Dodaj do ulubionych

prevenar na pnemokoki-czy szczepiłyście?

01.09.06, 18:12
bo ja sama już nie wiem, mały poszedł do przedszkola i przydałoby się co wy
na to?
Obserwuj wątek
    • agysa Re: prevenar na pnemokoki-czy szczepiłyście? 01.09.06, 18:25
      Ja szczepiłam i się nie wahałam a teraz będę szczepić przeciw ospie. Moja córka
      też poszła do przedszkola.
      • mamalesia Re: prevenar na pnemokoki-czy szczepiłyście? 01.09.06, 18:27
        na zdrowiu wałkują to co chwilę. Mi też lekarz zlecił. Znaczy - jeden zlecił,
        drugi odradził. Mały ma 3 lata i tez zaczyna przedszkole.
        I masz babo placek
        • aluniaaa Pneumo 23 01.09.06, 18:42
          szczepiłam ,ale Pneumo23,kosztuje 50zl i jest dla dzieci powyzej 2 latek.
    • yenna_m Re: prevenar na pnemokoki-czy szczepiłyście? 01.09.06, 19:31
      szczepilam
      • olusias Re: prevenar na pnemokoki-czy szczepiłyście? 01.09.06, 20:13
        owszem szczepiłam
      • patyk.od.zosi Re: prevenar na pnemokoki-czy szczepiłyście? 14.01.07, 12:15

yenna, czym szczepilas???
        _______
        pozdr.,
        patyk
    • radzik233 Re: prevenar na pnemokoki-czy szczepiłyście? 01.09.06, 21:50
      Moja córeczka tez poszla teraz do przedszkola a ja ja szczepilam z pol roku
      temu takze polecam. Wole dmuchac na zimne niz potem mialabym pluc sobie w twarz
      ze nic nie zrobilam
    • michatka Re: prevenar na pnemokoki-czy szczepiłyście? 02.09.06, 10:52
      nie szczepiłam i nie mam zamiaru
    • majan2 Re: prevenar na pnemokoki-czy szczepiłyście? 02.09.06, 20:51
      Nie i nie zamierzam. Jewstem przeciwna takiej immunologizcaji dziecka
      • moninia2000 Re: prevenar na pnemokoki-czy szczepiłyście? 03.09.06, 20:37
        Hej!Ja walsnie szczepie. Ale dziewczyny jestem bardzo ciekawa dlaczego nie
        cchecie niektore? Mozecie powiedziec? dziekuje , Moni
        • luna333 Re: prevenar na pnemokoki-czy szczepiłyście? 04.09.06, 08:08
          ja szcepiłam już 2 dawkami i trzecią uzupełniającą będę doszczepiać. Moja
          lekarka powiedziała - a kto pani da gwarancję że to właśnie pani dzieko nie
          zachoruje? ona chroni również przed niektórym rodzajem zapalenia płuc, uszu itd
          Mały wogóle na szczepienia nie reagował czyli czuł się bardzo dobrze. Mogłam go
          zaszczepić (dostałam kasę w prezencie) więc zaszczepiłam.
    • agawamala Re: A ja jestem zwolenniczką szczepień! 04.09.06, 10:58
      Jestem z rodziny lekarskiej, może dlatego na problem szczepień ( nie tylko u
      małych dzieci) patrzę trochę inaczej.
      Jestem zwolenniczką szczepień, ale z uwzględnieniem rozsądnych interwałów
      czasowych między szczepieniami.
      Uważam, że nie ma co oszczędzać na szczepionkach. Jeśli są odpłatne lepsze
      należy je kupić. Lepsza szczepionka to mniejsza szansa na powikłania ( chociaż
      dziś większość szczepionek jest nowoczesna i bezpieczna; a na ewentualne
      odczyny uczuleniowe nie ma rady. Na szczęscie dotyczą nielicznych).
      Jestem zdania, że lepiej i taniej zapobiegać niż leczyć. NIby jasne, ale nie do
      końca.
      Szczepiąc pobudza się układ immunologiczny, który lepiej sobie radzi także z
      innymi chorobami. Tak twierdzi znakomita część immunologów, choć są i tacy,
      którzy mają przeciwne zdanie. Jak zawsze i wszędzie.
      Są naprawdę straszne choroby np. meningokokowe zapalenie opon mózgowych,
      odkleszczowe zapalenie opon mózgowych czy choćby WZWB. Skutki przechorowania są
      widoczne przez całe życie.I każdy z nas może znaleźć się wśród tych, którym się
      nie udało.
      Coraz więcej podróżujemy- także do ciepłych krajów, i, mimo deklaracji dbania o
      higienę, nie wszyscy i nie zawsze odpoczywają w 5* hotelach. Czy zatem warto
      ryzykować WZWA i dur brzuszny?
      Często mylimy grypę z przeziębieniem czy infekcją grypopodobną. Prawdziwa grypa
      zdarza się dość rzadko i pewnie dlatego jest lekceważona. Jednak nie warto
      narażać się na powikłania- w ekstremalnym przpadku zapalenie wsierdzia.
      Moja rodzina jest szczepiona. Dzieci w wieku licealnym zgodnie z kalendarzem
      szczepień oraz meningokoki a+C, dur brzuszny, kleszcze, WZWA oraz co roku grypa.
      Tak opracowaliśmy kalendarz szczepień, aby szczepić w miarę możliwości nie
      częściej niż co 6 miesięcy.
      Dorośli także są zabezpieczeni WZWA i B, kleszcze. Pamiętamy o powtarzaniu co
      mniej więcej 8 lat tężca.
      Takie jest nasze zdanie.
    • dzikarooza Re: prevenar na pnemokoki-czy szczepiłyście? 14.01.07, 13:18
      Ja zaszczepilam - 2 dawki, z a pol roku trzecia. Moja corcia ma 6 miesiecy.
      • crazy310 Re: prevenar na pnemokoki-czy szczepiłyście? 14.01.07, 16:46
        ja rowniez bede szczepic moj synek ma 6tygodni biore wszystkie szczepienia
        płatne jakie sa mozliwe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka