Dodaj do ulubionych

Wymiana zastawki - prośba o informacje

31.10.06, 15:58
Witam, mojego synka czeka w przyszłości (być może juz wkrótce a może dopiero
za jakiś czas) wymiana zastawki mitralnej na sztuczną. Czy ktos z Was
orientuje się, który ośrodek w Polsce wykonuje najwięcej tego typu operacji
(czyli wymiana zastawki). Czy jest w Polsce kardiochirurg, który ma w tej
kwestii duże doświadczenie? Drugie pytanie: GDZIE SIĘ SKONSULTOWAĆ? który z
kardiologów wykonujących echo prywatnie byłby w tej sytuacji najlepszy?

Tak cieżko podjąć decyzję na temat tego, z którym ośrodkiem się związać, z
jednej strony kardiologia a z drugiej kardiochirurg, który taką operację
dobrze wykona. Bardzo proszę o pomoc. Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • aaparzoch1 Re: Wymiana zastawki - prośba o informacje 31.10.06, 21:02
      Witaj. Mam jednak nadzieję, że będzie można uniknąć wymiany zastawki u Twojego
      synka. Akurat ten temat jest mi bliski. I doskonale mrozumiem co czujesz.
      Niestety nie potrafię powiedzieć Ci , który kardiolog czy kardiochirurg
      specjalizuje się zwłaszcza w zastawkach. Nie wiem nawet gdzie mieszkasz. Może
      jeśli napiszesz coś bliższego inni forumowicze bardziej Ci pomogą. Tutaj podaje
      link do wątku poświęconego nowatorskiej metodzie leczenia zastawki mitralnej.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24429&w=32230250&a=32230250
      Sama chyba najbardziej myślę o Zabrzu.
      Pozdrawiam i będę śledzić wątek. Ola, mam Radka z niedomykalnością zastawek
    • monika_zawadzka1 Re: Wymiana zastawki - prośba o informacje 31.10.06, 21:21
      Witam i dziękuję za odpowiedź. Ja nie udzielam się na forum, ale czytam od tak
      dawna, że już trochę Was znamsmile Dziękuję Ci Olu za artykuł na temat
      nowatorskiej metody leczenia zastawki mitralnej. Skontaktuję się z prof.
      Wojtalikiem, może coś mi podpowie.
      My jesteśmy z Kielc. Synek miał korektę wady serca (wspólny kanał przedsionkowo-
      komorowy) w wieku 4 miesięcy w Krakowie-Prokocimiu. Wszystko było super, ale
      potem niestety zapalenie wsierdzia i z niewielkiej niedomykalności mitralnej
      zrobiła sie duża (obecnie gradient 72), ponieważ zszyta zastawka znowu
      się "rozszczepiła". Kilnicznie synek rozwija nam się dobrze, wcześnie zaczął
      chodzić, teraz biega (13 miesięcy), jest bardzo mądry, jedyny problem to jego
      niejedzenie i trochę mała waga.

Poszukuję tu informacji, ponieważ chcę dziecko skonsultować u innego kardiologa
      (choć ten, który się teraz nami opiekuje jest super - kompetentny), chcę, żeby
      ktoś dokładnie mi wyjaśnił co się teraz dzieje z jego zastawką, jakie są
      możliwości operacyjne w kraju i za granicą (nie jestem bogata ale zrobię
      wszystko dla dobra mojego dziecka). Bardzo bym chciała aby mógł uniknąć wymiany
      zastawki na sztuczną "tykającą", bo on ma dopiero trochę więcej niż roczek.
      Może ktoś słyszał o jakichś innych metodach? Konsultowałam się z Connie1,
      niestety nie pocieszyła mnie, ponieważ w przypadku wymiany zastawki mitralnej
      zazwyczaj wymienia się na mechanicznąsad

Szukam kardiologa, który prywatnie zrobiłby echo Maciusiowi. Może doradzicie?
      Ola, czemu myślisz o Zabrzu, gdzie mogę poczytać o tym ośrodku i specjalistach?
      Dziękuję za pomoc.
      • ogis1 Re: Wymiana zastawki - prośba o informacje 31.10.06, 21:34
        www.sercedziecka.org.pl/null
        to jest na pierwszej stronie forum , tytuł - ośrodki medyczne

Ewa
        ps, próbowałam wkleić link ale coś nie wychodzi
      • aaparzoch1 Re: Wymiana zastawki - prośba o informacje 31.10.06, 22:27
        Moniko, jesteście pod opieka ośrodka, o którym wielu rodziców marzy. My
        staraliśmy się o konsultację u dr Kordona, jeszcze przy wsparciu ś.p. Diny, ale
        nie udało się. U nas zaczęło sie od Zabrza, potem jeszcze pozytywne opinie
        innych rodziców, artykuły dr Szkutnik, ranking oddziałow kardiologii i
        kardiochirurgii, pobyt tam . Wszystko nas jakoś upewnia, że najprawdopodobniej
        w najgorszym wypadku wybralibyśmy Zabrze bądz Ligotę, gdzie się leczymy. Ale
        jak znam życie gdyby jednak do tego miało dojśc poodbnie jak Ty szukalibyśmy
        wszelkich informacji u różnych specjalistów. Conka nam tez tłumaczyła, że jeśli
        nie jest możliwa plastyka własnej zastawki to u dzieci stosuje sie mechaniczne.
        No i potem jeszcze pozostaje problem reoperacji wraz ze wzrostem dziecka. U nas
        największym problemem jest zastawka aortlana, a mitralna jakby obok niej.
        Moniko jeśli byś skontaktowała sie z prof. Wojtalikiem to mam prośbe abyś
        napisała czy stosuje on ta metode coraz częściej czy tylko ten jeden raz.
        Trzymam za was kciuki. Pozdrawiam. Ola
    • aaparzoch1 Re: Ośrodki, poradnie 31.10.06, 22:30
      Próbuję ja :
      www.sercedziecka.org.pl/index.php?url=4_osrodki_medyczne.inc
    • monika_zawadzka1 Re: Wymiana zastawki - prośba o informacje 31.10.06, 23:11
      Olu, dziękuję Ci za odpowiedzi. Wiem, że Kraków to bardzo dobry ośrodek. Jestem
      im wszystkim (lekarzom i pielęgniarkom) bardzo wdzięczna, ale zraziłam się z
      różnych względów, najbardziej tym, że dopiero miesiąc po zabiegu przypadkowo
      dowiedziałam się, że Maćka operował nie prof. Malec (tak jak nam mówiono) tylko
      inny kardiochirurg oraz tym, że po operacji złapał infekcję, która doprowadziła
      do zapalenia wsierdzia (choć wiem, że to mogło zdarzyć się wszędzie). I teraz
      nie wiem, czy konsultować się z dr Jadwigą Moll i związać z Łodzią, czy z prof.
      Wandą Kawalec i potem ewent. CZD czy może Działdowska, Poznań, Zabrze... A może
      gdzieś za granicą zastawki mitralne są wymieniane jakoś inaczej niż tylko na
      mechaniczne, może coś wymyślili... Oczywiście jak tylko dotrę do informacji na
      ten temat to przekażę na forum. Czy ktoś się orientuje kto z dobrych
      kardiologów robi echo serca prywatnie? Pozdrawiam.
    • ewelia5 Re: Wymiana zastawki - prośba o informacje 01.11.06, 08:44
      Witaj! Temat mi również bliski tym bardziej,że my przeszłyśmy wymiane zastawki
      (na własną). Wiem , że też trudno mi było wybrać ośrodek w którym Kamilka
      miałabyć zoperowana. Miałam wyrzuty sumienia, że "żle wybrałam" kiedy operacja
      się nie powiodła (teraz inaczej do tego podchodzę). Reoperację mimo tego
      wszystkiego zroblilismy w tym samym ośrodku.Kamilke oddaliśmy w te same ręce.
      Nie cierpie tego szpitala (pisałam o tym już) ale prof. Michała Wojtalika nie
      zamieniłabym na nikogo bo mam do niego zaufanie. Wiem, że każdy kardiochirurg
      dziecięcy zrobi WSZYSTKO co w jego mocy żeby się udało i było jak najlepiej dla
      małego pacjęta. Wiem, że to trudny wybór i zapewne nic ci nie pomogłam. Tak
      tylko było z nami. Pozdrawiam Was serdecznie. Ewelina mama Kamilki (wada
      zastawki aortalnej)
      • aaparzoch1 Re: do Eweliny 01.11.06, 20:04
        Witaj. Wyczytałam, że Twoja Kamilka miała wymianę zastawki na własną. Czy może
        chodzi tu o metodę Rossa ? Jak się teraz czuje ? Pozdrawiam. Ola
        • ewelia5 Re: do Eweliny 02.11.06, 09:47
          Tak Olu. Konno-Ross w naszym przypadku. Konno ze wzgledu na zwzenie
          podzastawkowe a Ross to już wiesz wymiana zastawki płucnej w miejsce aortalnej,
          a w miejsce płucnej homograft (zastawka biologiczna może być ludzka, wołowa,
          świńska,...). Kamilka jest 2 lata po operacji na razie jest super (biega
          skacze, jeżdzi rowerem, hulajnogą, na wrotkach jeszcze nie umie smile, trochę się
          męczy, rozwija się prawidłowo)6 listopada kontrol tu w Anglii.
          Operacja ryzykowna. Ale po operacji Kamilka nie musi przyjmować żadnych leków
          przeciwzakrzepowych a wiadomo ze w przypadku dziewczynki jest to ważne.
          Zastawka rośnie wraz z małą (aortalna) bo jest jej własną.No cóż płucną kiedys
          trzeba wymienić. Nie znam niestety innych dzieci po tym zabiegu (prócz
          aniołka). To tyle Olu jeżeli masz jeszcze pytania proszę pytaj. Służę pomocą.
          Ewelina
          • aaparzoch1 Re: do Eweliny 02.11.06, 10:24
            Witaj Ewelino. Śledziłam juz kiedyś info nt metody Rossa. Nawet nie wiem czy
            nie chodziło o dorosłą osobę. Mnie martwi , że u Radka wykryto także śladową
            niedomykalnośc płucnej, bo może to jesli odpukać trzeba by było interwencji
            kardiochirurgicznej uniemożliwić np zastosowanie tej metody. Ale ciesze się, że
            Kamilka tak świetnie czuje sie po. Zawsze mnie takie informacje podnosza na
            duchu smile)Pozdrawiam. Ola
            • ewelia5 Re: do Eweliny 02.11.06, 13:04
              Ciesze się że Cię podnosimy na duchu mimo chorych serduszek naszych skarbów.
              Powtarzam to wszystkim zawsze trzeba mieć nadzieję (wiem jakie to trudne). Może
              nigdy nie bedzie u was trzeba interwencji kardiochirurgicznej? Może serduszko
              Radka będzie zawsze w dobrym stanie. Życzę Wam tego. E.
    • agabro Re: Wymiana zastawki - prośba o informacje 02.11.06, 10:59
      Witaj!
      Moja Zuzia (10 mies.) będzie miala wymienianą zastawkę mitralną na
      prawdopodobnie sztuczną (u dziewczynek to większy problem - ciąża). Też miala
      kanał p-k operowany w wieku 2 miesięcy.
      22 listopada jedziemy do Warszawy CZD na diagnostykę i możliwe, ze zostaniemy
      już na operację.
      Mam dobre zdanie o CZD, zwłaszcza o kadiochirurgach. A w Warszawie zastawkami
      zajmuje się prawdopodobien prof. Maruszewski. Podobno wspanialy człowiek i
      lekarz.
      Pisz co u ciebie. Mamy podobną sytuację i mozemy się dzielić informacjami.
      Pis zna adres agabro@wp.pl.
      Pozdrawiam!
    • agabro Re: Wymiana zastawki - prośba o informacje 02.11.06, 11:35
      aaparzoch1!!!
      Dzięki za informacje. Czytalam artykuł i natychmiast wysłałam maila do prof
      Wojtalika z pytaniami.
      Jak dostanę odpowiedź natychmiast z Wami się podzielę.
      Pozdrawiam.
    • monika_zawadzka1 Re: Wymiana zastawki - prośba o informacje 02.11.06, 22:08
      Witam,

Ewelia5 - dziękuję za odpowiedzi. Szkoda, że w przypadku mitralnej nie da sie
      przeprowadzić operacji taką metodą...
      Agabro - rzeczywiście mamy podobną sytuację, śledziłam Twoje posty już jakiś
      czas temu i czekam jak potoczą się dalsze losy Zuzi. Trzymam za Was kciuki smile
      Czy możesz mi powiedzieć, czy Zuzia miała echo serca przezprzełykowe czy tylko
      zwykłe? Connie1 napisała mi, że to przezprzełykowe jest najważniejsze ponieważ
      najbardziej wiarygodnie ocenia pracę zastawki. Pozdrawiam.
      • agabro Re: Wymiana zastawki - prośba o informacje 03.11.06, 08:19
        Zwykłe, ale w uśpieniu.
        Moze dziś będę coś wiedziała na temat tej operacji wszczepienia pierścienia.
    • agabro Re: Wymiana zastawki - prośba o informacje 03.11.06, 20:22
      No to na dzień dziesiejszy niewiele sie dowiedziłąm.
      Po pierwsze jesteśmy umówine na wtorek na przywatną konsultację do prof.
      Wojtalika.
      Rozmawialam z jego żoną. Takie operacje przeprowadzają od 14 kg. Zuza ma 8,3 kg.
      Ale kazała przyjechać i zobaczymy. W styczniu przyjeżdza ten doktor ze Szwecji
      operować. No to czekam do wtorku. W środę napiszę.
      • aaparzoch1 Re: Wymiana zastawki - prośba o informacje 03.11.06, 21:19
        Powodzenia !!!
      • monika_zawadzka1 Re: Wymiana zastawki - prośba o informacje 03.11.06, 22:29
        Agabro - trzymam kciuki! Z niecierpliwością czekam na wiadomości po konsultacji
        u prof. Wojtalika. Pozdrawiam serdecznie.
        • agabro Re: Wymiana zastawki - prośba o informacje 08.11.06, 10:17
          Jestem!
          Prof. Wojtalik powiedzial, że najprawdopodobniej da się u Zuzy zrobić plastykę
          zastawki, moze ze wstawieniem pierścienia. Na 100% będzie wiadomo przy
          operacji, ale podejmuje się naprawy zastawki.
          Zuza jest zapisana do pilnej operacji. W ciągu 3 miesięcy mają nam przysłać
          zawiadomienie.
          Jestem szczęśliwa, ale skołowana, jak po każdej takiej wizycie. Trochę
          przerażona.
          Prof. powiedzial, ze moze tak być, że ta naprawa wystarczy jej tylko na kilka
          lat, ale to lepsze niz sztuczna zastawka u tak malego dziecka, bo trudno
          kontrolować krzepliwość krwi tzn. tudno to zbilansować lekami.
          Poznań specjalizuje się zw zastawkach także polecam konsultacje u prof.
          Aparzoch!
          Warto skonsultować!
          W sierpniu przyjezdza ten kardiochirurg ze Szwajcarii (ten wynalazca
          pierścienia) i będzie operował, a zdaniem dr. Wojtalik to artysta i robi cuda.
          A jak jest trudny przypadek to nawet biorą dzieci do Szwajcarii.
          Warto KONSULTOPWAĆ!!!
          • jukilop Re: dobra wiadomość 08.11.06, 10:34
            z "tonu " posta widać że Agabro jest zadowolona !!!
            Cieszę się że kolejny pozytyw na Poznań
            Olu , może tez powinnaś sie skonsultować tu w Poznaniu
            Pamiętaj że mozesz na mnie liczyć (nocleg itp.)
            pozdrawiam serdecznie
            Magda
            • aaparzoch1 Re: dobra wiadomość 08.11.06, 10:51
              Madziu wielkie dzięki. Musze o tym porozmawiac koniecznie z mężem. Kurcze co
              ośrodek to nowsze rozwiązania i jak tu nie szukać takich informacji. A na razie
              życzę Wam Madziu udanego spotkania w Poznaniu smile) Pozdrowienia. Ola
            • ewelia5 Re: dobra wiadomość 08.11.06, 16:33

Madziu smile
              W Poznaniu minusem są straszne warunki jakie mają na kardiochirurgii (malusi
              odddział, mało miejsc na OJOM, Mało sprzętu- rok 2004). Nic nie mozna zarzucić
              tam kardiochirurgom. Serdecznie pozdrawiam. Ewelina
          • aaparzoch1 Re: Wymiana zastawki - prośba o informacje 08.11.06, 10:50
            Agabro nawet nie wiesz jak się cieszę. We mnie tez jakby wstapiły nowe pokłady
            nadziei smile) Jesli możesz prosze podaj mi w jaki sposób skontaktowac się
            najlepiej z profesorem. Może być na priv. Pozdrawiam i trzymam kciuki. Super
            wiadomość. Zuzi zyczę dużo zdrówka i aby się udało i to na wiele lat.
            Ola, mama Radka
    • agabro Re: Wymiana zastawki - prośba o informacje 08.11.06, 10:58
      Olu!
      To dzieki Tobie to wszystko!!!!!!!!
      Dzięki Tobie !
      Gdyby ni epodrzucony przez Ciebie artykul nic bym nie wiedziala!!!!
      Nie wiem jak mam Tobie dziękować!
      Chcialabym Cie ucalować. Cmok cmok
      Namiary na prof. Wyślę na priva jutro, bo w domu komputer mi padł, a przy sobie
      nie mam.
      Poszukaj wątek W którym pytalam na namiary to tam ludzie mi opdpisali!
      Dziękuję jeszcze raz i jedź do Poznania!!!
      • jukilop Re: Wymiana zastawki - prośba o informacje 08.11.06, 11:27
        oczywiscie Agabro gdybyś potrzebowała pomocy (nocleg , przejazd itp ) równiez
        służę.

m.
        • agabro Re: Wymiana zastawki - prośba o informacje 08.11.06, 11:55
          Dziękuję serdecznie!
    • kamila9621 Re: Wymiana zastawki - prośba o informacje 08.11.06, 11:24
      Gdyby ktos potrzebowal namiary na prywatne badania ECHO do Prof. Wojtalika to
      sluze (Prof.dr hab.med.Michal Wojtalik Specjalista kardiochirurg oraz Dr.med
      Malgorzata Pawelec-Wojtalik Specjalista kardiologi pediatra )PRYWATNY GABINET
      LEKARSKI,:ul.PIASKOWA 25,PRZEZMIEROWO k/POZNANIA tel,0603681182 Przyjecia po
      telefonicznym uzgodnieniu .(Konsultacje USG serca,EKG). Jezdzilam tam tagze
      bardzo czesto mozna poprosic tagrze o konsultacje Prof. Wojtalika.Mama Maxa
      (zwezenie i niedomykalnosc zastawki aortalnej).
    • agabro Re: Wymiana zastawki - prośba o informacje 08.11.06, 11:47
      Dzięki Tobie !
      Gdyby nie podrzucony przez Ciebie artykul nic bym nie wiedziala!!!!
      Nie wiem jak mam Tobie dziękować!
      Chcialabym Cie ucalować. Cmok cmok
      Namiary na prof. Wyślę na priva jutro, bo w domu komputer mi padł, a przy sobie
      nie mam.
      Poszukaj wątek W którym pytalam na namiary to tam ludzie mi opdpisali!
      Dziękuję jeszcze raz i jedź do Poznania!!!
      • aaparzoch1 Re: Wymiana zastawki - prośba o informacje 08.11.06, 11:56
        smile) Dziękowac należy kochanej Conce, bo to jak wynika z tamtego wątku ona
        wskazała na artykuł. Po czasie mimo prób nie mogłam już jednak dotrzec do jej
        linka, choć się starałam. A Conka teraz rozkoszuje się uporagnionym
        macierzyństwem. Niech się Jej maluszek zdrowo chowa. Mój mąz się boi aby
        profesor nie uznał przypadek naszego syna za jak to określił "katar" w
        porównaniu z przypadkami jakimi on się zajmuje. Ale będę próbować i tak się z
        profesorem kontaktować. Jak widac forum jest skarbnica wiedzy i motorem
        napędowym dla niektórych osób ( czytaj mnie) smile) Pozdrawiam. Ola
    • agabro Re: Wymiana zastawki - prośba o informacje 08.11.06, 14:14
      Prof. Wojtalik
      prywatny gabinet ul.Piaskowa 25,Przeźmierowo
      tel.dom.0618141056,tel.kom.0603681182 komórkę może odebrac żona.
      To jest chyba gabinet żony, ale można skonsultować z profesorem.
    • monika_zawadzka1 Re: Wymiana zastawki - prośba o informacje 08.11.06, 16:29
      Agabro - bardzo się cieszę, że konsultacja u prof. Wojtalika się udała. Trzymam
      kciuki, żeby wszystko poszło dobrze! Napisałam do Ciebie na priva. Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka