Dodaj do ulubionych

ucho zawsze antybiotyk _ czy koniecznie????

24.09.06, 19:19
4 latka i co 4 m-ce zapalenie ucha. Płacz w nocy, potem wyciek i cisza.
Zawsze dostaje antybityk potem Eurespal przez 2 tyg i dopiero jest OK. Teraz
też krzyk w nocy, a dziś jest OK - sama dałam Biseptol (po konsultacji tel) a
jutro laryngolog. Ciekawa jestem czy któś ma leczone uszko inaczej..
Napisze jeszcze, że raz był wyciek krwi, raz ropy, raz gorączka, a dziś nic,
dzicko mówi, że tylko że jej plumka.
Obserwuj wątek
    • verdana Re: ucho zawsze antybiotyk _ czy koniecznie???? 24.09.06, 21:28
      O tym musi zdaecydować lekarz. Przy takich objawach jak opisujesz - antybiotyk
      jest konieczny.
      Zapalenie ucha mija czasem i bez antybiotyku, ale może to zaowocowac głuchota w
      wieku dorosłym.
    • slonisia Re: ucho zawsze antybiotyk _ czy koniecznie???? 24.09.06, 21:58
      Zapytaj lekarza (laryngologa) o gorący kompres na ucho - mojemu synkowi ostatnio
      pomógł na bolące uszko (jeszcze bez zapalania). Robi się Go jak tylko ucho
      zaczyna boleć - przy wycieku to już nie przelwki i chyba antybiotyk musi być. Ja
      czekając u laryngologa dowiedziałam się tego do jednej z pacjentek i zapytałam
      od razu laryngologa. Powiedział ze czasem nawet zapalenie może się wchłonąć od tego.

Pozdr.
      iwona
      • mamakluska Re: ucho zawsze antybiotyk _ czy koniecznie???? 24.09.06, 23:55
        hej,
        ja powiem tak, u nas co zapalenie ucha, jakby ono nie przebiegało, to zawsze
        jest antybiotyk, mamy za sobą juz 7 infekcji ucha w całym 3 letnim życiu
        dziecka i zawsze niestety jest podawany antybiotyk + Eurespal +krople do ucha i
        do nosa. Z tego co wiem nie da się inaczej skutecznie "rozgonic" zapalenia a
        niedoleczone daje skutki jak u nas, że był okres kiedy skończyliśmy dawać
        antybiotyk i za tydzień było od nowa to samo. Niestety przyczyna była taka ze
        pediatra przepisywał za słaby antybiotyk i za krótko go podawaliśmy, dostawał
        Ospamoxa od laryngologa dopiero Augumentin. Po 3 niedoleczonych infekcjach
        wylądowalismy u laryngologa i się okazało że ucho jest bardzio zniszczone i
        leczylismy się 3 miesiące, ciągle kropienie ucha, unikanie kataru a co
        najważniejsze zakaz posyłania dziecka do żłobka.

To tyle moich doświadczeń z uchem

pozdrawiam
        • antonina_74 Re: ucho zawsze antybiotyk _ czy koniecznie???? 25.09.06, 00:31
          Akurat jestem w temacie bo mała choruje więc dodam - że przy zap. ucha po 7
          dniach antybiotyku trzeba koniecznie iść na kontrolę - bo bywa że trzeba
          antybiotyk przedłużyć nawet do 14 dni, i odstawienie bez kontroli po tygodniu
          grozi szybkim nawrotem. Stąd właśnie te niedoleczone infekcje. My jutro idziemy
          na kontrolę po 7 dniach Augmentinu.
          • mamakluska Re: ucho zawsze antybiotyk _ czy koniecznie???? 25.09.06, 00:33
            Antonino, dokałdnie jest tak jak piszesz, my bralismy 14 dni po tych infekcjach
            niedoleczonych

pozdr.
            • makoba Re: ucho zawsze antybiotyk _ czy koniecznie???? 25.09.06, 09:11
              A moja corka na zapalenie ucha dostawala antybiotyk miejscowy: krople do ucha
              dicortinef (jakos tak). Zapalenie ucha miala raz i nie wrocilo.
              Prowadzila ja laryngolog zz centrum damiana na walbrzyskiej w warszawie, pani
              Malgosia. Super lekarka. Teraz synka wyprowadzila mi z ciaglych zapalen oskrzeli
              bez antybiotykow, chociaz wczesniej co miesiac lekarka z przychodni faszerowala
              go chemia i nic nie pomagalo.
              Pozdrawiam.
              • ankagoz Re: ucho zawsze antybiotyk _ czy koniecznie???? 25.09.06, 09:41
                Przynajmniej widzę, że nie tylko u nas tak jest. Wczoraj nie byłam u
                laryngolog - bo PAni zachorowała, dziś dzwonię do miejscowego laryngologa na
                urlopie. Szok - muszę czekać do jutra - niby nic się nie dzieje ale ja wiem, że
                nie muszę widzieć.
              • dorek3 Re: ucho zawsze antybiotyk _ czy koniecznie???? 25.09.06, 10:39
                Możesz podać nazwisko.
                Mnie laryngolog (też z Damiana dr Strauss, ale już nie przyjmuje) przestrzegała
                przed powierzaniem pediatrze zapalenia ucha. Ostatnio obowiązywał schemat:
                dicortineff (pogorszenie po dobie)-augmentin 7 dni i kontrola- augmentin do 10
                dni i kontrola. Jesli ucho zdrowe to przedmuchanie.
    • anabajan do slonisia 25.09.06, 15:27
      witam,
      jak robisz teh gorący kompres??? mi tez laryngolog powiedziała, że kiedy ucho
      zaczyna dokuczać to można jeszcze się ratować, podpowiedziała okłady z amolu.
      ale chętnie spróbowała bym tych goracych okładów.
      pozdrawiam,
      ania
      • makoba Re: do slonisia 26.09.06, 00:11
        Małgorzata Grzesik z Damiana na Walbrzyskiej w Warszawie
      • ankagoz Re: do slonisia 27.09.06, 07:26
        A mnie laryngolog powiedziała, że nie zawsze ciepły okład jest wskazany. Może
        jeszcze pogorszyć - zależy od zapalenia.
    • mkacperka Re: ucho zawsze antybiotyk _ czy koniecznie???? 27.09.06, 13:35
      a u nas wygląda to tak, jeśli jest to zapalenie lekkie, kataralne to decydują
      dwie pierwsze doby, wtedy mały dostaje co 6 godzin nurofen albo ibufen (stosuje
      się je w zapaleniach ucha środkowego), 3 razy dziennie actifed, mucofluid do
      nosa żeby katar szybciej schodził, woda morska 2 razy dziennie do noska i
      nasivin (równizeż zalecany przy zapal.ucha środkowego), jesli jest porawa czyli
      dziecko nie skarzy sie na ból ucha nie ma goraczki to odstawiamy ibufen/nurofen
      i kontynuujemy actifed w sumie przez 10 dni, nasivin max.do 5 dni no i
      mucofluid i woda morska aż do skończenia kataru. Natomiast jeśli jest
      pogorszenie to niestety antybiotyk. Ale jeśli jest to zapalenie z wyciekiem to
      niestety od razu antybiotyk.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka