Dodaj do ulubionych

hormon wzrostu - badanie

20.08.06, 16:59
czy ktos miał juz badany poziom hormonu wzrostu podczas snu? Chodzi mi głównie o
to, jakie są normy i jak długo czeka sie na wyniki. Ile razy noca jest pobierana
krew?
Obserwuj wątek
    • ania.76 Re: hormon wzrostu - badanie 21.08.06, 07:33
      nie mieliśmy takiego badania, ale przeraziłaś mnie tym co napisałaś: ile razy
      podczas snu pobierana jest krew? Jakoś nawet nie jestem sobie w stanie
      wyobrazić wybudzania mojego niespełna 3-letniego dziecka w nocy na pobranie
      kriw i to być może kilkakrotnie, toż to szok! Dziś mój mąż jedzie z małym na
      pobranie krwi na badnia: hormon wzrostu, hormony tarczycy, choroba trzewna i
      jakieś tam inne które zleciła lekarka.
      Mam nadzieję, że nie będzie potrzeby takiego badania o którym piszesz, moje
      dziecko bardzo źle znosi pobieranie krwi - ciężko u niego znaleźć żyły,
      niekiedy cała czynność trwa i 40 min! Potem biedaczek cały dzień dochodzi do
      siebie.
      Ale jestem ciekawa jak to badanie o którym piszesz wygląda i czy jest często
      stosowane czy tylko w pojedynczych, skrajnych przypadkach.
      Serdecznie pozdrawiam, Ania
      • kaldko Re: hormon wzrostu - badanie 21.08.06, 09:31
        chodzi o to, że podczas snu jest największe stężenie hormonu wzrostu i badanie
        jest najbardziej wiarygodne. Niestety, trzeba na jedna noc zostać w szpitalu.
        Właśnie chodzi o to, żeby dziecka nie wybudzać - przypuszczam, że wkłuwają się
        raz i potem "korzysta się" z tego wkłucia. Hormon wzrostu wydzielany jest
        pulsacyjnie, dlatego krew musi byc pobrana kilka razy w ciągu nocy. Pozdrawiam.
        • ania.76 Re: hormon wzrostu - badanie 21.08.06, 10:16
          Właśnie wróciłam z pobrania krwi, udało mi się zwolnić z pracy i pojechać z
          meżem i synkiem. Byliśmy w laboratorium szpitalnym w szpitalu dziecięcym.
          Pobranie krwi poszło wspaniale, mały był dzielny, na wyniki musimy czekać kilka
          dni. Ale dowiedziałam się następujących rzeczy: badanie hormonu wzrostu podczas
          snu tak jak napisałaś, jest najbardziej wiarygodne, zakłada się dzieciaczkowi
          wkłucie i nie ma potrzeby wybudzania dziecka (z kąd u nmie takie okropne
          myśli?!). Najpierw pediatra powinien dać skierowanie do poradni
          gastroenterologii dziecięcej w celu wykluczenia choroby trzewnej (gluten),
          jeśli choroba ta zostanie wykluczona należy ze skierowaniem zgłosić się do
          poradni endykronologicznej i tam kierują w razie konieczności na oddział celem
          np badania hormonu wzrostu podczas snu.
          My dziś zrobiliśmy dodatkowo z krwi badanie hormonu wzrostu, ale pani szczerze
          nam powiedziała, ze jest ono niemiarodajne. Najpewniejsze jest to wykonywane
          podczas snu. Za parę dni będziemy mieć wyniki, zobaczymy co wyjdzie.
          Miłego dnia, Ania

• kaldko Re: hormon wzrostu - badanie 24.08.06, 20:11
            Krew pobiera się w głębokim śnie co pół godziny cztery razy. Wyniki po 2-3
            tygodniach.
            • ania.76 Re: hormon wzrostu - badanie 25.08.06, 09:22
              Mamy już wszystkie wyniki, i wszystkie wyszły... super!
              Mały jest okazem zdrowia, nawet badanie z krwi hormonu wzrostu wyszło ok, ale
              wiemy że wynik może być przekłamany. Pediatra stwierdziła, że nie mamy się
              czym martwić, mały rośnie po prostu wolniej, co prawdopodobnie związane jest z
              jego przeszłością chorobową (jest po kilku zabiegach operacyjnych); jednak dała
              skierowanie do poradni endokrynologicznej. Do poradni gstroenterologii nie
              musimy iść - wyniki badań są dobre, nie ma choroby trzewnej.
              Także jesteśmy spokojniejsi. Dziękuję za info w sprawie tego badania we śnie,
              mam nadzieję, że się nam nie przyda, ale jakby co wiem już coś na ten temat.
              Ania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka