). Czasem z rzadka, i mało.
        Też podajemy Debridat, pomaga na kupki, ale na to akurat nie... (tylko mu się
        odbija na pomarańczowo).
        Czy pediatra podał jakieś rokowania, co będzie dalej?
        • sebaga Re: Jakie są objawy refluksu? Pomocy. 20.08.06, 11:26
          Moj synek tez miał zdiagnozowany refluks, ulewał b. dużo, był rozdrażniony i
          płakał przy odbijaniu. Od 5 tygodnia podawaliśmy mu gaviscon i jak ręką odjął.
          Jak miał 3 miesiące odstawiliśmy gaviscon i nadal jest ok. Tyle, że my
          mieszkamy w Anglii, nie wiem, czy w Polsce jest ten lek.

pozdrawiam
          aga
        • edyta.23 Re: Jakie są objawy refluksu? Pomocy. 21.08.06, 18:19

moje dziecko ulewa raczej rzadko, ale po kilkanaście razy odbija mu się po
          każdym posiłku, przed każdym odbiciem płacze i dopiero gdy mu się porządnie
          poodbija, może spokojnie zasnąć. Ma też często czkawkę i krztusi się zwracanym
          pokarmem,
          w nocy kiedy nie je (robi sobie około 10-12 godzin przerwy) może wreszcie się
          porządnie wyspać, zresztą ja też,
          na usg wyszedł silny refluks, podczas 10 minut badania pokarm zwrócił się 9
          razy, a ulał tylko raz.
    • mooonia2 Re: Jakie są objawy refluksu? Pomocy. 21.08.06, 00:13
      napewno ulewanie obfite...
    • mooonia2 Re: Jakie są objawy refluksu? Pomocy. 21.08.06, 00:15
      a tak wogole to moze bym zmienila butelke bo byc moze maluszek lyka za duzo
      powietrza i sprobowala inne mleko..
    • jolekk1 Re: Jakie są objawy refluksu? Pomocy. 21.08.06, 09:33
      Moj synek ma 10,5 m-ca. Też miał zdiadgnozowany refluks w szpitalu. Po jego
      urodzeniu ja miałam anemię i dziecko nie było przy mnie i chyba dlatego ktos
      zauważył, że on ulewa a nawet wymiotuje po jedzeniu. Po masie badań i usg
      powiedzieli, że to właśnie refluks, który mija zwykle po 3 m-cu życia dziecka.
      Czekałam do tego 3 m-ca ale nic się nie zmieniło. Bywał tak, że nie ulewał
      tydzień i tak że po każdym jedzeniu. Teraz bardzo sporadycznie ulewa. Mam
      nadzieje, że to całkiem zgnie. Słyszałam też, że ta choroba może być uspana na
      jakiś czas a potem wraca...
    • mariolka81 Re: Jakie są objawy refluksu? Pomocy. 21.08.06, 12:57
      Z kolei mój synek niegdy nie ulewał, za to ciągle chorował, zapalenie oskrzeli,
      zapalenie płuc. Do tego kaszel, mocne pocenie i ciąganie za uszka dp tego
      niespokajny płytki sen i ogólne rozdrażnienie. Diagnoza ale dopiero w siódmym
      miesiącu życia po kilku pobytach w szpitalu i leczenie antybiotykami- ostry
      refluks. Ścisła dieta lekarstwa Losec, Gasprid, Gealcid i cała masa innych i
      jak dotąd już od 5 m-cy jest ok. To ciężka choroba i dobrze byłoby ją szybko
      zdiagnozować i leczyć.
    • melka_x Re: Jakie są objawy refluksu? Pomocy. 21.08.06, 13:04
      Wyginanie się i prężenie przy jedzeniu, odpychanie piersi/butelki przy
      jednoczesnym płaczu z głodu, bardzo częste czkawki, częste ulewanie także długo
      po posiłku. A zgaga właśnie towarzyszy refluksowi (cofa się przecież nie tylko
      pokarm, ale i kwasy żołądkowe).
      • oda100 Re: Jakie są objawy refluksu? Pomocy. 21.08.06, 16:41
        moj maly mial sporo z wymienionych powyzej objawow z wyjatkiem ulewnia, byl
        przebadany jak mial 3,5 m-ca, wlacznie z sada do zoladka na 24 godziny i
        wszystko bylo ok.
    • daisy Re: Jakie są objawy refluksu? Pomocy. 22.08.06, 17:20
      Poszliśmy dziś do pediatry i właściwie nas trochę zbyła - że jak nie ulewa i
      przybiera na wadze to nie ma o czym mówić. Nie wiem, nie jestem całkiem
      przekonana, w końcu dorośli jak mają refluks to też nie ulewają po obiedzie, no
      nie...
      Może wezwać kogoś prywatnie?
      • ulcia30 Re: Jakie są objawy refluksu? Pomocy. 02.09.06, 09:39
        mariolka81, jaka to ścisła dieta?
    • fisz77 Re: Jakie są objawy refluksu? Pomocy. 02.09.06, 15:46
      Tak jak czytam, to u nas niestety jest najgorzej, bo towarzyszą temu
      wszystkiemu drgawki. Debridat, bioprazol, zagęszczanie Nutritonem nic nie
      pomaga. Z zegarkiem w ręku codziennie o świcie zaczyna dzieckiem trząść i
      słychać odgłos jakby nie mogło czegoś przełknąć. Często później odkaszlnie albo
      się odbije, ale to wszystko jest bardzo przykre. Obecnie ma 10 miesięcy, nadal
      często krztusi się, ma czkawki, ulewa, na okrągło się odbija. Jeśli ktoś z Was
      spotkał się z czymś takim (jakieś linki, albo z autopsji), błagam napiszcie.
      Jestem załamana.
      • hania1001 Re: do fisz77 06.11.06, 09:37
        jak wyglądają u was te drgawki? bo ja zaobsrwowałam u mojego synka coś
        podobnego. Wzdryga nim, a po chwili widać jak wydzielina jest już w gardle albo
        wręcz wypływa z buzi. Dziecko ma 7 miesięcy a objawy pojawiły się jak miał 6,5.
        Często beka, odbija, ulewa, kaszle czasem przed ulaniem. Odmawia jedzenia. Je
        bardzo małe porcje. Czasem na widok butelki krzyczy i bardzo głośno płacze i
        napina się i prężysad
        Najgorzej jest rano jak podnoszę dziecko do pionu. Wtedy beka i chlusta. Czasem
        to nawet przez nos wypływa wydzielinasad(( Jak mały gaworzy słychać takie dziwne
        chrapanie w gardle. Jest marudny, często trze oczy, łapie się za ucho. Dodam,
        że akurat równo z pojawiniem się wymiotów, bo oprócz ulewania także wymiotował,
        zaczął ząbkować. Puszcza głośne bączki, jak prbuję pomasować go po brzuszku to
        też płacze, ale nie zawszesad
        Ja już nie mam siły!!! Karmiernie małego to dla mnie ogromny stres!!!
        Zawsze często i sporo ulewał, ale te większe problemy zaczęły się jak podałam
        małemu papkę marchewkowo-ziemniaczb=ną z dodatkiem oliwy z oliwek ugotowane
        przeze mnie. wczesniej jadł sloiczkowe.
        • ilona54 do marioli81 06.11.06, 14:52
          witam,moja corka w maju rowniez miala zdiagnozowany delikatny refluks...lekarze
          stwierdzili,ze mala dobrze przybiera,wiec zadnych lekow jej nie przepisali,pow
          ,ze samo przejdzie....caly czas niestety mala ,gdy pije picie z bidona,kubka
          niekapka zachlystuje sie..martwi mnie to......apetyt jej dopisuje,nie
          ulewa,odbija jej sie normalnie i ma 18mies...powiedz jak diete stosujesz dziecku????
          • wiga1968 Re: Refluks 06.11.06, 15:16
            Synek miał refluks. Nie płakał przy jedzeniu, spał dobrze, przybierał na wadze,
            jedynie ulewał i kaszlał. Kaszel trwał przez 8 mies., kilka razy rozwinęlo się
            z tego zapalenie oskrzeli. W 11 mies. życia zdiagnozowano wreszcie, że to
            refluks III stopnia. Dostaliśmy Debridat i Losec na 6 tyg. i... zakaz podawania
            dziecku soków marchewkowych. Podobno marchew świeża (szczególnie w gęstych,
            przecierowych sokach) wzmaga refluks. Po tych 6 tyg. narazie jest spokój, a
            minęło już prawie 1,5 roku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka