sylwiap76 02.10.06, 12:03 Moja córcia miała zaleconą pierwszą szczepionkę przez neurologa Infanrix,chciałabym spytać czy następna szczepionka musi być też z tej serii czy może być "tą normalną szczepionką"bezpłatną . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alafen Re: szczepienie 02.10.06, 12:08 najlepiej skorzystaj z wyszukiwarki-są wyczerpujące odpowiedzi n/t. Osobiście szczepiłam Infanrixem: mniej ukłuć i najważniejsze to,że sa robione na nowych odczynnikach i zazwyczaj nie występują po nich reakcje poszczepiennie. Moja córcia bardzo dobrze zniosła tą szczepionkę, a jutro idziemy na drugie szczepienie, oczywiście też 5w1. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzli Re: szczepienie 09.08.13, 09:51 haha 5 w 1. Nie wiesz, że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego? Chcesz naraz wprowadzić bakterie i konserwanty na 5 różnych chorób do dziecka z bezbronnym jeszcze systemem immunologicznym? Jak chcesz to sobie szczep, ale każdy rodzic który troszczy sie o dzieci wie, jakie są skutki uboczne szczepionek, jakie są warunki by zaszczepić (bezwzglednie zdrowe dziecko musi być, żadnych katarków, lekkich gorączek itp.). Po za tym musisz wiedzieć, że mogą wystąpić objawy poszczepienne, których oczywiscie twój lekarz nie potraktuje poważnie, bo im tylko chodzi o wyszczepialnośc a nie o zdrowie, zwalą to na słaby organizm albo jakaś infekcje. Ja nie szczepie dziecka ( jak 5-6 tysiecy innych rodzin corocznie) i nie załuję. Moje dzieci nie maja dzieki temu takich chorób od szczepionek jak Atopowe Zapalenie skóry, alergie na jakiekolwiek produkty, słaby wzrok, skolioze, albo najczestszą przypadlosc od szczepień - nadpobudliwośc zwaną ADHD. Powodzenia. Zwracaj tylko uwagę na to jak dziecko zachowa sie po szczepieniu, proś o informację u lekarza by podał ci skutki uboczne (niech skseruje ulotke ) i numer serii szczepionki, bo w Polsce stosuje sie wciaz albo te wycofywane na zachodzie albo najtansze, które na zachodzie zostały zabronione 10-15 lat temu a teraz idą juz tylko do krajów bylego bloku komunistycznego albo do afrykanskiej biedoty... Oczywiscie po twoich rzadaniach lekarz potraktuje Cie jak oszołoma i wariata, ale cóż, zostali już przyzwyczjeni, że ogół rodziców ma gdziej, co im sie wstrzykuje, szczepią, bo przecież tak radzą celebryci albo gazetki (gdzie są sponsorowane artykuły jak w Mam Dziecko, M jak mama i innej tego typu prasie). Odpowiedz Link Zgłoś
adormidera1 Re: szczepienie 09.08.13, 10:11 jak się czyta takie posty to aż się słabo robi!!! jakim trzeba być nieodpowiedzialnym rodzicem żeby nie szczepić dziecka!!!! takim powinno się karę wlepiać od zaraz!!! szczepionki niebezpieczne? a choroba na którą może zachorować dziercko bez szczepienia to myślisz "nic starsznego"???? coż twój wybór gryźli, ale współczuję takim dzieciom jak twoje. obyś nigdy nie musiała się przkonać ile dobra niosą ze sobą szczepienia, i oby twoje dzieci nigdy w szpitalu nie musiały leżeć z powodu głupoty swojej matki!!!! szczepienie 5 w 1 lub 6 w 1 jest lepsze od standardowej szczepionki, nawet nie dlatego ze jedno kłucie zamiast 5, ale dlatego ze w nich komponent krztuśca jest bezkomórkowy ( w standardowych - komórkowy) co znacznie podwyższa bezpieczeństwo szczepionki, polecem te skojarzone! niestety są odpłatne, bo naszego nfz nie stać na refundację jak to jest w normalnych krajach Odpowiedz Link Zgłoś
did.i28 Re: szczepienie 09.08.13, 11:01 Dokładnie się zgadzam, co za nieodpowiedzialność nie szczepić dziecka w stosunku i do niego i do całego społeczeństwa. Jak tak dalej pójdzie to wrócą jakieś choroby zza czasów średniowiecza..już mamy nawrót np. krztuśca, bo właśnie przez to, że krążą głupoty, żeby nie szczepić. Ludzie poczytajcie jak to było gdy nie było leków i szczepionek o ile szybciej ludzie umierali. A co do Infanrixu to odpowiadając wprost na pytanie z postu, jeśli zaczęłaś szczepić tą szczepionką to musisz kontynuować już tą samą szczepionką cały cykl szczepień. Swoją drogą powinni Cię o tym poinformować przed jej podaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Co za głupoty. 10.08.13, 23:35 Patrz pani moje szczepione i "Atopowe Zapalenie skóry, alergie na jakiekolwiek produkty, słaby wzrok, skolioze, albo najczestszą przypadlosc od szczepień - nadpobudliwośc zwaną ADH > D. "- nie mają. Skolioza przez szczepienia- buahahaha....dobre sobie.... " Ja nie szczepie dziecka ( jak 5-6 tysiecy innych rodzin corocznie) i nie załuję." Nie życzę ci żeby dostało powikłań po odrze- wtedy to dopiero nie będziesz żałować... albo jak cię córka w ciąży zapyta czemu jej przeciwko różyczce nie zaszczepiłaś bo właśnie złapała od takiego innego dziecka "zadowolonej mamusi". Włosy dęba staja jak się takie idiotyzmy jak twoje czyta i to w roku 2013. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.z.wilka Re: szczepienie 09.08.13, 10:59 nas w punkcie szczepień poinformowano, że jeśli rozpoczniemy szczepienie skojarzonymi, to potem do końca trzeba nimi szczepić. Odpowiedz Link Zgłoś
maggieeee Re: szczepienie 09.08.13, 11:40 nie musisz koniecznie szczepić 5w1 lub 6w1 aby kontynuować szczepionką Infanrix. jest również szczepionka 3w1 Infanrix (acelularna).- tężec, krztusiec, błonica oczywiście jest bezpieczniejsza od tej refundowanej poniewaz refundowana ma pełnokomórkowy komponent krztusca). I nie jest to wymysł tylko informacja, którą otrzymałam od lekarza w poradni szczepień, który nazwał fakt szczepienia szczepionką pełnokomórkową skandalem. powiedział iż jesteśmy jedynym krajem w Europie gdzie tą szczepionkę się nadal stosuje. Odpowiedz Link Zgłoś