Dodaj do ulubionych

Refluks przełykowo-żołądkowy-POMOCY!!!

29.08.06, 21:37

Moje 3 miesięczne dziecko ma stwierdzony podczas badania usg refluks
przełykowo - żołądkowy i krótki przełyk. Mały brał przez miesiąc debridat,
ale nie pomógł. Zagęszczałam też jakiś czas mleko, ale również nie było
poprawy. Jest karmiony wyłącznie nutrmigenem, czyli żadna alergia nie wchodzi
w grę.
W zasadzie z dnia na dzień jest coraz gorzej, dziecko strasznie się męczy,
jest niespokojne, wybudza się ze snu i krzyczy, ma po kilka razy dziennie
czkawkę, ciągle mu się odbija i nawet 2-3 godziny po karmieniu potrafi
zwymiotować. Zazwyczaj jednak nie ulewa, pokarm zwraca się do ust i mały
połyka go z powrotem. Strasznie przy tym cierpi, a ja nie mam już siłysad(((((

Słyszałam, że nieleczony refluks może prowadzić do zapalenia przełyku i
innych chorób... tymczasem od lekarzy słyszę tylko, że to z czasem przejdzie,
mija już jednak 3 miesiąc, a refluks nie tylko nie przechodzi, ale jest coraz
gorzejsad(
Czy są na to jakieś leki?
Może znacie jakiegoś lekarza specjalizującego się w leczeniu tego typu
schorzeń (w Warszawie) który potraktuje sprawę poważnie?
POMOCY!!!
Obserwuj wątek
    • betka32 Re: Refluks przełykowo-żołądkowy-POMOCY!!! 29.08.06, 21:47
      Moja córeczka też miała podejrzenie refluksu, ale nie potwierdzone przez
      badanie usg. Lekarz zalecił Bioprazol. To są takie granulki. Podawałam
      2xdziennie ok. 30 granulek. Pomogło.
    • sebaga Re: Refluks przełykowo-żołądkowy-POMOCY!!! 29.08.06, 21:49
      Hej, mój mały też miał refluks. Wymiotował, ulewał i generalnie wszystko to co
      u Ciebie. Od 5 tygodnia życia podaję mu gaviscon i z dnia na dzień jak ręką
      odjął. Przestałam mu dawać jak miąl jakieś 3,5 miesiąca i jest ok. Tylko że
      mieszkamy w UK, nie wiem czy w PL ten lek jest dostępny.

pozdrawiam
      aga
    • babajaga50 Re: Refluks przełykowo-żołądkowy-POMOCY!!! 29.08.06, 21:51
      zapewniam Cię, że przejdzie. Tego się na tym etapie nie operuje, a później i
      tak nie będzie trzeba. Jeżeli aż tak bardzo dziecko ulewa, to trzeba karmić
      mniejszymi porcjami, a częściej, uważać na to, aby sie odbiło i nie kłaść na
      brzuchu tuż po jedzeniu, ale to pewnie wiesz. Odżyjesz za jakieś dwa miesiące
      jak zaczniesz wprowadzać gęste zupki i kaszki. niestety teraz zostaje Ci tylko
      nosić małego po jedzeniu i nie zamartwiać się. Oczywiście należy kontrolować
      wagę małego. Dziecko z powodu refluksu nie cierpi, cierpią matki. pozdrawiam
      mama trzech refluksów.
    • mahdia Re: Refluks przełykowo-żołądkowy-POMOCY!!! 29.08.06, 23:00
      witaj, moje dziecko także ma refluks. Zaczęło się jak miał 4-tyg. Ulewał
      okropnie, ksztusił się itp. Niestety trzeba to przetrwać. Wysoko trzymać po
      karmieniu, jak dziecko leży to także wysoko ukaładać nie na płasko, zagęszczać
      mleko im gęściejszy pokarm tym lepiej. Ja miałam także proszki antyrefluksyjne
      robione wg. wagi dziecka ( omeprazol ) na receptę. Trzeba uważać aby dziecko
      nie zjadło za duzo naraz lepiej dać mniej a częściej. Mój mały ma 7 miesięcy i
      z refluksem nadal walczymy, nie jest tak uporczywy ale jeszcze jest. Refluks
      zanika pomiędzy 6 a 9 miesiącem życia, górna granica 12 m-cy. Musisz uzbroić
      się w cierpliwość.
      pozdrawiam
      mahdia - mama małego refluksa
      • maw3 Re: Refluks przełykowo-żołądkowy-POMOCY!!! 30.08.06, 08:46
        Powinno przejść. Nam lekarz ,,obiecał", że refluks zacznie ustępować jak
        dziecko zacznie siedzieć. I tak było. Jedynym przykrym wspomnieniem było
        zachłyśnięcie się córki spowodowane refluksem. Dramatyczne w przegiegu ale z
        szczęśliwym zakończeniem. Pionizuj, odbijaj, układaj do snu z główką wyżej od
        nóg, podawaj mleko AR. i chyba tyle. Są skrajne przypadki gdzie refluks nie
        mija i się to operuje.Ale u Was napewno tak nie będzie.Mój brat miał potworny
        refluks jako niemowlę a teraz ma 25 lat i jets okazem zdrowiasmile.
    • mariolka81 Re: Refluks przełykowo-żołądkowy-POMOCY!!! 30.08.06, 10:18
      Synek ma 13 m-cy skończone i jakoś nie mija. Pomimo stosowania się do
      wszystkich zaleceń i wskazówek ciągle jest źle. Wszystko jest ok. w okresie
      kuracji lekami, wystarczy 2 tygodnie bez "wspomagania" i wszystko wraca.
    • loonia1 Re: Refluks przełykowo-żołądkowy-POMOCY!!! 30.08.06, 10:38
      my na poczatku dostalismy Zantac i byla po tym ogromna poprawa, wszystkie
      objawy minely!!! potem jak przyjechalam do Polski na urlop to zrobilismy usg i
      wyszlo, ze refluks jest juz malutki i nie ma sensu szpikowac dziecka tak mocnym
      lekiem. teraz jest na debridadzie i rzadko dzieje sie cos zlego. dokarmiam
      malego butla z NAN 1 HA + nutriton do zageszczania, zeby pokarm mu latwo nie
      podchodzil do gardla. poza tym, to co inni juz pisali: pionizacja po jedzeniu,
      odbijanie, spanie pod katem. nie jest moze jeszcze idealnie, ale w porownaniu z
      tym, co bylo 4-6 tygodni temu to niebo a ziemia! skoro u Ciebie jest tak zle,
      to moze sprobuj Zantacu, ale koniecznie pod nadzorem lekarza bo to silny lek.
      • siula5 Re: Refluks przełykowo-żołądkowy-POMOCY!!! 30.08.06, 10:47
        MOja mała wymiotowała również, ale zazwyczaj pierwszy posiłek, calutki, dali
        Debridat i pomogło.
    • agatek2 Re: Refluks przełykowo-żołądkowy-POMOCY!!! 30.08.06, 14:05
      Mam prawie 7 miesięczną córcie i boję się że to różnież jest refluks. Od
      jakiegos czasu równiez ulewa częściej po mleku - nutramigen. Ciągle odbija
      nawet po 2 godzinach może wylecieć trochę zupki. Byłam z nią u lekarza potem na
      kontroli i wkońcu stwierdzono że to może od nałykania się powietrza. Ale
      czytając o refluksie boję się że to właśnie to. Proszę odpowiedzcie, jak
      rozpoznano u was lub dokładniejsze objawy.
    • mama_idy Re: Refluks przełykowo-żołądkowy-POMOCY!!! 30.08.06, 15:04
      Moja córka ma refluks stwierdzony w pierwszzym miesiącu życia. W tej chwili ma
      9 miesięcy i niestety nie jest lepiej. Należy ona do grupy refluksowych
      niejadków, dlatego że profilaktycznie nie chce jeść. W związku z tym w wielu 9
      m-cy waży 7 kg - niewielecrying
      Leczymy ją od wielu miesięcy. Przyjmuje: Losec lub Polprazol - zamiennie
      Gasprid lub Debridat - także zamiennie oraz Cropoz G i Ketotifen. Bez leków
      jest fatalnie bo nie chce jeść wcale. Kiedy bierze leki jest lepiej, ale też
      bywa różnie.
      W tej chorobie trzeba ogromnej cierpliwości rodziców. Pozdrawiam i życzę
      zdrowia.
      • maw3 Re: Refluks przełykowo-żołądkowy-POMOCY!!! 30.08.06, 15:31
        My dowiedzieliśmy sie o refluksie w najgorszy sposób tzn.mała zachłysneła się
        bardzo silnie z bezdechem, zsinieniem i ledwo ją odratowaliśmy. Refluks miała
        niewielki więc to był wyjątkowy pech, ze tamtej nocy tak silnie jej się ulało,
        ze aż wszystko cofneło się az do płucsad.Trafiliśmy do szpitala na 3 tygodnie i
        mnówsto badań i podejrzeń. jak się okazało , zę przyczyną jest refluks to
        lekarz proweadzący odetchnął z ulgą a po jego reakcji my równieżsmile.Więcej sie
        tak akcja (odpukac )nie powtórzyła.
    • agasz27 Re: Refluks przełykowo-żołądkowy-POMOCY!!! 31.08.06, 13:21
      sprobuj mu zagescic mleko Nutritonem. moj maly tez ma rekluks i ulewanie
      wymiotowanie flegma to dla mnie nic nowego, czkawka i odbijanie nawet przed
      nastepnym posilkiem. taki jest urok naszego szkraba i poki dziecko przybiera na
      wadze i nie dzieje sie nic niepokojacego to trzeba to poprostu cierpliwie
      przeczekac. sama latalam nom stop do lekarza jak mu tylko flegma schodzila i
      dopiero jedna lekarka mi powiedziala ze to jest z ukladu trawiennego i zeby sie
      tym nie przejmowac. mowia ze jak dziecko zacznie siedziec i jest posilki stale
      to jest lepiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka